Porsche 911 Speedster Concept: odprt, minimalističen in z več kot 500 KM

Aktualno, Novosti

Verjetno najlepše darilo za 70. rojstni dan svojih športnih avtomobilov si Porsche podarja kar sam: 911 Speedster Concept predstavlja most med Porschejem 356 “Nr.1” Roadsterjem, ki je homologacijo pridobil 8. junija 1948, in sedanjostjo. 911 Speedster Concept je svetovno premiero doživel v okviru uradnega praznovanja ob 70. obletnici športnih avtomobilov znamke Porsche v Zuffenhausnu. Konceptna […]

Verjetno najlepše darilo za 70. rojstni dan svojih športnih avtomobilov si Porsche podarja kar sam: 911 Speedster Concept predstavlja most med Porschejem 356 “Nr.1” Roadsterjem, ki je homologacijo pridobil 8. junija 1948, in sedanjostjo.

911 Speedster Concept je svetovno premiero doživel v okviru uradnega praznovanja ob 70. obletnici športnih avtomobilov znamke Porsche v Zuffenhausnu. Konceptna študija nakazuje, kakšen bo videti možen serijski model, ki bi ga lahko predstavili leta 2019. O tem bo odločeno v naslednjih mesecih.

K značilnim elementom študije 911 Speedster Concept spadajo skrajšani okvir stekel s spuščeno šasijo in odprto kabino ter temu primerno pomanjšanimi stranskimi stekli. Za sprednjima sedežema se priključi poseben pokrov zadka iz karbonskih vlaken. Prekriva strukturo, ki služi za zaščito pri prevračanju, pečat pa mu daje dvojni ščitnik, kakršen je del tradicije izdelovanja športnih avtomobilov že od časa modela 911 Speedster iz leta 1988. Med oblinama kontrastni črni lameli poudarjata aerodinamični videz, na prozornem protivetrnem ščitniku iz pleksi stekla pa je vgraviran logotip, ki zaznamuje 70 let znamke Porsche.

V tesni navezavi na zgodovinski izvirnik ima tudi 911 Speedster Concept namesto zložljive platnene strehe láhko prekrivalo, ki pri parkiranem vozilu ščiti notranjost pred dežjem, pritrjeno pa je z osmimi tako imenovanimi gumbi tenax. Tudi v notranjosti se odraža vodilna misel filozofije modelov Speedster: lahka gradnja. Vozilo nima niti radijsko-navigacijskega sistema niti klimatske naprave. Školjkasta sedeža sta izdelana iz karbona. S svetlorjavim anilinskim usnjem Cognac 365 se vračata h klasičnim zgledom usnjenih prevlek.

 

Široka karoserija konceptnega vozila povzema model 911 Carrera 4 Cabriolet. Blatniki, sprednji pokrov in pokrov zadka so izdelani iz lahkega kompozitnega materiala s karbonskimi vlakni. Lak v klasičnih barvnih tonih GT-srebrna in bela se zgleduje po prvih Porschejevih dirkalnikih – kar velja tudi za številne pozorno in precizno izdelane elemente: od na sprednjem pokrovu sredinsko nameščenega glavnega nastavka za dolivanje goriva v slogu petdesetih let preko zunanjih ogledal klasične oblike Talbot pa vse do posebne izvedbe glavnih žarometov. Z jasnimi, matiranimi površinami njuna pokrova nakazujeta obliko križa in tako spominjata na posebnost iz zgodnjega obdobja Porschejevega avtomotošporta. Takrat so pred tekmovanji originalne žaromete za zaščito pred udarci kamenja in črepinjami prelepili. Široka B-stebrička in zadek krasijo rezkani in pozlačeni napisi Speedster.

Podvozje načeloma izhaja iz modela 911 GT3; deteljice21-palčnih platišč Fuchs so polirane do visokega sijaja. Ta platišča se tokrat prvič predstavljajo s centralnim vijakom. Izpušni sistem z izpušnima cevema iz titana in pogonski sklop s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom so prispevali razvojni inženirji modelov GT. Šestvaljni bokser motor te minimalistične konceptne študije razvije moč več kot 500 KM in doseže število vrtljajev do 9000/min.

Med Porschejevimi modeli športnih avtomobilov so izvedbe Speedster, za katere sta značilna užitek v vožnji pod milim nebom in izrazita vozna dinamika, del zgodovine podjetja že od leta 1952. Za njihovega praočeta velja model 356 1500 America Roadster, katerega aluminijasto karoserijo so izdelovali ročno. Avto je tehtal 60 kilogramov manj kot 356 Coupé in je s svojim 70 KM močnim štirivaljnim bokser motorjem dosegal za tiste čase impozantno hitrost 175 km/h. Z natičnimi stekli za vrata, zasilno zložljivo strešno ponjavo in lahkima školjkastima sedežema je ekskluzivni, samo za ameriški trg razviti in v le 16 primerkih izdelani športni avto že utelešal ključne značilnosti Speedsterja.

Do leta 2010 je nastalo osem serijskih in posebnih modelov z imenom Speedster. Speedster je vrhunec dosegel leta 1957 z modelom 356 A 1500 GS Carrera GT Speedster. Leta 1988 je sledil prvi 911 Speedster. Predčasni zaključek je pred-stavljalo 356 primerkov modela 911 Speedster modelske serije 997 iz leta 2010.