Škoda s prihodom koncepta Vision E v Ljubljano napoveduje svojo elektrificirano prihodnost

Novo doma

Škodin koncept Vision E sicer ni novost, se pa redko zgodi, da so tovrstne študije “v živo” na ogled tudi slovenski publiki.

Škoda že dalj časa naznanja svoj vstop na trg elektrificiranih vozil, za kar je, roko na srce, že čas. Ob predstavitvi koncepta je Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji, dejal, da Škoda ne predstavlja zgolj tretje najbolj priljubljene avtomobilske znamke v Sloveniji (za Volkswagnom in Renaultom), pač pa vidi na našem trgu tudi velike možnosti za uspešno prodajo elektrificiranih vozil v prihajajočih letih.

Škoda bo leta 2020 predstavila svoja dva prva popolnoma električna avtomobila, že v letu, ki trka na vrata, pa bo na voljo prvi prilključni hibrid. Šlo bo za prenovljenega Superba.

Za leto 2025 so si pri češkem proizvajalcu zadali še ambicioznejše cilje na področju elektrifikacije svojega voznega parka. Tedaj naj bi Škoda na trg poslala že 10 različnih elektrificiranih modelov (električnih in priključnih hibridov), ti pa naj bi skupno predstavljali kar četrtino vseh njihovih prodanih vozil.

Podlipny kot dva glavna izziva ob vpeljavi električnih vozil vidi zagotavljanje dovolj velikega obsega infrastrukture (polnilnic) ter izobraževanje osebja na servisih. Vozila s tovrstnimi pogonskimi sklopi kajpak zahtevajo specifična znanja in orodja.

Futuristični Vision E je prva konceptna študija z izključno električnim pogonom v zgodovini znamke Škoda. Zasnova temelji na novi koncernski platformi MEB.

Poganjata ga dva elektromotorja s sistemsko močjo 225 kW (306 KM), ki se prenaša na vsa štiri kolesa. Doseg koncepta naj bi bil približno 500 kilometrov z enim polnjenjem baterije, najvišja hitrost pa 180 km/h.

Poleg futuristične zunanjosti s spektakularnimi svetlobnimi elementi, je prava paša za oči predvsem notranjost. Z zasnovo je pogojena opustitev sredinskega tunela spredaj in zadaj za več prostora in večjo širino. Školjkasto oblikovani individualni sedeži so vrtljivi, opazimo pa tudi več zaslonov na dotik za voznika, sovoznika in potnike na zadnjih sedežih.

Koncept, ki naj bi omogočal avtomatizirano vožnjo 3. stopnje, je zgolj danes (5. 12.) na ogled v Škodinem salonu na Verovškovi v Ljubljani!