Predstavljamo: Novi Nissan Qashqai

Aktualno, Novosti

Nissanov Qashqai je že dolgo uveljavljen kot vodilni mestni crossover na trgu, saj je bilo od leta 2007 prodanih več kot 2 milijona primerkov. Zanimiv je tako za voznike vozil razreda C, ki si želijo nekoliko drugačen stil ter več tehnologije in vznemirjenja, kot za lastnike večjih vozil, ki si pri novem vozilu želijo več učinkovitosti.

Nissanov Qashqai je že dolgo uveljavljen kot vodilni mestni crossover na trgu, saj je bilo od leta 2007 prodanih več kot 2 milijona primerkov. Zanimiv je tako za voznike vozil razreda C, ki si želijo nekoliko drugačen stil ter več tehnologije in vznemirjenja, kot za lastnike večjih vozil, ki si pri novem vozilu želijo več učinkovitosti.

Novi Qashqai je pripravljen, da z januarjem 2014, ko začne osvajati izbrane svetovne trge, utrdi vodilni položaj Nissana na trgu mestnih crossover vozil.

Novi Qashqai je 49 mm daljši od sedanjega modela ter komaj zaznavno nižji in širši, kar mu daje vitek in uravnotežen videz. Kljub temu je ohranil stil mestnega crossover vozila, kompaktih dimenzij in dvignjen položaj za vožnjo. Zaradi posebnosti, kot je pokrov motornega prostora v obliki školjčne lupine, je videti elegantnejši, vendar pa v njem še vedno prepoznamo gene njegovega predhodnika.

nissan qashqai 2013Tako kot vsi novi Nissani je tudi Qashqai poln inovativne tehnologije. Vozniku zagotavlja celovit nabor naprednih tehnoloških funkcij, ki izboljšajo vse vidike vožnje. Nissanova tehnologija Safety Shield sedaj vključuje tudi samodejno zaviranje v sili, sistem za ohranjanje voznikove pozornosti, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ter številne druge pomembne funkcije, ki so vozniku v pomoč pri vožnji, medtem ko mu inteligentni sistem za pomoč pri parkiranju olajša manevriranje po mestu. Novi Qashqai je zasnovan tako, da je vrhunska tehnologija dostopnejša kot kdajkoli prej.

Inovativnost se nadaljuje s paleto pogonskih sklopov novega vozila Qashqai, ki je bogatejša in učinkovitejša kot kdajkoli prej. Vsi motorji so opremljeni s turbopolnilnikom za zmanjšanje prostornine, emisij in porabe goriva, hkrati pa ohranjajo odlično učinkovitost in najnižje emisije CO2 v tem razredu vozil, ki lahko znašajo tudi samo 99 g/km. K še večji učinkovitosti pripomore obsežen program zmanjševanja teže, katerega rezultat je znižanje teže nekaterih modelov za do 40 kg kljub dodajanju številnih elementov nove opreme.

Čeprav izvedenke s pogonom na prednji kolesi predstavljajo večino prodanih vozil na večini trgov, bodo na voljo tudi izvedenke s štirikolesnim pogonom ALL-MODE 4×4-i v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali povsem novim menjalnikom Xtronic.

Vidno večja kakovost notranjih materialov in dizajna prispeva k precejšnjemu povečanju privlačnosti notranjosti vozila Qashqai. Večstranska uporabnost prav tako ostaja ključna lastnost tega mestnega crossover-ja. Nissanovi inženirji so se domislili inovativnih načinov, da bi novo vozilo Qashqai čim bolje vključili v življenja voznikov. Novi Qashqai ima tako večji potniški prostor in zmogljivejši prtljažnik po zaslugi spremenljive višine dna, poleg tega pa tudi poseben prostor, kamor lahko spravite zadnjo polico, kadar je ne potrebujete.

