Takole izgleda nov (Renaultov) športnik Alpine Vision

Novosti

Alpine v februarju razkriva oblikovni prototip Alpine Vision, ki naj bi bil v dobrih 80 odstotkih takšen kot kasneje v serjiski proizvodnji. Ta dvosedežni kupe s sredinsko zadaj nameščenim motorjem, je utelešenje elegantnosti, živahnosti in pristnosti, ki v vseh pogledih izpolnjuje visoka merila za avtomobil znamke Alpine. Alpine Vision je znanilec oblike in zmogljivosti serijskega športnega […]

Alpine v februarju razkriva oblikovni prototip Alpine Vision, ki naj bi bil v dobrih 80 odstotkih takšen kot kasneje v serjiski proizvodnji. Ta dvosedežni kupe s sredinsko zadaj nameščenim motorjem, je utelešenje elegantnosti, živahnosti in pristnosti, ki v vseh pogledih izpolnjuje visoka merila za avtomobil znamke Alpine.

Alpine Vision je znanilec oblike in zmogljivosti serijskega športnega avtomobila, ki bo razkrit pred koncem leta. Slednjega bodo izdelovali v tovarni v Dieppu v Franciji, v Evropi bo naprodaj od začetka leta 2017, nato pa postopoma tudi v drugih delih sveta.

Alpine je za oder svojega preporoda izbrala ceste, po katerih poteka reli Monte Carlo in serpentine gorskega prelaza Turini, torej prizorišče najlepših in proslavljenih športnih uspehov znamke.

Alpine se vrača z namenom, da si izbori svoj prostor na trgu športnih avtomobilov višjega razreda, z obljubo zagotavljanja izvirnih, poživljajočih občutkov tako estetom kot tudi predanim ljubiteljem.

alpine-zadaj

“Oblikovni prototip Alpine Vision izpolnjuje vse zahteve za moderen in ekskluziven športni avtomobil z značko Alpine. Je mešanica v tekmovanjih uspešno prekaljenega športnega značaja, strokovnega znanja in izkušenj ter posebnega francoskega pridiha, ki ga je najti v vsakem detajlu. Alpine Vision nagovarja tako navdušence kot estete in okrog 80 odstotkov njenega oblikovanja se bo preneslo na naš prihodnji serijski model.” Antony Villain (direktor oblikovanja Alpine)

alpine-notranjost

Zmogljivosti? Manj kot 4,5 sekunde za pospeševanje od 0 do 100 km/h

Oblikovne poteze Alpine Vision podžigajo željo po posedovanju in vožnji avtomobila z izrazitim značajem. Uživanje v vožnji je intenzivno pri vseh hitrostih.

Tak avtomobil mora imeti zmožnosti za celovit izkoristek velikih zmogljivosti in v tem pogledu Alpine Vision na cesti ne pušča dvomov. Z mesta do hitrosti 100 km na uro pospeši v manj kot 4,5 sekunde, kar je na ravni zahtev in tudi ciljna vrednost za prihodnji serijski avtomobil.

Štirivaljni motor s turbo polnilnikom svojo moč ponuja z zelo evokativnim zvokom. Zaradi lahke zasnove Alpine Vision se vsaka KM in vsak Nm preneseta v občutene zmogljivosti. Zmogljive in vzdržljive zavore so uglašene z uživaštvom in zmogljivostmi.

Neposredna in močna povezanost teh treh elementov tvori bistvo užitka v vožnji avtomobila znamke Alpine.

alpine-notranjost-detajli

Preporod legende

Zgodovina znamke Alpine se začne z vizijo njenega ustanovitelja Jeana Rédéléja. To je zgodba o prepletu tekmovanj, tehnične domiselnosti, izpiljenega oblikovanja in poslovne žilice. Gre za pravo sago mnogovrstnih srečanj in izmenjav, ki je nedavno dopolnila 60 let.

Po tem, ko je za volanom predelanega Renaulta 4CV osvojil mnogo športnih zmag, je Jean Rédélé že zelo zgodaj prepoznal priložnost za ustanovitev lastne avtomobilske znamke. Ugotovil je, da na trgu obstaja prostor za avtomobil z inovativno zasnovo, privlačno oblikovano lahko karoserijo, v katero bi bili vgrajeni cenovno konkurenčni mehanski in pogonski deli iz serijskih avtomobilov. To so na grobo povzeti temeljni tehnični principi, ki so neposredno narekovali zasnovo modela A106 in rojstvo znamke Alpine v letu 1955.

Drugi princip, ki se ga je domislil Jean Rédélé, je bil komercialen, in je mednaroden obseg poslovanja utemeljil na licenčni proizvodnji.

Od leta 1955 do 1995 je Alpine izdelala in prodala 30.000 športnih avtomobilov. Čeprav je s trga izginila pred dvajsetimi leti, znamka Alpine v tem obdobju ni prenehala dihati. Dejavnosti njenih ljubiteljev, navdušenost v klubih in udeležba mnogih zasebnih lastnikov in dirkačev v raznovrstnih tekmovanjih niso ponehali. Vsi ti so vzdrževali ogenj znamke Alpine in ohranjali nesmiselne upe na njen morebiten povratek – upe, ki se zdaj uresničujejo.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQt2awN7kWg

Vloga Renaulta

Ob koncu leta 2012 je Skupina Renault oznanila, da namerava obuditi znamko Alpine z željo po uresničitvi sanj, da bi avtomobile Alpine nekoč spet videvali na cestah. Intuicija ali sen ljubiteljev, da bi legendarna znamka spet zasedla svoj edinstveni in zimzeleni prostor a trgu, se je še enkrat izkazal za uresničljivega.

Dobra tri leta za tem je ekipa Alpine pripravljena, saj ima jasno predstavo o oblikovanju, temeljnih načelih, izdelan poslovni model, mednarodne ambicije … Alpine se vrača z Alpine Vision, oblikovalskim prototipom, ki v 80 odstotkih napoveduje serijski športni avtomobili, ki bo predstavljen do konca leta 2016, v tekmo na zahtevnem trge športnih avtomobilov višjega razreda pa se bo podal v letu 2017.

alpine-na-cesti