Oznako na malem audiju so gledali kot “žaba lešnik”

Aktualno, Audi, Testi

Nove označbe na Audijih sploh niso slaba rešitev. Večina nikoli ne bi uganila, kaj je poganjalo najmanjšega audija – modrega dirkača. Audi A1 30 TFSI je bila oznaka testnega avtomobila, dobro vidna na svetlo modri karoseriji drzno oblikovanega najmanjšega audija A1 sportbacka nove generacije. Glede na “hudoben videz” si je večina verjetno mislila, da gre […]

Nove označbe na Audijih sploh niso slaba rešitev. Večina nikoli ne bi uganila, kaj je poganjalo najmanjšega audija – modrega dirkača.

Audi A1 30 TFSI je bila oznaka testnega avtomobila, dobro vidna na svetlo modri karoseriji drzno oblikovanega najmanjšega audija A1 sportbacka nove generacije. Glede na “hudoben videz” si je večina verjetno mislila, da gre za kakšno športno različico. Uganete, kaj se skriva pod oznako 30 TFSI? Berite test naprej in razkrili vam bomo. Dosedanji audi A1 je imel že sive lase in brado, saj je bil na trgu osem let. Po platformi in tehničnih rešitvah je novi A1, gre za drugo generacijo, sorodnik VW pola ali seat ibize, po drugi strani pa bi mu zamerili, če ne bi imel tudi veliko napredne vsebine, ki je značilna za premijsko znamko.

Zdaj je na voljo zgolj kot sportback, kar pomeni, da ima pet vrat, manj uporabne trivratne izvedenke ni več – tudi Audi se je odrekel trivratnikom, tako kot večina drugih proizvajalcev vozil.

Čeprav je A1 sportback daleč najmanjši Audi, pa je oblikovno dovolj drzen, da izstopa v liniji večjih in dražjih vozil iz Ingolstadta. Nemci pravijo, da so za dizajn poskrbeli 20-letniki, ki najbolj razumejo svoje vrstnike, saj želijo pri Audiju z najmanjšim modelom k znamki privabiti predvsem mlade. Vprašanje je, če bo kupna moč mladih Slovencev dovoljevala, da bo znamka z njim pomladila klientelo, glede odzivov med testom, pa je zanimivo tudi starejšim, ki so si ogledovali A1 v barvi Smrkca.

Avto ni oblikovan nič kaj umirjeno, kot je značilno za znamko, ki je sicer že z novim A6 pokazala več drznosti, z A1 pa so šli še korak dlje. Dizajn prinaša kar nekaj svežine. Pri znamki so se nekoliko zgledovali po originalnem modelu quattro, pri tem pa mislili na za audijeve nove modele znamenite tri zračne reže na začetku pokrova motorja in “quattro ramena” pri oblikovanju odbijačev. Dodatno opazen bo tudi zaradi vpadljive barve, zaradi že omenjene oznaka 30 TFSI in opreme S-line, pa lahko marsikoga v povezavi s pogonom zavede tudi na račun atraktivnih 16-palčnih platišč in difuzorja na zadku. Kljub skriti izpušni cevi. Marsikdo si je verjetno misli, da je pod pokrovom motorja zelo zmogljiv štirivaljnik, če ne celo kaj več. S-line specifikacija prinaša bolj agresiven pogled na avto, kot tudi trdnejše športno vzmetenje. Za marsikoga že malo pretrdo, a moč si je omisliti tudi klasične blažilnike.

Tudi v enobarvni kombinaciji notranjosti je notranjost A1 videti zelo drzna. Digitalni instrumenti in 8,8-palčni informacijsko-zabavni sistem z zaslonom na dotik sta del dodatnega tehnološkega paketa, a brez tega mali A1 ne bo deloval preveč premijsko. Audi A1 se za razliko od drugih Audijev na sredinski konzoli ponaša z enim zaslonom na dotik in ločenimi gumbi za upravljanje s klimatskim sistemom.

Na A1 ne dobite polnega usnjenega oblazinjenja. Še več, v ne pričakujte popolnoma enake zaznane kakovosti, kot jo dobite v večjih Audijih, kar je po našem mnenju najslabša lastnost A1 sportbacka. Na notranji strani vrat je plastika trda, rahlo bleščeča oblikovana plastika, ki jo lahko najdete, če greste na lov okoli kabine, je na vseh nižjih nivojih. Materiali so preveč podobni tistim v polo. Če sploh kaj, je ergonomska postavitev, videz s športnim volanom in športnimi sedeži, in tudi vgrajeni asistenčni sistemi, tisti, ki dvignejo avtomobil nad vrednostjo drugih sorodnih vozil skupine VW.

