Študijska modela GR-HEV in CA-MiEV

Aktualno, Novosti, Saloni

Vse od začetka svojih raziskav in razvoja na področju električne mobilnosti v letu 1966 je Mitsubishi menil, da bodo električna vozila (EV) slej ko prej postala dolgoročni osrednji proizvodi – stališče, ki ga vse bolj potrjujejo skrb zbujajoči problemi globalnega segrevanja. Od pionirskega i-MiEV v letu 2009 in prostovoljno zadanega si cilja 20 % avtomobilov […]

Vse od začetka svojih raziskav in razvoja na področju električne mobilnosti v letu 1966 je Mitsubishi menil, da bodo električna vozila (EV) slej ko prej postala dolgoročni osrednji proizvodi – stališče, ki ga vse bolj potrjujejo skrb zbujajoči problemi globalnega segrevanja.

Od pionirskega i-MiEV v letu 2009 in prostovoljno zadanega si cilja 20 % avtomobilov na osnovi EV do leta 2020 je MMC že napravil pomembne korake v tej smeri, kar dokazuje s popolnoma novim Outlanderjem, hibridnim električnim vozilom s polnilnim priključkom (“PHEV”) in nadvse inovativnim dizajnom z oznako “Dual Design”.

Še več, Mitsubishi zdaj preučuje celotno tehnično paleto električne mobilnosti – pravo električno vozilo (EV), hibridno električno (HEV), hibridno električno s priključkom (PHEV) – kar nakazujeta dve študijski vozili, ki bosta poleg novega Outlanderja PHEV premierno prikazani na letošnjem ženevskem salonu.

Študija GR-HEV– športno hibridno tovorno vozilo

2013 GMS - HEVČe naj bi električna vozila imela pomemben vpliv pri varovanju okolja, bi morala znati pritegniti širok spekter kupcev s celotno paleto modelov na osnovi EV v prodajnem programu, od majhnih mestnih avtomobilov do velikih športnih terencev (SUV), vsak s svojemu namenu ustrezno tehnologijo (EV, HEV ali PHEV)

V tem pogledu je novi Outlander PHEV že dokazal, da sta pogonski sklop EV in prehodni model z dolgim dosegom v segmentu D povsem združljiva.

Naslednji logični korak MMC v tej smeri bo prilagoditev električnih komponent zahtevam še večjega, bolj vzdržljivega in bolj športnega vozila, namenjenega delu in prostemu času ter razvitim in novo nastajajočim trgom obenem … Takšna je bila v kratkem naloga, namenjena študijskemu GR-HEV ali Mitsubishijevemu pristopu k hibridni tehnologiji (HEV), zdaj prvič uporabljeni pri enotonskem tovornem vozilu.

S to predstavitvijo nove razvojne stopnje vozila v izvedbi “Dual Design” Mitsubishi Motors uvaja popolnoma novo patentirano rešitev HEV s čistim dizelskim motorjem in električnimi motorji. Enostavnejši in dostopnejši od bodisi EV bodisi PHEV se zdi HEV najprimernejši za vsakodnevne zahteve uporabnikov lahkih tovornih vozil v težkih razmerah.

Študijski GR-HEV uporablja tudi Mitsubishijevo priznano tehnologijo stalnega 4-kolesnega pogona (4WD), ki vključuje sistem dinamičnega nadzora pogonske linije vozila (Super All Wheel Control ali S-AWC) za zelo stabilen oprijem in vozne sposobnosti v vseh cestnih razmerah.

Razvoj te masivne, robustne, privlačne in izjemno uporabne študijske različice športnega tovornega vozila 4WD HEV je imel ambiciozen cilj doseči nivo izpustov CO2 pod 149 g/km, kar je veliko bolje od povprečja v segmentu.

Študija CA-MiEV – primestni EV

2013 GMS - EVNa podlagi triletnega zbiranja povratnih informacij kupcev i-MiEV po vsem svetu in stalnega napredka v razvoju baterijske tehnologije in električnega pogona zdaj MMC razmišlja o tem, da bi z novo generacijo kompaktnega EV stopil s pravimi električnimi vozili ven iz predvsem urbanega okolja.

Kot pregled različnih tehnologij, ki jih MMC namerava srednje in dolgoročno uvesti v vso svojo ponudbo globalnih vozil, lahko ta elegantni razstavni primerek študijskega CA-MiEV računa na sisteme EV nove generacije in baterije z veliko gostoto, majhno maso pa tudi napredno aerodinamiko, ki bodo omogočali potovalni doseg 300 km, ki bo popolnoma ustrezal vsakodnevnim primestnim in podeželskim potrebam.

Nadaljnja inovativna oprema za resnično okolje vključuje tehnologijo brezžičnega polnjenja z magnetno resonanco, aktiviranje funkcij s pametnim telefonom itd.