Iztok: Kakšno bo dirkanje čez 10 let?

Avtomobilizem, Blog, Šport, Top

Nekoč smo temu kar se sedaj odvija okoli nas dejali znanstvena fantastika. Sedaj že lahko dirkamo izključno z električnimi avtomobili…

Tesla Model X

Nekoč smo temu kar se sedaj odvija okoli nas dejali znanstvena fantastika. Sedaj v neki pretvorjeni obliki uporabljamo napredne pripomočke, kot so pametni telefoni in ure, se vozimo z avtomobili, kot smo jih v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih gledali v futurističnih risankah in filmih.

Kdor me danes začudeno vpraša in pogleda z dvomom, da če je to ali to mogoče se mu le še nasmejim in odvrnem: “Pusti času čas.” Ne živimo več v svetu kjer ni nekaj nemogoče, ampak se le še vprašamo kdaj bo naša civilizacija zmožna to ali ono doseči.

Pred nekje šestimi leti je bila del portalov Over.Net tudi Trgovina in smo kot prvi v Sloveniji ponudili v nakup vozila znamke Suzuki. Seveda, do realne prodaje ni prišlo, bili smo daleč pred časom. Bil pa je prvi takšen marketinški prijem. Takrat Primoža Cimermana, ko mi je to razlagal še nisem dobro razumel, a sedaj le nekaj let kasneje sem sam postal soustanovitelj portala Avtoklik.Si, ki ponuja ravno to! Omogoča konfiguracijo katerikoli novega vozila na slovenskem trgu in potencialnega kupca poveže s sodelujočimi avtohišami. Le te mu pripravijo svojo ponudbo, stopijo v konktat z njim in poskrbijo za brezskrben nakup. Bluzim? Hja, kaj pa, če zapišem, da so podobni projekti sila uspešni že v tujini, predvsem Angliji? Ne verjamete? Stran carwow je nastala leta 2013 in v tem času uspela zbrati že več kot 18,4 milijona funtov kapitala različnih podpornikov (in podpora še raste). V tem času so se razširili že na nemški trg. Podobne platforme so nastale že na Češkem, v Slovaški in Združenih Arabskih Emiratih. Pri carwow so uspeli že zbrati preko 2,1 milijona strank…

Elektrika! To je prihodnost. BMW že stavi nanjo.

Nisem se želel razpisati o tem… kot tudi ne o mojem obisku Ženevskega avtosalona, ko sem na hitro pokramljal z velikimi imeni avtomobilske scene, kot so Michael Winkler, vodja razvoja pogonskih sklopov za korejski koncern Hyundai in Kia, Shinichi Isayam, vodilni oblikovalec Mazde CX-5, Ali Kassai, podpredsednik produktnega planiranja pri Renaultu ter član Renaultovega managment komiteja ali pa Dr. Dieter Zetsche, predsednik skupščine Mercedes-Benza. A vsi ti so mi dali več kot jasno vedeti, da se že odvija njihov boj z giganti kot so Tesla, Google in Apple. V prihodnosti ne bomo več govorili o avtomobilu, kot ga poznamo, ampak zgolj o mobilnosti, ki bo bolj tehnološko obarvana in manj primerna za sedanje avto-bencinske navdušence.

Dr. Dieter Zetsche, Mercedes

Dubaj že testira samovožeče drone, ki bodo bili kmalu v komercialni uporabi, kot leteča taxi plovila. Ne le v Združenih Arabskih Emiratih, ampak tudi povsod drugje kjer je Uber močno prisoten, sem zasledil, da se več ne pogovarjamo o tem, da si bi naročil TAXI, ampak UBER. Beseda TAXI počasi izginja. V prihodnjem letu bodo samovozeči avtomobili postali vse pogostejši. Najprej jih bodo lansirala večja podjeta, kot je Uber ali pa zdajšnje taxi službe. Njegovo veličanstvo Sheikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum je že lansiral strategijo, da bo do leta 2030 kar 25 % dubajskega prometa samovožečega. S tem se naj bi zmanjšalo število nesreč do 12 % in na leto bomo prihranili pol milijarde evrov.

Aplikacija Avant2Go je že nekaj časa v uporabi podjetja in deluje optimalno.

Mladi si že sedaj več ne želijo lastiti avtomobila. V Sloveniji postaja vse popularnejši Avant2Go s 100 % električnimi vozili v souporabi. V Murski Soboti, Mariboru, Ljubljani in Kranju si lahko samo za tisto urco ali dve, ko to potrebujete, najamete oziroma bolje zapisano delite z nekaj dotiki na pametnem telefonu vozilo znamk Renault, BMW i, Smart, Nissan in Volkswagen.

Kaj pa dirkanje?

