Prevozniki prihranijo 256.000 evrov

Aktualno, Poslovno

Zadnje čase se cestni prevozniki soočajo z vedno višjimi cenami cestnin, visokimi taksami na izpust ogljikovega dioksida in številnimi novimi omejitvami, ki ogrožajo njihovo poslovanje.

Zadnje čase se cestni prevozniki soočajo z vedno višjimi cenami cestnin, visokimi taksami na izpust ogljikovega dioksida in številnimi novimi omejitvami, ki ogrožajo njihovo poslovanje.

Na trgu so zato vedno bolj iskani novi razvojni dosežki, ki povečajo učinkovitost porabe goriva v voznih parkih, česar se zavedajo tudi proizvajalci pnevmatik.

goodyear pnevmatika za tovornjak 2013Eden najbolj inovativnih na tem področju je Goodyear Dunlop Europe, ki je v začetku januarja 2014 na tržišče lansiral novo linijo tovornih pnevmatik FUELMAX za boljši izkoristek goriva. Nove pnevmatike prevoznikom omogočajo občutne prihranke na finančnem in ekološkem področju ter posledično zmanjšanje operativnih stroškov. Izračuni so pokazali, da lahko prevoznik z voznim parkom 50 tovornjakov, ki namesto pnevmatik, z EU oznako izkoristka goriva uvrščenih v razred D, uporabi pnevmatike FUELMAX iste dimenzije, prihrani 256.000 evrov. Prihranek se nanaša na 5.120 evrov pri stroških za gorivo, obenem pa se poleg tega pri vsakemu tovornjaku letna količina izpustov CO2 zmanjša za 8.975 kg. Tovrstne manjše stroške omogoča manjši kotalni upor, ki je od predhodnic manjši za 10 %. Prav tako nove pnevmatike omogočajo do 15 % več prevoženih kilometrov, zaradi boljšega oprijema pa so tudi vsestransko bolj uporabne.

Kot eno izmed prvih je nove pnevmatike preizkusilo francosko podjetje Transports Pedretti. »S pnevmatikami FUELMAX smo v enem letu prevozili okrog 150.000 kilometrov, s tem da smo jih uporabljali v vseh štirih letnih časih. V tem obdobju smo na 100 kilometrov porabo goriva zmanjšali na 33 litrov. V primerjavi s sedanjimi pnevmatikami to pomeni letni prihranek do približno 1.600 evrov na vozilo,« je povedal lastnik podjetja Cédric Pedretti.

V novi liniji se nahajajo tri družine pnevmatik – FUELMAX S za vodilno os, FUELMAX D za pogonsko os in FUELMAX T za prikolice. Od tega sta kar dve, tako serija za vodilno os kot tudi za prikolice, po merilih za oznako EU glede izkoristka goriva uvrščeni v razred A; pnevmatika 385/55R22.5 FUELMAX S pa predstavlja celo prvo pnevmatiko razreda A za vodilno os na trgu. Nova serija pnevmatik je od začetka januarja na voljo v vseh evropskih državah.