Simon Marčič stisnil zobe in uspešno zaključil 6. dakarsko etapo

Motociklizem, Šport

Po včerajšnji, 5. etapi iz Argentine v Uyuni v Boliviji, ko je Simon Marčič šel na pot po zajtrku bogatem s protibolečinskimi sredstvi, smo vedeli, da bo pravi čudež, če bo zmogel izjemno težko etapo, ki se je sredi hitrostne preizkušnje povzpela na nadmorsko višino več kot 4500 metrov. Čudež smo si želeli in čudež […]

Po včerajšnji, 5. etapi iz Argentine v Uyuni v Boliviji, ko je Simon Marčič šel na pot po zajtrku bogatem s protibolečinskimi sredstvi, smo vedeli, da bo pravi čudež, če bo zmogel izjemno težko etapo, ki se je sredi hitrostne preizkušnje povzpela na nadmorsko višino več kot 4500 metrov.

Čudež smo si želeli in čudež smo dobili: v cilj je Marčič pripeljal resda med zadnjimi, a je dokazal, da ga niti poškodovana ključnica in palec na roki ne bosta motila na poti do cilja: končati letošnji Dakar!

Simon Marčič - Dakar 2016

Simon Marčič – Dakar 2016

“Tako hudo se še nisem boril sam s sabo. Ne vem, ali me je bolj bolela ključnica ali prst, še težje pa je bilo prepričati glavo, naj se za bolečino ne meni. Na trenutke sem se mi od bolečine hotelo zamegliti pred očmi in takrat sem vozil zares počasi. Vsi so me prehitevali in tudi to so svojevrstne muke.” je v cilju povedal popolnoma izmučen, a vesel, da ga je tam pričakal prijatelj – prav včeraj je v Uyuni v Bolivijo namreč prispel novinar POP TV David Stropnik, ki bo Marčiču delal družbo še nekaj dni.

Danajšnja, 6. etapa Uyuni – Uyuni, je imela kar nekaj posebnosti: dirkače je soočila z najdaljšo hitrostno preizkušnjo na celotnem reliju (542 km), hitro menjujočo podlago od skal do peska, lep del pa jih je vodila čez slano jezero Salar de Uyuni, kjer so se nekoliko spočile vsaj oči.

Po včerajšnji etapni zmagi je v Uyuni znova med motoristi prvi pripeljal hitri Avstralec Toby Price in s tem zabeležil že svojo tretjo etapno zmago. Gonçalves mu je ves dan dihal za ovratnik, a je Price v zadnjih kilometrih silovito pospešil in Portugalca pustil za sabo. V skupnem seštevku zdaj vodi Portugalec, le še 35 sekund pred Avstralcem. Drugi je danes v cilj v Uyuni pripeljal Kinijev varovanec Matthias Walkner, sicer pa je težka etapa botrovala precejšnjemu številu odstopov. Gonçalves je rešil čast Honde, saj je imel Barreda ves dan težave z dirkalnikom, zaradi česar se je dobri uvrstitvi na Dakarju že zdaj moral odpovedati njegov vodonoša Paolo Ceci. A če bo Barreda morda jutri vseeno lahko nadaljeval dirko, to ne velja za Fario, ki si je pri padcu zlomil zapestje.

Simon Marčič - Dakar 2016

Simon Marčič – Dakar 2016

Med avtomobilisti se je z današnjo etapno zmago Peterhansel prebil tudi na prvo mesto v skupnem seštevku.

Simon Marčič je v cilj po dobrih devetih urah dirkanja prispel na 99. mesto, zdaj je v skupnem seštevku 94., v svoji kategoriji 28.

Jutri se bo karavana iz Uyunija odpravila v Salto – jutrišnja, izjemno dolga 793-kilometrska 7. etapa, je zadnja etapa prvega dirkaškega tedna, v nedeljo pa bo v Salti počitka dan. Etapa ne bo med najhitrejšimi, zato pa si bodo motoristi in vozniki štirikolesnikov večkrat zmočili škornje, saj trasa preči lepo število rek. Brez popuščanja torej. Dirka se iz dneva v dan zaostruje, kot je napovedal Marc Coma.