Iz audija A8 si je izposodil ogromno naprednih pomagal, recimo prepoznavo pisave, naprednega glasovnega asistenta ali internet. Naprednost boste prepoznali tudi tisti, ki prisegata ne kakovostno ozvočenje. Avto poleg pešcev prepoznava tudi kolesarje. Kako star je bil že prvi A1, dokazuje podatek, da je šele sedaj mogoče pri novincu dobiti tudi vzvratno kamero, ki je pričakovano odlične kakovosti in kljub manjšim zunanjim gabaritom učinkovit pripomoček tudi v mali petvratni kombilimuzini.

Zdaj je toliko zrasel, da tudi nad prostornostjo ne bo pritoževanj. Je pa to avto, v katerem se najbolje počuti voznik. Položaj sedenja je nizek kot v kakšnih gokart vozilih, športno oblikovani trikraki volan je prijetno športno odebeljen in oblečen v usnje, športni sedeži ponujajo dovolj bočne in ledvene opore. Na zadnji klopi ni presežkov v prostornosti za kolena, kar je pričakovano, a boste na morje lahko povabili brez težav tri prijatelje ali prijateljice. S 335 litri je prtljažnik odmerjen za potrebe tistih, katerim je ta avto v prvi vrsti namenjen, mladim brez otrok. Prostora v dobro obdelanem zadku je dovolj (skoraj 60 litrov več kot pri miniju), družinski pa ni. A1 sportback ima prav gotovo edinega prvega tekmeca v miniju – sinonimu za gokart vožnjo. To so več kot očitno imeli v mislih tudi Audijevi inženirji, saj se mali A1 sportback s športnim podvozjem (serijsko v S-line opremi) in natančnim spodaj prisekanim volanom in nizkim težiščem obnaša prav tako. Gre za zelo zabaven in okreten avtomobil, ki mu je pisan na kožo celo trivaljnik (da, 30 TSI je oznaka za trivaljni motor) s 85 kilovatov moči in 200 Nm navora. Dizla sploh ni več v ponudbi, a ga nismo niti malo pogrešali. Kombiniran je lahko tudi z ročnim menjalnikom, a nad samodejnim nismo vihali nosu.

Avto je predvsem živahen, zabaven in okreten. Lahko obvladljiv in se zlahka kosa le s 1.200 kilogrami mase vozila. In lahko je tudi hiter, čeprav med športno vožnjo ne izpušča pretirano vznemirljivega zvoka. Navor je razporejen zelo uporabno, saj ga je dovolj tako od starta kot na avtocesti, ko je treba na hitro pospešiti. Tudi, ko se zavrti v višje vrtljaje, avto tega ne počne pregrobo ali preglasno. Motor odlično sodeluje s samodejnim sedemstopenjskim robotiziranim menjalnikom, ki je pika na i, ko je treba z vozilom tudi na kakšno bolj zavito cesto. Tam v ospredje pride čvrsto podvozje in izjemno natančen krmilnik, ki je v mestu sicer prijetno mehak, na zaviti cesti pa športno otrdi in ponuja pravo mero informacij izpod koles.

Vseeno se zdi, da je 1,5-litrski turbo motor v Mini Cooperju boljša izbira, vendar pa si je tudi audija A1 možno omisliti v različici 35 TFSI z 1,5-litrskim motorjem.

Audi A1 sportback je tudi z litrskim trivaljnikom lahko športen avtomobilček, ki je konkurenčen tudi na račun praktičnosti, videz vozila pa je kot češnja na vrhu torte. Škoda za nekaj preveč plastike in končno ceno, ki je z dobrimi 30 tisočaki že kar pregrešna, pa tudi kakšen serijski varnostni pripomoček več bi se lahko razen »šminke« našel na seznamu standardne opreme.

Podatki o vozilu: (Audi A1 sportback S-line S-tronic)

Motor: turbobencinski, trivaljni, 999 ccm
Največja moč: 85 kW (116 KM) med 5.000 in 5.500 vrtljajih
Najvišji navor: 200 Nm med 2.000 in 3.500 vrtljajev
Zmogljivosti: 203 km/h, 9,4 sekunde od 0 do 100 km/h
Dimenzije (D x Š x V v mm): 4.029 × 1.740 × 1.409, medosna razdalja 2.563
Prtljažnik (v litrih): 335-1090
Poraba: 6,5 litra/100 km (kombinirani cikel)
Izpusti CO2: 110 g/km
Cena: 24.280 evrov / 30.875 evrov (testni / testni z doplačili)

Plusi: Pogonski sklop, videz, ergonomija, športno podvozje, vozne karakteristike vključno z lego pri športni vožnji;

Minusi: Prostor za kolena v drugi vrsti, končna cena, trda plastika v kabini;