Sočasno z razvojem povsem električne serije Formule E se razvija samovožeča serija z električnimi dirkalniki. Verjamem, da bodo v tem najbolj uživali študentje in kasnejši inženirji elektro in strojnih fakultet. Kaj pa čaka nas? Mi, ki nam je BIT dirkanje. Vsekakor bomo prišli na svoj račun. Pred dnevi sem imel tisti depresivni dan, ko si misliš, da v življenju zgolj delaš in delaš in ni rezultatov. Ko ne vidiš več kar te veseli. Pomislil sem, da se moram obrniti nazaj v smer, ki me veseli – to je dirkanje. Zadal sem si visoko leteči cilj, da želim leta 2027 nastopiti na dirki 24 ur Le Mansa. Mi bo uspelo? Ne vem! Bom pa poskrbel, da mi bo naslednjih deset let v užitek. Da bom poskusil sesti ob vsaki priložnosti za dirkalni volan in nabirati izkušnje, poznanstva. Zanimivo bo čez deset let videti do kje bom prilezel. Upam, da dlje od karting dirk. 🙂

S čim pa se bo dirkalo leta 2027?

Vsekakor bo prisotnih že ogromno dirkalnikov s hibridnim pogonom. Lahko bi brez sramu napisali, da že okoli 50% ali več! Praktično vsi novi dirkaniki, če izvzamemo old- in young-timer dirkalnike, ki se dodatno predelajo, bodo že imeli neko verzijo hibridniga sistema. Vse več pa bo že tudi popolnoma elektrificiranih dirkalnih serij in prvenstev.

Dirkališča, kot je razvijajoči se cerkljanski poligon Gaj, ne bodo imela več težav s prekomernim hrupom. Lani so globalno inštalirali več solarne energije kot fosilne, kar posledično tudi pomeni, da se bodo takšni objekti, ki imajo potrebe po velikih pokritih prostorih popolnoma samooskrbovali. Večina vozil, ki se bodo preizkušala na dirkališčih pa bodo z električnimi motorji praktično neslišna.

Pomen dirk pa bo z leti postajal vse pomembnejši. Giganti, ki jih sedaj lahko imenujemo giganti mobilnosti in ne več avtomobilski koncerni, bodo svoje tehnologije želeli vse bolj preizkušati na stezah. Dokazati, da so najnaprednejši in najhitrejši. Smernice že potrjejo to, saj Renault (prihodnje leto kot Nissan), Citroen z DS-om, Jaguar in Audi že aktivno nastopajo v električni Formuli E. A omeniti velja, da je indijska ekipa Mahindre polna potenciala z ogromnim kapitalom v ozadju. Tu so še ekipe ameriški Faraday Future, kitajsko-angleški NextEV, kitajski Techeetah in monaški Venturi. Vsi omenjeni igralci se že ubadajo ali pripravljajo na lansiranje svojih električnih vozil. Ali pa zgolj razvijajo tehnologije za prodajo vnaprej. Svoj vstop v to serijo pa sta potrdila sedaj še Mercedes in Porsche.

Porsche bo leta 2019 z lastno tovarniško ekipo vstopil v formulo E. Podjetje bo zato s koncem sezone 2017 prenehalo sodelovati v kategoriji LMP1 na dirkah svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) zveze FIA. Nova smer udejstvovanja v avtomotošportu izhaja iz Porschejeve strategije do leta 2025: Porsche med drugim stavi na kombinacijo purističnih GT-vozil in športnih avtomobilov na izključno električni pogon, kakršen je Mission E, prvi model na izključno baterijski pogon. “Vstop in uspešna prisotnost v formuli E sta logični posledici našega projekta Mission E. Čedalje večja stopnja svobode pri lastnih razvojnih rešitvah je tisto, zaradi česar je formula E za nas tako zanimiva,” je povedal Michael Steiner, direktor razvoja v družbi Porsche AG. “Formula E je za nas ultimativno konkurenčno okolje, v katerem lahko visokozmogljiva vozila razvijamo na področjih prijaznosti do okolja, varčnosti in trajnosti.” Že letos bo Porsche naredil prve korake za razvoj lastnega dirkalnika za formulo E.

Že leta 2020 pa lahko pričakujemo kot del svetovnega reli-kros prvenstva tudi električne dirkalnike! Platoforma je idealna, saj so dirke v finalu dolge zgolj izjemno kratkih, a atraktivnih, polne akcije, šest krogov. Volkswagen, Peugeot in Audi se že zanimajo, saj že podpirajo trenutno RX prvenstvo. Pri FIA pa zanikajo, da bi električni in bencinsko gnani avti dirkali neposredno med seboj.

Dirkač bo moral biti za električni dirklanik še toliko bolj fizično pripravljen, saj bodo sile v zavojih v najmočnejših dirkalnikih bile še toliko večje. Vektorski sistemi, ki skrbijo za popolno trakcijo v vsaki situaciji ne bodo dopuščali, da bi se zgolj malo vozakali po dirkališčih, ampak omogočali bistveno večje hitrosti skozi zavoje.

Gledalci bodo lahko zaradi avtonominh vozil bolj občudovali vožnje na nož z več potencialnimi nesrečami. “Kruha in iger…” so dejali včasih v vsemogočnemu Rimu. To bodo sedaj željni spektakla tudi dobili.

Formula E:

In še mimogrede… Uber ne dela konkurenco taxi službam, ampak dela konkurenco komunikacijskim centrom, ki razpošiljajo taxije okoli.

Foto: Domen Hrovatin, Luka Gregorič, arhiv

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.