Novi Qashqai bo prvi prodajani model, zasnovan na novi platformi CMF (Common Module Family) zveze Renault-Nissan, ki bo kupcem zagotavljala učinkovito delovanje vseh elementov, ki vplivajo na dobre vozne lastnosti.

Novi Qashqai je bil zasnovan in konstruiran v Evropi za evropske kupce. Ustvarili so ga Nissanovi strokovnjaki iz Nissanovega evropskega oblikovalskega centra v Londonu in Nissanovih evropskih tehničnih centrov v Cranfieldu v Združenem kraljestvu in Barceloni v Španiji. Izdelovali ga bodo v Sunderlandu v Združenem kraljestvu. Veliko znanja so vložili tudi Nissanovi oblikovalci in inženirji iz japonskega mesta Atsugi.  

Še večja praktičnost

Večstranska uporabnost je še eno področje, na katerem blesti novi Qashqai. Niti košček notranjosti vozila ni bil spregledan v prizadevanju za večjo prilagodljivost in praktičnost. Prostornina prtljažnika pri nameščenih zadnjih sedežih, na primer, znaša 439 litrov, kar je 29 litrov več kot pri sedanjem vozilu Qashqai. Novi Qashqai ima tako še večjo prednost pred svojimi tekmeci iz razreda C, kot sta Ford Focus in Volkswagen Golf, ki imata precej manjši prtljažnik.

Tudi potniki imajo v novem vozilu Qashqai več prostora, tako v predelu glave kot v predelu nog. Večja celotna širina je omogočila več prostora v višini ramen, popolna predelava vratnih odprtin pa omogoča, da sta vstop v vozilo in izstop iz njega lažja kot kdajkoli prej.

Prilagodljivost tovornega prostora je izboljšana tudi zahvaljujoč dvižnim prtljažnim vratom, ki se sedaj odpirajo 150 mm višje, in sistemu dvojne višine poda. Obojestranski talni plošči je mogoče preprosto namestiti v zgornji ali spodnji položaj, kar zagotavlja 16 različnih konfiguracij, s katerimi bodisi povečate prostor za prtljago ali pa si zagotovite povsem raven pod z zloženimi zadnjimi sedeži. Vrh tega zadnja plošča z lahkoto zdrsne v navpičen položaj, s čimer pridobite prostor idealnih mer za prevoz nakupovalnih vrečk. Zadnja polica se lepo spravi pod pod prtljažnega prostora, da lahko natovorite večje predmete. Talni plošči v prtljažniku imata na eni strani pralno površino, ki jo je mogoče preprosto očistiti, na drugi strani pa sta oblečeni v mehko preprogo. Tako lahko blatne škornje prevažate, ne da bi se bali, da boste uničili tekstilne površine.

Povsem novi sedeži – uporaba znanosti za čim manjšo utrujenost

nissan qashqai 2013 notranjostČudovit potniški prostor se začne pri čudovitih sedežih, zato si je Nissan močno prizadeval, da bi vozilu Qashqai druge generacije zagotovil še udobnejše sedeže. Inženirji so v fazi oblikovanja uporabili napredne tehnike medicinskega skeniranja, pri NASI pa so dobili navdih za analize tlaka in krvnega obtoka v spodnjem delu hrbta sedečih potnikov. S preoblikovanjem nekaterih elementov in izboljšanjem opore na ključnih delih so ustvarili sedež, ki zagotavlja enakomerno oporo. Visokoizpopolnjen novi sedež vozila Qashqai ponuja posebno oporo s pomočjo dodatnih podlog v območju medenice, ledvenega dela in prsnega koša. Rezultat je sedež, ki zagotavlja udobje tudi na daljših potovanjih.

Motorji in menjalniki 

Kombinacija učinkovitosti običajnega potniškega avtomobila s smislom za pustolovščine luksuznega športnega terenca (SUV) je bila vedno ključni del privlačnosti mestnih crossover vozil. Izbor izredno učinkovitih in izpopolnjenih bencinskih in dizelskih motorjev novemu vozilu Qashqai omogoča, da presega pričakovanja voznikov ne glede na izbrani pogonski sklop.

