Subaru Trezia 1.3i Trend

Subaru, Testi

Ko pomislim na Subaruja sta prvi asociaciji vrhunski štirikolesni pogon in boksterski agregati. Na kratkem testu smo imeli Trezio.

Ko pomislim na Subaruja sta prvi asociaciji vrhunski štirikolesni pogon in boksterski agregati. Trezia je avtomobilski eksot, ki ga na cesti redko srečamo, oblikovno pa ne skriva sorodstva s Toyoto. Na kratkem, nekaj dnevnem, testu smo imeli Subaru Trezio.

Pisalo se je leto 2011, ko sta Toyota in Subaru napovedala rojstvo dveh novih modelov, ki bosta pravzaprav ista avtomobila, zgolj prodajala se bosta pod različnimi blagovnimi znamkami. Nastala sta Toyota Verso S, naslednik Yarisa Verso in Subaru Trezia. Toyota je ta model ukinila in ga danes ni več mogoče kupiti. Trezia pa nadaljuje poslanstvo malega družinskega enoprostorca, ki cilja na vse tiste, ki že prisegajo na to znamko.

Subaru Trezia

Z družino Subaru razen znaka nič skupnega

Subaru je avtomobilska znamka, ki ima izjemno zveste kupce. Njihovi modeli so tudi v primerjavi s konkurenco precej samosvoji. Kdor se enkrat zaljubi v “zvezdice” potem redko zavije drugam in prisega na specifike, ki jih običajno prinaša izjemen štirikolesni pogon in boksterski motorji. Trezia z ostalimi sorodniki razen znaka nima prav nikakršne sorodstvene povezave. Notranjost je skorajda identična kot pri Toyoti, ravno tako tudi celotna oblika. Napada pa na področje malih enoprostorcev, kjer je konkurenca zelo močna.

Oblikovno je klasičen mali enoprostorec s kratkim sprednjim delom in visoko nameščeno kabino. Iz boka morda spominja celo na Mercedes razreda A, ki je davnega leta 99 pričel ta razred. Ogledala so moderno opremljena s smerokazi in so pritrjena na vrata samo s spodnjim delom, kar daje malce športnega občutka. Žarometi so halogenski in delujejo v skladu s pričakovanji.

Subaru Trezia

Za volanom brez posebnosti

Položaj za volanom omogoča dobro preglednost. Škoda le, da je volan nastavljiv zgolj po višini in ne tudi po globini. Sedeži so preprosti, upravljanje z radijskim sprejemnikom prav tako. Pravzaprav vse stvari v avtomobilu delujejo izjemno preprosto. Stikala so tam, kjer jih pričakujemo. Kot dobra se izkaže namestitev prestavne ročice. Prestavljanje je tako hitro in enostavno. So pa malce nenavadna prestavna razmerja. Ta so prilagojena vožnji po mestu in hitrosti do 90 kilometrov na uro. Pri avtocestnih hitrostih je avtomobil že zelo glasen in se vrti pri skoraj 4000 obratih. Je pa v avtomobilou ogromno odlagalnih površin, kar bodo še kako cenile družine. Poraba goriva se vrti okrog od 6 do 7 litrov. Precej je odvisno od voznika in vožnje po avtocesti. Če nimate vinjete boste zagotovo s Trezio privarčevali.

Malce nenavadna je namestitev gumba za upravljanje s potovalnim računalnikom, ki je na merilnikih. Tako boste za premikanje morali odmakniti roko iz volana. Tudi funkcije so bolj osnovne. Klimatska naprava je ročna in kljub prostorni kabini deluje prepričljivo. Tudi v mokrih deževnih dneh opravlja svoje delo dobro. Radijski sprejemnik omogoča povezavo tudi s telefonom in USB ključkom. Ta je svoje mesto našel v predalu pred sovoznikom.

Subaru trezia

Konkurenca in cene

Na področju malih enoprostorcev je kar precejšnja bitka. Kupci so predvsem mlade družine, ki gledajo na ceno in si želijo kar največ za svoj denar. Te kupce bo Trezia težje prepričala. Lažje delo bo pri tistih, ki že vozijo Subarujevega terenca in kupujejo avtomobil za ženo. S Trezio bodo pridobili skupno servisiranje in avtomobil, ki je narejen, da deluje. Ni eden tistih, ki navdušuje z obliko ali tehnologijami ampak je ustvarjen bolj za to, da zvesto služi svojemu lastniku.

Osebni zaključek

Subaru ima svoj čar. Škoda le, da so s Trezio šli v povsem svojo smer, kjer znamke z zvezdicami nismo navajeni. Je pa vprašanje, kakšna je njena usoda po tem, ko je Toyota svojo sestro že umaknila iz trakov.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.3 (73kW/50 KM, 125 Nm) / 6-stopenjski ročni
Poraba po ECE: 6,8 / 4,8 / 5,5 l (CO2: 176 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 170 km/h / 13,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 3995 / 1695 / 1595 mm
Medosna razdalja: 2550 mm
Teža: 1070 kg
Posoda za gorivo: 42 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 460 – 1388 l

Osnovna cena (Trezia 1,3 comfort): 15.590 EUR
Osnovna cena testnega: 16.790 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 16.790 EUR 
(dodatna oprema: ni dodatne opreme)