Koncern Audi odločno v investicije za prihodnost

Poslovno

Audi se bo v letu 2016 usmeril v nadaljnjo rast, saj bo v novem poslovnem letu družba še naprej vzdrževala velik obseg investicij. Pri nadaljnji optimizaciji procesov in stroškov bodo načrtovane naložbe v osnovna sredstva znašale več kot 3 milijarde EUR ter nadaljevale trend uspešnega poslovanja avtomobilskega proizvajalca iz Ingolstadta. Polovica načrtovanih naložb bo namenjena […]

Audi se bo v letu 2016 usmeril v nadaljnjo rast, saj bo v novem poslovnem letu družba še naprej vzdrževala velik obseg investicij.

Pri nadaljnji optimizaciji procesov in stroškov bodo načrtovane naložbe v osnovna sredstva znašale več kot 3 milijarde EUR ter nadaljevale trend uspešnega poslovanja avtomobilskega proizvajalca iz Ingolstadta. Polovica načrtovanih naložb bo namenjena proizvodnim lokacijam v Nemčiji (Ingolstadtu in Neckarsulmu). Poleg tega bo Audi tudi v letu 2016 zaposlil strokovnjake s področja tehnologij prihodnosti.

Z investicijskim programom, sprejetim za leto 2016, bo družba nadaljevala s svojo strategijo rasti:

Še naprej bomo veliko sredstev namenjali za tehnologije prihodnosti, da bomo utrdili močni položaj naše znamke,” je poudaril Rupert Stadler, predsednik uprave družbe Audi.

Z novim modelom Audi Q2 bo avtomobilski proizvajalec v prihajajočem letu vstopil v nov tržni segment.

Poleg tega bo Audi v naslednjem letu predstavil naslednika Audija Q5 in odprl novo poglavje v zgodbi o uspehu svojih športnih terencev.

“S svojimi naložbami se seveda osredotočamo na alternativne vrste pogonov,” je dejal Stadler.

Leta 2018 na osnovi modela Audi e-tron quattro concept na trg prihaja prvi Audijev velikoserijski električni avtomobil. Do leta 2020 bo Audi svojo modelsko paleto razširil na 60 različnih avtomobilov.

Medtem ko se Audi osredotoča na vlaganje sredstev v nove modele in tehnologije ter izgradnjo mreže proizvodnih lokacij po vsem svetu, vidi finančni direktor Axel Strotbek tudi potencial za nenehno optimizacijo stroškov:

“Z aktualnim investicijskim programom seveda želimo utrditi močni položaj naše znamke, vendar pri tem z nadaljnjo optimizacijo procesov in stroškov pridobiti tudi manevrski prostor.”

Po Strotbekovih besedah družba v prihodnje ne bo varčevala, vendar bo vsako naložbo temeljito preverila. Uprava se je zato odločila, da bo izgradnjo novega vetrnega kanala za eno leto zamaknila.

Na področju digitalizacije je Audi še vedno v zagonu. V začetku decembra je družba pridobila tretjinski delež v družbi HERE in si tako zagotovila sodelovanje enega izmed vodilnih ponudnikov digitalnih zemljevidov in storitev, vezanih na lokacijo. Sorazmerno z deležem družbe Audi AG je višina kupnine znašala okrog 0,85 milijarde EUR. Za nadaljevanje svojega slogana “Prednost je v tehniki” bo družba tudi v letu 2016 svojo rast podkrepila z novimi delovnimi mesti. Thomas Sigi, direktor za kadrovske in socialne zadeve družbe Audi AG, je dejal:

“Iščemo strokovnjake za pomembna področja prihodnosti.”

Povpraševanje je predvsem po strokovnjakih za alternativne vrste pogona in lahko gradnjo, pa tudi po strokovnjakih s področja IT za nadaljnji razvoj tematik, kot so Audi connect, Audi mobility in pametne tovarne (smart factory).