Športna Opel Insignia GSi – limuzina za izbrance

Novosti

Nova Opel Insignia GSi je športna limuzina za izbrance, ki hočejo nekaj posebnega. Avto za voznika, maksimalno zabaven na vseh vrstah cest.

Nova Opel Insignia GSi je športna limuzina za izbrance, ki hočejo nekaj posebnega. Avto za voznika, maksimalno zabaven na vseh vrstah cest. Podvozje z dinamično nastavitvijo in odličnim oprijemom v kombinaciji s štirikolesnim pogonom zagotavlja svojevrstno vozno izkušnjo. Za vožnjo, ki brez težav zasvoji, omogoča novi osemstopenjski avtomatski menjalnik prestavljanje s prestavnima ročicama na volanu. Za Insignio nove generacije je značilna kombinacija lahke konstrukcije, nizkega težišča in turbo moči 2,0-litrskega motorja. Rezultat je izjemno ravnovesje in dobro razmerje med močjo in maso.

Takšne lastnosti si zaslužijo posebno zunanjost. Z velikimi kromiranimi šobami za zajem zraka spredaj in ličnim zadnjim spojlerjem za ustrezen potisk ob podlago na zadnji osi je videz modela GSi povsem usklajen z zmogljivostjo. Usnjeno oblazinjenje integriranih športnih sedežev (razvitih posebej za model GSi), usnjen športni volan in aluminijaste stopalke poskrbijo za piko na i.

“Nova Insignia GSi je krog Nürburgring-Nordschleife prevozila očitno hitreje od močnejše Insignie OPC prejšnje generacije” je testiranje povzel Volker Strycek, direktor za športna vozila in avtomobilske dirke. Gotovo ima pomembno vlogo dejstvo, da je GSi za 160 kilogramov lažji od primerljive Insignie OPC 2.8 V6 Turbo. Vitek športnik ima pač svoje prednosti.

Športno podvozje

Športno podvozje, razvito v kombinaciji s pnevmatikami Michelin Pilot Sport 4 S z dobrim oprijemom in velikimi 20-palčnimi platišči, poskrbi, da se avto podlage drži kot klop. Pri tem ima pomembno vlogo tudi standardni štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora, ki je nekaj posebnega v tem segmentu. Namesto običajnega diferenciala sta v tem sistemu na zadnji osi dve sklopki, ki lahko glede na razmere pri vožnji v delčku sekunde individualno pospešita vsako zadnje kolo. Zoprno podkrmiljenje, ko prednji kolesi silita iz ovinka, je z Insignio GSi stvar preteklosti. GSi serijo zavojev prevozi z brezhibno linijo.

Športno limuzino poganja osupljiv bencinski turbo motor, ki zmogljivost združuje z varčno porabo goriva. Zmogljivi 2,0-litrski turbo motor razvije moč 191 kW (260 KM) in izdaten navor 400 Nm (poraba pri voznem ciklu NEDC: mestna vožnja 11,2 l/100 km, zunajmestna vožnja 7,1 l/100 km, kombinirano 8,6 l/100 km, emisije CO2 197 g/km). Štirivaljni motor je usklajen s povsem novim osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki vozniku omogoča, da prestavlja tudi z obvolanskima prestavnima ročicama. Pri avtomatskem prestavljanju lahko voznik z načinoma Standard in Sport vnaprej izbere točke prestavljanja. Poleg 2,0-litrskega bencinskega turbo motorja bo GSi na voljo tudi z zmogljivim novim dizelskim motorjem.

33-letna tradicija: Oplovi modeli GSi

Insignia GSi nadaljuje dolgo tradicijo Oplovih športnih modelov z imenom GSi. Prva sta za vznemirjenje poskrbela Manta GSi in Kadett GSi (1,8-litrski motor s 115 KM) leta 1984. Samo štiri leta pozneje je 2,0-litrski motor DOHC s 16 ventili v Kadettu 2.0 GSi 16V razvil 150 KM. S tem motorjem je bila na voljo tudi prva Astra, leta 1993 pa je lahko Astro GSi poganjala tudi alternativna različica 1,8-litrskega motorja s 125 KM. Med Corsami različnih generacij je bilo kar nekaj modelov GSi, veliko povpraševanje je bilo že po prvi Corsi A s 100 KM (leta 1988). Na (začasnem) koncu linije je bila avgusta 2012 Corsa D.

Nova Insignia GSi se bo svetu predstavila na Mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu (14.–24. september 2017).