Test: Dacia Duster 2017 (najboljša Dacia vseh časov!)

Dacia, Testi, Top

Če smo se ob lansiranju vozila še spraševali, ali gre za najboljšo Dacio vseh časov, lahko to zdaj potrdimo.

Dacia je zgodba o uspehu, ki jo pišejo cenovna in uporabna vozila. Od leta 2004 je bilo prodanih skoraj 5 milijonov avtomobilov te znamke, od tega več kot milijon Dusterjev. Če tej številki prištejemo še tiste Dusterje, ki v nekaterih državah nosijo oznako Renault, gre vsota po trditvah Renaulta prek dva milijona vozil.

Duster je eden izmed redkih preostalih klenih terencev, ki so na voljo za relativno majhne vsote denarja. In prav dejstvo, da je poceni, je še vedno ena izmed njegovih bistvenih prednosti. Pa se avtomobil na testu seveda pod nobenim pogojem ni izkazal za cenenega, pač pa smo takoj prišli do zanj zelo dobrodošlega spoznanja, da vsak vloženi evro dobro upraviči.

Novosti Dacie Duster 2017

Dimenzije Dusterja so v primerjavi s predhodnikom ostale nespremenjene, a je novi avtomobil od predhodnika kljub temu precej sodobnejši. Zlahka lahko trdimo, da gre za najbolj dovršeno Dacio vseh časov.

Novi Duster je opremljen npr. z novim servo sistemom, štirimi kamerami – po eno na vsaki strani vozila, asistencama za vožnjo navzdol ali v klanec, prostoročno kartico za zagon motorja ter še nekaterimi novostmi na področju pogona in tehnologij.

Spredaj ima Duster odslej novo masko in odbijač, nova vzvratna ogledala ter nove luči s svetlobnim LED podpisom. Koloteki so ostali enake oblike.

Nove so tudi strešne sani ter zaključek prednjega koloteka, ki je odslej bolj izrazit. Na zadku je moč opaziti več horizontalno usmerjenih linij, namesto poprejšnjih vertikalnih.

Vizualno je avtomobil zelo všečen, saj je njegova podoba precej mišičasta ter ponovno tudi nekoliko bolj v koraku z modernimi smernicami oblikovanja.

Redizajnirana je bila tudi notranjost.

Zelo preprost sistem Media Nav je odslej umeščen sedem centimetrov višje in je skupaj s sredinsko konzolo nekoliko obrnjen proti vozniku. Novi so tudi sedeži, paneli vrat in volanski obroč.  Na sredini lahko opazimo nov modul za upravljanje večine funkcij. Takoj opazimo tudi stikalo za avtomatsko klimatsko napravo. Slednja je v Dusterju na voljo prvič. Pri Dacii so posodobili še videz prestavne ročice ter sredinski konzoli dodali nov predal.

Na področju prostornosti korak naprej predstavljajo odlagalna mesta, ki jih je odslej več – predvsem po zaslugi novih predalov v zadnjih vratih in predala pod sovoznikovim sedežem.

Prtljažnik ima prostornino 445 litrov (pri dvokolesnem pogonu) ali 411 litrov (pri štirikolesnem pogonu). Zadnja klop se zlaga v razmerju ene proti dvema tretjinama.

Za načrtovalce vozila je bila ena izmed glavnih prioritet izboljšanje voznega udobja. Zato so v Dusterja umestili nove sedeže. Ti imajo odslej novo ogrodje, novo peno, več bočne opore in daljše sedišče. V večji meri kot prej so nastavljivi po višini (nov je tudi mehanizem za nastavljanje).

Odslej ima voznik tudi opcijo naslona za roke. Prevažanje v novem Dusterju je od predhodnika sicer bolj udobno, a razumljivo ne pričakujte ravno Renaultovega nivoja.

Zvočna izolacija vozila naj bi bila po trditvah odgovornih odslej veliko boljša, in sicer za več kot 50 odstotkov. V praksi se izboljšava pozna, a morate še vedno vedeti, da bo pri avtocestnih hitrostih v vozilu kar precej šumelo.

Pogonska paleta zajema dizelske motorje dCi 90 (le z ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom), dCi 110 (z ročnim menjalnikom in dvo- ali štirikolesnim pogonom) ter dCi 110 (s samodejnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom).

Na voljo so tudi bencinski motorji, in sicer SCe 115 (z ročnim menjalnikom in dvo- ali štirikolesnim pogonom), TCe 125 (z ročnim menjalnikom in dvo- ali štirikolesnim pogonom) ter SCe 115 LPG (z ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom).

Na testu smo preizkusili vozilo z 1.5-litrskim turbodizlom z oznako dCi. Gre za dobro preizkušeno “robo”, ki je že pregovorno zelo varčno naravnana. Duster je na našem testnem krogu “spil” zgolj 5,5 litra črnega zlata na 100 prevoženih kilometrov, kar je seveda izvrsten rezultat.

Za boljšo vozno izkušnjo je Duster dobil nov servo sistem, ki je odslej progresiven. Vozne lastnosti vozila še vedno niso ravn navdušujoče na asfaltni podlagi, saj se podvozje kar precej nagiba, veliko pa je tudi značilnih “terenskih” tresljajev.

Pravo domovanje Dusterja je kajpak izven asfaltnih cestišč, na makadamu, gozdnih poteh ali snegu.

Dacia Duster prepričljivo ostaja eden izmed vodilnih na področju off-road zmogljivosti. Vozilo je še vedno za 210 mm oddaljeno od tal ter ima kratka previsa. Pogon preklapljamo z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli. Opcije so dvokolesni, avtomatični štirikolesni ter zaklenjeni štirikolesni pogon (do 50 km/h).

Novost je tudi 4×4 monitor, ki prikazuje nekatere pomembne informacije za vožnjo izven utrjenih terenov.

Tudi varnost je bila nekoliko izboljšana. Duster ima šest zračnih varnostnih blazin, na novo dve stranski varnostni zavesi. Izboljšani so tudi zategovalniki varnostnih pasov.

Na testu Euro NCAP je prejel tri zvezdice – enako kot njegov predhodnik (seveda ob precej višjih standardih).

Cena Dacie Duster 2017

Duster, ki ga proizvajajo v tovarni Pitesti v Romuniji, je na voljo z začetno ceno 12.990 evrov, cena testnega modela, ki ga prikazujejo fotografije, pa se je povzpela do slabih 20 tisočakov (19.700 evrov).

Duster je pravi “terenski as” za množice, pa tudi v našem uredništvu je ta avtomobil že od svojega začetka izredno priljubljen. Nizka cena naj vas ne zavede. Duster za vložene evre ponuja še celo mnogo več, kot bi v resnici moral … 🙂

Končna ocena preizkušenega vozila: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?


Ključni podatki testnega vozila Dacia Duster 1.5 dCi 110 4WD Prestige:

Cenik
Motor: 1.461 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 81 kW/110 KM (4.000 rpm)
Navor: 260 Nm (1.750 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 169 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 12,7 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 467-1.614 l
Teža: 1.320 kg
Medosna razdalja: 2.676 mmVprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??