Fordova prodaja in tržni delež v Evropi višja

Poslovno

Paleta modelov Forda Evropa je februarja spet pomagala povečati prodajo in tržni delež na evropskem tržišču. Ford je februarja prodal skupno 78.100 vozil na svojih 20 glavnih evropskih trgih, v prvih dveh mesecih leta pa 166.600 vozil, kar v primerjavi s prejšnjim letom pomeni povečanje za 11,7 oziroma 10,4 odstotka. Rezultat presega rast v avtomobilski […]

Paleta modelov Forda Evropa je februarja spet pomagala povečati prodajo in tržni delež na evropskem tržišču.

Ford je februarja prodal skupno 78.100 vozil na svojih 20 glavnih evropskih trgih, v prvih dveh mesecih leta pa 166.600 vozil, kar v primerjavi s prejšnjim letom pomeni povečanje za 11,7 oziroma 10,4 odstotka. Rezultat presega rast v avtomobilski panogi, ki je februarja znašala 7,1 odstotka, v letošnjem letu pa 6,8 odstotka.

Fordov skupni tržni delež se je v obeh obdobjih povečal za 0,3 odstotne točke ter je dosegel 7,3 odstotka februarja in 7,5 odstotka v letošnjem letu.

“Kupci so se odlično odzvali na naše najnovejše modele, med katerimi so Mondeo, Focus in EcoSport, pa tudi na našo povsem novo paleto gospodarskih vozil Transit,” je povedal Peter Fleet, podpredsednik za področje prodaje pri Fordu Evropa. “Trg se postopoma krepi in v letošnjem letu pričakujemo, da bomo zagon nadaljevali z izjemnimi novimi vozili, kot so Focus ST, Mustang in S-MAX, prav tako pa bomo uvedli novo prestižno linijo Vignale.”

ford-mondeo

Na doseganje Fordovih boljših rezultatov v Evropi v veliki meri vpliva uspešna prodaja v prodajnih kanalih z večjo vrednostjo, vključno z maloprodajo in prodajo kupcem avtoparkov. Fordov maloprodajni tržni delež se je februarja povečal za celo odstotno točko na 8,1 odstotka in za 0,7 odstotne točke na 8,2 odstotka v letošnjem letu. V maloprodaji in prodaji kupcem avtoparkov so februarja skupno prodali 74 odstotkov Fordovih osebnih vozil, kar je šest odstotkov več od povprečja v panogi.

Značilnosti prodaje vozil v februarju

Dobro so se prodajali vsi Fordovi izdelki, posebno povpraševanje pa je bilo po novih modelih.

Prodaja Mondea se je v primerjavi z lanskim letom povečala za 33 odstotkov, število naročil pa se je povečalo za 70 odstotkov, saj različice povsem novega Mondea prav zdaj prihajajo v Fordove prodajne salone po vsej Evropi. Za 30 odstotkov se je v primerjavi s tem mesecem v lanskem letu povečalo tudi število naročil novega Focusa.

Znatno se je povečala tudi Fordova prodaja športnih terencev, saj je bilo po Kugi kar za 40 odstotkov večje povpraševanje, obenem pa je bil to za ta model prodajno najuspešnejši februar od uvedbe prve generacije Kuge leta 2008. V prvih dveh mesecih so se v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta naročila povečala za 38 odstotkov. Kompaktni SUV EcoSport je dosegel največjo mesečno prodajo od uvedbe modela v sredini lanskega leta.

S povsem novo in razširjeno paleto Transitov, ki vključuje modele Transit, Transit Custom, Transit Connect in Transit Courier, je Ford ohranil zagon pri prodaji gospodarskih vozil in povečevanju tržnega deleža. Prodaja gospodarskih vozil se je februarja povečala za 40 odstotkov, v letošnjem letu pa za 36 odstotkov. Tržni delež se je povečal za 2,7 oziroma za 2,6 odstotne točke na 11,6 in 12,5 odstotkov v februarju in letošnjem letu, to pa je največji tržni delež v skoraj dveh desetletjih, s katerim se je Ford uvrstil na drugo mesto med najuspešnejšimi znamkami gospodarskih vozil v Evropi v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Februarja so se naročila Fordovih gospodarskih vozil v primerjavi s prejšnjim letom povečala za 86 odstotkov.