Red Bull in Renault še naprej skupaj

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Red Bull Racing in Renault Sport F1 uradno potrjujeta nadaljevanje njihovega sodelovanja za nadaljnjih pet let. V tem obdobju bo uveden nov pogonski agregat – 1,6-litrski turbo motor in sistem za zajem energije –, ki bo bolj gospodaren pri porabi goriva…

Red Bull Racing in Renault Sport F1 uradno potrjujeta nadaljevanje njihovega sodelovanja za nadaljnjih pet let. V tem obdobju bo uveden nov pogonski agregat – 1,6-litrski turbo motor in sistem za zajem energije –, ki bo bolj gospodaren pri porabi goriva in bo del tega poglobljenega sodelovanja.

 
1023A18A-577B-11E0-9E52-F0AC66B94067Na osnovi obstoječega sodelovanja, ki je moštvu Red Bull Racing že omogočilo, da je v letu 2010 osvojilo oba naslova svetovnega prvaka, bo Renault Sport F1 moštvu Red Bull Racing tudi še v letih 2012 in 2013 dobavljal motorje V8 in dinamo-motorje sistema KERS, novi sporazum pa predvideva še poglobljeno tehnično sodelovanje med Red Bull Racing in Renaultom.
 
V okviru tega novega sporazuma bo ustanovljeno skupno tehnološko podjetje, v katerem bosta Red Bull Technology in Renault Sport F1 sodelovala pri razvoju inovativnih tehničnih rešitev za pogonske sklope z novim motorjem V6, ki bo v uporabi od leta 2014. Red Bull Technology in Renault Sport F1 bosta v tem projektu prispevala vsak svoje strokovno znanje, izkušnje in specializirano osebje, da bi tako razvila konkurenčen in zanesljiv pogonski sklop za Red Bull Racing in druga moštva, ki jih bo oskrboval Renault Sport F1.
 
Bernard Rey, predsednik Renault Sport F1, je ob tem dejal: “Navdušeni smo, ker je sodelovanje Renaulta z Red Bull Racing podaljšano za nadaljnjih pet let, kar obdobje našega sodelovanja raztegne na polno desetletje. Red Bull Racing in Renault si delita mnenje, da je stabilnost temeljni pogoj za doseganje vrhunskih tekmovalnih rezultatov. Poleg tega, da gre za enkratno priložnost za dokazovanje zmogljivosti motorjev Renault na najvišji možni ravni, je to tudi fantastično okolje za razvoj tehnologij in strokovnega znanja Zveze Renault-Nissan.”
 
Jean-François Caubet, izvršni direktor Renault Sport F1, je dodal: “Motorji V6, ki bodo uvedeni z letom 2014, pomenijo velik tehnološki podvig. Dejstvo, da bomo imeli na voljo vire in obsežno strokovno znanje o dirkalnikih formule 1, ki je zbrano pri Red Bull Technology, bo ljudem pri Renault Sport F1 v Viry-Châtillonu omogočilo načrtovati, zasnovati in razviti konkurenčen pogonski sklop že ob uveljavitvi novih tehničnih pravil in optimizirati strukturno povezavo s šasijo dirkalnika. Ta posebna podpora bo seveda koristila tudi drugim našim partnerskim moštvom, ki bodo posredno deležni združenega strokovnega znanja moštva Red Bull Racing in Renault Sport F1.”
 
Christian Horner, direktor moštva Red Bull Racing, je pojasnil: “Očitno smo navdušeni ob potrditvi tega bistveno poglobljenega sodelovanja z Zvezo Renault-Nissan, s katero smo tesno sodelovali že od leta 2007. Naše sodelovanje z Renault Sport F1 je vedno potekalo tekoče in preprosto, kar je prispevalo k sedanji uspešnosti partnerstva Red Bull Racing –Renault. Skupaj smo doslej osvojili 22 zmag, 32 prvih startnih mest, 1.130,5 točk za svetovno prvenstvo in dva naslova svetovnega prvaka. Na teh dosežkih nameravamo naše sodelovanje nadgraditi in veselimo se skupnega dela z Zvezo Renault-Nissan tudi v naslednjih letih tekmovanja na dirkah za svetovno prvenstvo.”
 
Sodelovanje med Red Bull Racing in Renaultom se je pričelo v letu 2007 in je odtlej dozorelo v eno najbolj uspešnih kombinacij dirkalnika in motorja. Vrhunec soo dosegli ob koncu sezone 2010 z osvojitvijo naslovov svetovnega prvaka med dirkači in konstruktorji. Ta hip Red Bull Racing – Renault s 131 točkami vodi v razporedu za svetovno prvenstvo konstruktorjev, lanski svetovni prvak Sebastian Vettel pa je na vrhu lestvice za svetovno prvenstvo dirkačev.