Policija z novimi vozili Provida

Aktualno

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes, 22. januarja 2013, policistom prometnikom predal ključe sedmih novih civilnih vozil Volkswagen Passat z vgrajenim sistemom Provida. Z nakupom novih vozil nadomeščajo starejša vozila, ki jih umikajo iz uporabe, kar pomeni da le ohranjajo število vozil s sistemom PROVID-a so povedali na Slovenski policiji. Po predaji novih vozil bo imela policija […]

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes, 22. januarja 2013, policistom prometnikom predal ključe sedmih novih civilnih vozil Volkswagen Passat z vgrajenim sistemom Provida.

Z nakupom novih vozil nadomeščajo starejša vozila, ki jih umikajo iz uporabe, kar pomeni da le ohranjajo število vozil s sistemom PROVID-a so povedali na Slovenski policiji.

policija z novimi providami 2013

foto: splet

Po predaji novih vozil bo imela policija v uporabi naslednja vozila z vgrajenim sistemom PROVIDA (skupaj 20):
– 7 x VW Passat (v uporabi od 2013),
– 5 x Ford Mondeo (v uporabi od 2009),
– 4 x Škoda Octavia RS (v uporabi od 2008),
– 1 x Opel Vectra (v uporabi od 2008),
– 3 x Škoda Superb (v uporabi od 2007).

S tem želijo med vozniki ohraniti zavedanje, da policija za nadzor prometa še vedno uporablja civilna vozila z videonadzornimi sistemi in da bodo vozniki v primeru, da bodo kršili cestnoprometne predpise, pri tem zaloteni. Pri tem velja omeniti, da se policisti, ki delujejo z omenjenimi
vozili, osredotočajo predvsem na hujše kršitve cestnoprometnih predpisov (kot so hitrost, varnostna razdalja, ugotavljanje kršitev, povezanih z
objestno in agresivno vožnjo).

Sicer so v letu 2012 beležili pozitiven trend stanja prometne varnosti. V prometnih nesrečah je umrlo manj ljudi. V prometnih nesrečah se je hkrati manj ljudi hudo telesno poškodovalo. Beležijo tudi manj lahko telesno poškodovanih v prometu. Kljub vsemu ugotavljajo, da hitrost še vedno ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč.

Nekaj poudarkov o novih vozilih policije – Volkswagen Passat:
– bencinski motor 2.0 TSI z delovno prostornino 1984 cm3 in močjo 155 kW
– poleg ostalih zahtev je v vozila vgrajeno veliko opreme, povezane s pasivno varnostjo, kot naprimer zavorni sistem za preprečevanje blokade koles, sistem za elektronski nadzor stabilnosti vozila, elektronska ojačitev zavorne sile, elektronski nadzor zdrsa pogonskih koles, elektronska porazdelitev zavorne sile, sistem za učinkovitejše zaviranje v sili, dve zračni blazini (za voznika in sovoznika na armaturi) in najmanj dve bočni zračni blazini.
– vozilo izpolnjuje tudi zahtevo doseženih pet zvezdic na Euro NCAP preizkusnih trčenjih
– zaradi specifike uporabe ima vozila vgrajen tudi sistem za dinamično uravnavanje podvozja, ki je nastavljen na športno podvozje.

V vozila je vgrajena policijska oprema za ustavljanje vozil (modre utripajoče luči, tabla za ustavljanje vozil …), ki omogoča varno ustavljanje vozil na avtocesti.