Ob začetku prodaje bodo na izbiro štirje motorji: dva bencinska in dva dizelska, na izbiro pa bosta tudi dvo- in štirikolesni pogon. Kupci lahko izbirajo tudi med ročnim menjalnikom in čisto novim avtomatskim menjalnikom Xtronic. 

1.2 DIG-T 115 PS (85 kW)

Nissan je prepričan, da bi napredna tehnologija morala biti na voljo vsem kupcem. 1,2-litrski motor DIG-T je bil razvit v sodelovanju z Renaultom, Nissan pa ga je nato prilagodil posebej za novi Qashqai.

Ta napredni motor s turbopolnilnikom v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom zagotavlja moč 115 PS (85 kW) in doseže navor 190 Nm. Kljub skromni velikosti je motor resnično odziven, saj ponuja močnejše pospeške in večjo prožnost kot dosedanji 1,6-litrski atmosferski motor.

Manjša teža in manjša poraba goriva pomenita tudi, da je ta osnovni bencinski motor vozila Qashqai znatno bolj čist in varčen kot motor, katerega je nadomestil. Motor 1.2 DIG-T v okolje izpušča 129 g CO2 na kilometer (15 g/km manj kot dosedanji 1,6 litrski bencinski motor) in porabi 5,6 l goriva na 100 km (0,6 l/100 km manj kot dosedanji 1,6-litrski motor).

Tako kot vsi motorji novega vozila Qashqai je tudi motor 1.2 DIG-T serijsko opremljen s sistemom vžiga Start/Stop in številnimi tehnologijami za varčevanje z gorivom, kot so regenerativni alternator, optimizirana prestavna razmerja in posebna nizko viskozna olja.

1.6 DIG-T 150 PS (110 kW)

Najmočnejši bencinski motor, 1.6 DIG-T, ki združuje brezkompromisno zmogljivost z nizkimi emisijami in izredno nizko porabo goriva, se bo izboru motorjev novega vozila Qashqai pridružil poleti 2014. Motor, ki je bil prilagojen posebej za Qashqai, ima napredno tehnologijo tlačnega polnjenja in množico dodatnih funkcij za največje možno povečanje zmogljivosti in varčnosti.

Motor 1.6 DIG-T z navorom 240 Nm zagotavlja občudovanja vredne pospeške pri nizkih in srednje visokih vrtljajih ter odlično prožnost prestavljanja. Kljub veliki zmogljivosti pa ta močnejši bencinski motor ohranja zavidljivo nizko porabo goriva. Poraba goriva tako znaša 5,6 l/100 km pri kombiniranem ciklu EU, emisije CO2 pa 132 g/km.

1.5 dCi 110 PS (81 kW)

Najnovejša različica nagrajenega dizelskega motorja z neposrednim vbrizgavanjem je najbolj okolju prijazen in z gorivom varčni motor, ki je bil kdaj koli na voljo v vozilu Qashqai, saj njegove emisije CO2 znašajo le 99 g/km. 1,5-litrski dCi motor šeste generacije, ki si ga Nissan deli s svojim partnerjem Renaultom, glede na dosedanji motor odlikujejo bolj uglajeno delovanje, večja učinkovitost in večja izpopolnjenost. Po zaslugi obsežnega programa predelave in 20 Nm večjega navora motor ponuja večjo prožnost pri prestavljanju.

Večje spremembe notranjih delov motorja so pripomogle tudi k tišjemu delovanju in manjšim vibracijam. Z odstranitvijo zgornje pritrditve motorja je bila odpravljena potencialna pot hrupa od motorja do potniškega prostora, z novimi, lažjimi, sestavnimi deli pa je bila zmanjšana tudi celotna teža motorja.

