Test: Fiat Doblo Panorama 1.6 multijet 16v 120

Fiat, Testi

Fiat Doblo Panorama omogoča dokaj udoben prevoz potnikov in relativno veliko prostora za tovor za relativno nizko ceno.

Fiat Doblo omogoča dokaj udoben prevoz potnikov in relativno veliko prostora za tovor za relativno nizko ceno. Kljub temu so inženirji pri zasnovi novega Dobla Panorama – družinska izvedenka, morali ubrati veliko kompromisov.

Družinska različica Panorama se po zunanjem videzu praktično ne razlikuje od dostavne različice – furgona, enako velja za občutek za volanom. Verjetno je Doblo v tem tudi posebnež v primerjavi s konkurenco, ki postavlja čedalje bolj jasne meje med dostavniki in enoprostorci.

Doblo se od konkurence razlikuje po napredni neodvisni premi, kar se izkaže za dobro tudi pri udobju med prevažanjem tovora. Doblo ima prtljažnik velik 790 litrov, z možnostjo razširitve do impresivnih 3200 litrov. Kupci lahko izberejo tudi Family Pack dodatne opreme, ki za slabega tisočaka vključuje dva dodatna sedeža, s tem Doblo postane pravi družinski sedemsedežnik.

Doblo je bil prvič na trg poslan leta 2000, testni model pa prvič leta 2009, s tem da je leta 2015 prejel obsežno prenovo. Na voljo je tudi v dostavni izvedenki z imenom Doblo Van.

Doblo je na voljo le z enim bencinskim motorjem, 1.4-litrskim 95 konjskim motorjem, ostali motorji v ponudbi pa so vsi dizelski. 1,6-litrski dizelski motor je na voljo z različnimi močmi od 90 konjev, 95 konjev in 105 konjev. Vsi so seveda skladni z Euro 6 emisijskim standardom. Za kupce je na voljo tudi Dualogic samodejni menjalnik, sicer samo v kombinaciji s 90 konjskim dizelskim agregatom.

Doblo že v osnovnem paketu Pop ponuja precej dandanes nujno potrebne opreme, sicer pa drugi nivo opreme Easy ponuja po mojem mnenju estetsko zelo privlačne odbijače v barvi karoserije, meglenke in tipke na volanu. V najvišjem paketu opreme Lounge najdemo tempomat, zadnje parkirne senzorje, bočne zračne blazine in izboljšan zvočni sistem. Za bolj pustolovske kupce na voljo tudi bolj ”off-road” terenska različica, ki z elektronskim diferencialom in sistemom za nadzor oprijema zagotavlja oprijem na vsaki podlagi.

Praktičen in uporaben

Lahek volanski obroč in veliko vetrobransko steklo pa omogočata prijazno uporabo tudi v mestu, kjer mrgoli pešcev in kolesarjev.

Kot že omenjeno, največja prednost Dobla je razmerju med prostornostjo ter cenovno ponudbo začetnega modela s ceno 12.690 € (vključen popust). Ta, cenovna prednost je verjetno tudi razlog za manj kakovostno plastiko v potniški kabini, ki pri prvem rokovanju pusti nekoliko slabši občutek a verjamem, da je to slabost, ki jo prostornost, dober motor (1.6 multijet) in cena z lahkoto nadomestita.

Bolj kot kakovost materialov v vozilu menim, da je pomembna osnovna varnostno asistenčna tehnologija, kot na primer sistem za ohranitev stabilnosti vozila, dovolj zračnih blazin …, ki jo ima Doblo.

Mešani občutki so bili tudi pri velikosti zaslona na dotik, ki praktično ni večji od najnovejših pametnih telefonov a bitka na konkurenčnem trgu zahteva sprejemanje kompromisov in ta je eden izmed njih. Povsem drugačen občutek je pri uporabi prtljažnika, ki poleg velike prostornine z nizkim nakladalnim robom omogoča res enostavno uporabo in hitro navduši pri kakšnem pakiranju raznih stvari pred daljšim potovanjem.

Omeniti je potrebno tudi drsna vrata za dostop do zadnjih sedežev, ki so še kako priročna na prezasedenem parkirišču in estetsko zelo dobro umeščena.

Meni osebno, je bilo v Dobloju povsem dovolj večje odlagalno mesto nad glavo voznika in sovoznika, saj nimam preveč rad manjših odlagalnih mest, ki v praksi niso tako zelo uporabna.

Poraba na testu je bila točno 6,3 l/100 km, kar je še en plus Dobloju, ki je trenutno eden izmed najcenejših sedemsedežnikov na trgu.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (City – 1.6 Multijet 16v 120): 12.690 EUR
Cena testnega modela (City 1.6 Multijet 16v 120 z dodatno opremo): 17.200,00 EUR
Motor: 1.598 cm3
Moč: 88 kW/120 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Poraba: 6,3 l/100 km
Zunanje dimenzije (m): 4.406 x 1.832 x 1.895
Najvišja dovoljena masa: 2.035 kg
Prostornina prtljažnika: 790–3200 litrov

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.