Seat predstavil načrt za prihodnost

Poslovno

Seat je predstavil svoje načrte za obdobje do leta 2025. Na sestanku, na katerem sta nagovorila 550 članov uprav in direktorjev na tržiščih, kjer je aktiven Seat, sta član uprave družbe Seat dr. Francisco Javier García Sanz in novi predsednik uprave Luca de Meo predstavila strategijo podjetja za naslednjih deset let. Trije stebri, na katere […]

Seat je predstavil svoje načrte za obdobje do leta 2025. Na sestanku, na katerem sta nagovorila 550 članov uprav in direktorjev na tržiščih, kjer je aktiven Seat, sta član uprave družbe Seat dr. Francisco Javier García Sanz in novi predsednik uprave Luca de Meo predstavila strategijo podjetja za naslednjih deset let.

Trije stebri, na katere se bo osredotočil Seat, so razvoj modelov v rastočih segmentih z velikim deležem pri poslovnem izidu po vzoru uspešnega Seat-ovega modela Leon, zadovoljstvo strank in status najboljšega delodajalca v španski avtomobilski industriji.

Ne sestanku je dr. Francisco Javier García Sanz potrdil zavezanost koncerna Volkswagen znamki Seat:

“Zdaj se moramo osredotočiti na srednje- in dolgoročni razvoj, ne glede na dogodke v preteklih tednih. Koncern Volkswagen popolnoma zaupa v naš načrt za prihodnost, ki je optimalno integriran v koncernsko strategijo. Modeli, ki smo jih napovedali za naslednji dve leti, bodo prišli na tržišče skladno s časovnico in bodo prispevali k Seat-ovi trajnostni rasti. In novi modeli so šele prvi korak naše strategije”. 

Tako kot dr. Francisco Javier García Sanz je tudi Luca de Meo, ki je na čelu Seat-a nasledil Jürgna Stackmanna, poudaril, v kolikšni meri so k dobrim rezultatom podjetja v zadnjih letih prispevali zaposleni:

“Zaposlenim pri Seat-u bi rad izrekel priznanje za trud in predanost. Od današnjega dneva naprej sem tudi sam del Seat-a z enako strastjo in predanostjo, kot ste bili vi v zadnjih letih. Seat ima potencial za razvoj in izdelavo visokokakovostnih avtomobilov. Nenehno se razvijamo naprej, delamo s strastjo, hitro in prilagodljivo in imamo tudi prave tehnologije. Prepričan sem,
da bo strategija, ki jo predstavljamo danes, velik uspeh.”

Prilagoditve za novo platformo

Na sestanku je vodstvo družbe predstavilo tudi novi program za večjo učinkovitost, imenovan LEAP. Program naj bi bil realiziran v naslednjih dveh letih in naj bi zaščitil investicijski načrt, s katerim podjetje želi prenoviti paleto modelov in okrepiti znamko. Seat bo za to zagotovil investicijska sredstva, s katerimi bo prilagodil proizvodno linijo št. 1 v Martorellu za novo platformo. V Martorellu trenutno poteka proizvodnja Ibize. Dela na obratu za sestavo karoserij bodo potekala od konca decembra do sredine januarja, zaradi česar bo prihajalo do prekinitev v proizvodnji na liniji št. 1. Zaradi navedenega razloga tudi ne bo podaljšanih okoli 100 pogodb o delu za določen čas. 100 pogodb za določen čas, sklenjenih lansko poletje za pokritje dopustov na liniji Q3, se bo prav tako izteklo konec letošnjega leta.

Podjetje bo skladno s časovnico v naslednjih dveh letih predstavilo štiri nove modele. Prvi, kompaktni SUV, bo na tržišče predvidoma prišel v prvi polovici leta 2016 in to bo prvi model znamke Seat v tem segmentu.

Program, s katerim želi podjetje na letni ravni prihraniti okoli 100 milijonov evrov, bo avtomobilskemu proizvajalcu pomagal racionalizirati procese, zmanjšati izdatke, ki niso vezani na osnovno poslovanje, in se osredotočiti na dejavnosti, ki zagotavljajo dodano vrednost.

Glavni ukrepi programa za večjo učinkovitost so med drugim izboljšanje stroškovne strukture podjetja, uvedba kontrolnih ukrepov za področje logistike, proizvodnje in administracije ter zmanjšanje porabe energije. Poleg tega program predvideva nadzor nad stroški za zunanje izvajalce, sponzorstva, potovanja in dogodke, kar pa ne bo vplivalo na izdatke, povezane z novimi produkti.