Puščavski izziv Stanovnik končal sedmi

Motociklizem, Šport

Osmo mesto na zadnji, peti etapi relija Abu Dhabi Desert Challenge, je Miranu Stanovniku pomagalo ohraniti končno sedmo mesto. Skupna zmaga je šla v roke Marcu Comi. V Abu Dhabiju na arabskem polotoku se je s peto, 296-kilometrsko etapo, zaključil letošnji reli Puščavski izziv (Desert Challenge), ki bo edinemu slovenskemu predstavniku gotovo ostal v lepem […]

Osmo mesto na zadnji, peti etapi relija Abu Dhabi Desert Challenge, je Miranu Stanovniku pomagalo ohraniti končno sedmo mesto. Skupna zmaga je šla v roke Marcu Comi.

V Abu Dhabiju na arabskem polotoku se je s peto, 296-kilometrsko etapo, zaključil letošnji reli Puščavski izziv (Desert Challenge), ki bo edinemu slovenskemu predstavniku gotovo ostal v lepem spominu. Po težavah z agregatom dan pred dirko, prebavnih motnjah na prvi dirkaški dan, odpovedani prvi etapi, razbitem elektronskem kompasu in adrenalinskem servisiranju dirkalnika tik pred štartom predzadnje etape se je na koncu vendarle vse izteklo Miranu Stanovniku v prid. Na zadnji etapi je z osemnajstimi minutami in pol zaostanka za vodilnim zasedel osmo mesto in tako v skupnem seštevku uspel zadržati sedmo mesto.

stanovnik abu dhabi 2013

V cilju je izkušeni dirkač z vzdevkom Puščavski lisjak povedal: »Odlično se počutim, to je moja druga najboljša uvrstitev na tem reliju, saj sem leta 2008 sem namreč zasedel šesto mesto. Vesel sem, da sem po treh neuspešnih dirkah končno v cilju in to z rezultatom, na katerega sem ponosen. To je bila ena izmed bolj zanimivih dirk v moji karieri, saj se vse do konca ni vedelo, kako se bo razpletlo. V tej zadnji etapi sva imela z domačinom Khalidom Khamis-Ozairjem kar hudo borbo, saj je nakazal močne apetite po moji pozicij in tempo je bil izjemno visok vse do cilja. Poleg tega mi je dirko, če odmislim srečanje čelade z elektronskim kompasom, uspelo odpeljati brez enega samega padca. Da ne govorim, da nam je uspelo dirko speljati s številčno zelo majhno ekipo.«

V samem vrhu je bila dirka še bolj napeta, saj je Španec Marc Coma (KTM) z izjemnim tempom glavnega tekmeca in do predzadnje etape vodilnega Sama Sunderlanda (Honda) prisilil, da je storil napako. Pod pritiskom izkušenega Marca je Sam pri prihodu skozi kontrolno točko zgrešil rumene zastavice in bil v skladu s pravilnikom mednarodne motociklistične zveze kaznovan s kazenskim pribitkom. Sunderland je peto etapo tako končal kot četrti; zmagal je Goncalves pred Como in Przygonskijem. Po petih etapah si v končnem vrstnem redu sledijo Marc Coma, Paolo Goncalves, Sam Sunderland, Palandres Ullevalseter, Jakub Przygonski, Tedeusz Blazusiak in med 26 tekmovalci v svoji kategoriji sedmouvrščeni Miran Stanovnik.

Stanovnik je dejal, da ga dirkaški kolegi vabijo k udeležbi na naslednji dirke svetovnega prvenstva v crosscountry relijih, ki se 21. aprila začne v Katarju. »Ampak to pa žal ne bo šlo. Imam premalo dopusta,« se je zasmejal odlično razpoložen Miran, ki se je v Slovenijo vrnil v soboto, 13. aprila.