Prvi avtomobil, ki se sveti v temi

Zanimivosti

Nissan je utrl novo pot s tem, ko je svoje vozilo Leaf, ki se sveti v temi, zapeljal po prvi avtocesti s svetlobnimi talnimi oznakami na svetu v mestu Oss na Nizozemskem. Nissan je nedavno postal prvi sodobni proizvajalec osebnih avtomobilov, ki je svoj avtomobil odel v svetlečo barvo in s tem pokazal, koliko kupcev […]

Nissan je utrl novo pot s tem, ko je svoje vozilo Leaf, ki se sveti v temi, zapeljal po prvi avtocesti s svetlobnimi talnimi oznakami na svetu v mestu Oss na Nizozemskem.

Nissan je nedavno postal prvi sodobni proizvajalec osebnih avtomobilov, ki je svoj avtomobil odel v svetlečo barvo in s tem pokazal, koliko kupcev najbolje prodajanega vozila na električni pogon na svetu svoj avtomobil napaja z doma pridobljeno električno energijo.

nissan-leaf-svetleci

S tem, ko je povsem električno vozilo Nissan Leaf zapeljalo po pametni avtocesti, je Nissan naredil še korak dlje. To je bilo namreč prvič, da je po tem slavnem cestnem odseku zapeljal svetleči avtomobil. Tudi lokacija edine avtoceste s svetlobnimi talnimi oznakami na svetu je več kot primerna, saj je prodaja vozil na električni pogon Nissan lani na Nizozemskem poskočila kar za 313 odstotkov.

Inovativni projekt Pametna avtocesta je zasnoval oblikovalec Daan Roosegaarde, da bi voznikom olajšal vožnjo v temi, ob tem pa prihranil energijo, ki bi bila sicer potrebna za cestno razsvetljavo.

nissan-leaf-zadaj

600-metrski odsek avtoceste N329, glavna prometna povezava, ki poteka skozi mesto Oss je bil nadgrajen s svetlečimi talnimi oznakami. Te oznake podnevi vpijajo svetlobo, ki jo nato ponoči oddajajo osem ur. Tukaj se pokrajina spremeni v izkustvo luči in informacij. Boljši sta tudi varnost in vidljivost.

“Svetleče oznake na pametni avtocesti nadomeščajo običajno cestno razsvetljavo in s tem zmanjšujejo porabo električne energije. To, da je po naši cesti zapeljal prvi svetleči avtomobil na svetu, je privilegij, ki odseva cilje, ki jih želimo doseči s svojo pametno avtocesto,” pravi Daan Roosegaarde.

Fotoluminiscenčne cestne oznake dopolnjujejo inovativni videz vozila Nissan Leaf. Barva, s katero je popršeno vozilo, podnevi vpija UV-žarke in drugo vidno sevanje ter sveti od osem do deset ur po sončnem zahodu.

Svetleče avtomobilske barve in folije so sicer že na voljo, vendar je ta barva, ki se sveti s pomočjo energije UV-žarkov in je bila ustvarjena posebej za Nissan, nekaj posebnega zaradi svojih skrivnostnih sestavin. Vsebuje trden zemeljski mineral brez vonja, ki se imenuje stroncijev aluminat.

Leto je bilo odlično za električna vozila Nissan, saj je njihova prodaja dramatično narasla. Med vidnejšimi uspehi so tudi množična naročila, saj sta mesto Amsterdam in ponudnik javnega prevoza Connexxion kupila kar 200 in 100 vozil e-NV200s.

Leta 2014 je Nissan na Nizozemskem prodal skupno 1619 električnih vozil (maloprodaja: modeli Leaf, e-NV200, e-NV200 Evalia). Nissan zdaj obvladuje kar 95,3-odstotni tržni delež v segmentu električnih vozil.

Nissan bo prisoten tudi na Avtosalonu v Amsterdamu med 17. in 26. aprilom, kjer bo predstavil povsem električno vozilo LEAF brez izpustov.