Motor je opremljen tudi z Nissanovim samodejnim sistemom Start/Stop z visokoučinkovito tehnologijo elektronskega upravljanja, ki motorju omogoča vnovični zagon v 0,5 s po pritisku na pedal sklopke. Manjši hrup zgorevanja dodatno povečuje splošno kakovost motorja.

Motor 1.5 dCi postavlja nove standarde na področju porabe goriva v razredu mestnih crossover vozil, saj pri kombiniranem ciklu EU porabi le 3,8 l/100 km. Novi model motorja v primerjavi z motorjem 1.5 dCi (5,2 l/100 km) vozila Qashqai prejšnje generacije porabi 36 odstotkov manj goriva.

1.6 dCi 130 PS (96 kW)

Motor 1.6 dCi je najboljši dizelski motor vozila Qashqai. Na voljo je pri izvedenkah z dvo- ali štirikolesnim pogonom. Razvit je bil v sodelovanju s partnerjem Renault, razvije moč 130 PS (96 kW) in je eden najbolj naprednih dizelskih motorjev v tem razredu vozil. Vsebuje številne tehnične inovacije za zmanjšanje porabe goriva in emisij CO2.

Motor 1.6 dCi je bil prvič vgrajen v sedanje modele vozila Qashqai, je lahek, kompakten in ima odlično ravnovesje med zmogljivostjo in izjemno varčnostjo. Med številnimi inovacijami motorja je zaprt nizkotlačni sistem za povratno vodenje in hlajenje izpušnih plinov. S povratnim vodenjem izpušnih plinov pri nižji temperaturi se zmanjšajo emisije dušikovih oksidov in CO2.

Veliko učinkovitejše je tudi toplotno upravljanje motorja 1.6 dCi, ki ima krajšo fazo ogrevanja, kar zmanjšuje izgube zaradi trenja in porabo goriva.

Pri vozilih z dvokolesnim pogonom in ročnim menjalnikom znašajo emisije CO2 motorja 1.6 dCi 115 g/km, poraba goriva pri kombiniranem ciklu EU pa znaša 4,4 l/100 km. Izvedenka z menjalnikom Xtronic v ozračje izpušča 119 g CO2 na km in porabi 4,6 l/100 km, enakovredna podatka za izvedenko s štirikolesnim pogonom in ročnim menjalnikom pa sta 129 g/km in 4,9 l/100 km.

Nov menjalnik Xtronic

Novi menjalnik Xtronic, ki je bil razvit posebej za Qashqai druge generacije, je na voljo skupaj z motorjem 1.6 dCi.

nissan qashqai 2013 zadekVisokoizpopolnjeni menjalnik temelji na načelu brezstopenjskega samodejnega menjalnika, vendar zagotavlja bolj uglajeno in naravno izkušnjo vožnje. Za razliko od običajnih brezstopenjskih samodejnih menjalnikov menjalnik Xtronic vozila Qashqai med močnim pospeševanjem oponaša vedenje tradicionalnih samodejnih menjalnikov z več prestavnimi razmerji, tako da stopenjsko menjava prestave. Pri enakomernejši vožnji so prestavna razmerja nekoliko prilagojena, da zagotavljajo karseda gladko delovanje. To pomeni, da menjalnik Xtronic voznikom ponuja najboljše iz obeh svetov, tj. izredno mehko zagotavljanje moči pri nizki obremenitvi motorja in neposredno zmogljivost pri večjih pospeških.

Sistem ALL-MODE 4×4-i in Nissanov sistem za upravljanje podvozja

Vozniki, ki se odločijo za štirikolesni pogon ALL-MODE 4×4-i, so deležni enega najbolj izpopolnjenih sistemov štirikolesnega pogona na trgu, ki je zasnovan tako, da zagotavlja največjo možno varnost in oprijem s podlago v vseh razmerah.

Nissanov sistem za upravljanje podvozja postavlja vozne lastnosti vozila z dvo- ali štirikolesnim pogonom eno raven višje, pri čemer kombinira tri funkcije.