Oplova vizija: Opel Monza Concept

Saloni

Po več kot 150-letni zgodovini znamke bo Opel, vsaj za pokušino, ponovno predstavil popolno novost. Na avtomobilskem salonu v Frankfurtu od 12. do 22. septembra bo namreč svetovno premiero doživelo študijsko vozilo Opel Monza Concept.

Po več kot 150-letni zgodovini znamke bo Opel, vsaj za pokušino, ponovno predstavil popolno novost. Na avtomobilskem salonu v Frankfurtu od 12. do 22. septembra bo namreč svetovno premiero doživelo študijsko vozilo Opel Monza Concept.

Predsednik upravnega odbora Opla, dr. Karl-Thomas Neumann je odkril osnovne značilnosti vznemirljivega študijskega avtomobila. »DRIVE!2022 je izjemno jasna in prepoznavna strategija Oplove prihodnosti, tako družbe kot znamke,« pravi dr. Neumann. »Pokriva vsa področja in elemente ter določa prihodnost naših modelov z združitvijo vseh ciljev v enem, v Opel Monza Conceptu. To je vizija naše, Oplove prihodnosti in izhaja iz temeljnih vrednot podjetja in znamke – nemškega inženiringa in natančnosti, povezanih z izjemnim dizajnom in inovativnostjo za vsakdanjo rabo. Monza Concept združuje te elemente daleč v prihodnost, v vizionarsko modnost z izraznostjo sveže inspiracije in čistosti. To je študija, ki bo zaznamovala prihodnje rodove avtomobilov Opel daleč v prihodnost.«

Monza Concept

Monza Concept odkriva kaj si lahko Oplovi kupci obetajo v prihodnje. Osredotočena je na dve poglavitni področji s katerima se bo ubadalo več kot 6000 inženirjev, tehnikov in oblikovalcev v Rüsselsheimu ob razvoju Oplov prihodnjih rodov: učinkovitost in povezanost v omrežje. Monza Concept dokazuje izjemno učinkovitost z zasnovo in uporabo materialov, kakor tudi z aerodinamiko in najsodobnejšim pogonskim sklopom. Glede povezovanja, oziroma mreženja, zagotavlja do nedavnega nezamisljive možnosti, ki predstavljajo kvantni preskok v razvoju informacijsko zabavnih sistemov.

opel monza koncept 2013

Kljub temu, da je Opel včasih drastično spremenil svoj oblikovalski jezik iz ene v drugo generacijo modelov, je Monza Concept prepoznaven po nadaljnjem razvoju obstoječega sloga. Z vidnim večanjem Oplove učinkovitosti predstavlja študija evolucijo oblikovalske filozofije, združitve umetnosti klesanja z nemško natančnostjo. S potezami zunanjosti, ki izpostavljajo športno skladnost in ne čisto moč avtomobilskih mišic.

Tovrstna zasnova izstopa na sprednjem delu avtomobila. Približana cestišču, s tekočimi potezami, z natančno definiranim pokrovom motorja, toliko bolj lučmi. To je celota, ki zagotavlja avtomobilu veliko dozo samozavesti in samozaupanja. Prepoznavno Oplove oblikovne poteze so dobro vidne tudi na vseh drugih delih zunanjosti. Tipični robovi na pokrovu motorja imajo izpostavljeno tridimenzionalnost, s čemer so posebej vpadljivi. Na kromirani maska motorja, sta elementa, ki se raztezata iz znaka, nekoliko privzdignjena. Dve posebej prepoznavni oblikovni zarezi pod sprednjimi lučmi dodata posebej izrazito športnost. Gledano v celoti je Monza Concept lahkoten, športen avtomobil, ki z obliko izpostavlja učinkovitost, vznemirljivost in velik užitek v vožnji.

Športna privlačnost Oplovih avtomobilov je bila vedno nezmotljivo povezana s funkcionalnostjo. Tudi zato je Monza Concept poklon izvirni Opel Monza Coupé, ki so jo izdelovali med letoma 1978 in 1986. Združuje eleganten, dinamičen slog z domiselnimi, funkcionalnimi rešitvami za voznika in potnike. Podobnosti med avtomobiloma so dobro vidne. Še posebej to velja za velike zastekljene površine in spodnji del boka.

Originalna Monza je bila prvi avtomobil na trgu z digitalnim zaslonom na armaturni plošči. Tudi glede tega nadaljuje Monza Concept tam, kjer je original zaključil. Opremljena je z najsodobnejšimi tehnologijami informacijsko zabavnih sistemov prihodnosti, z izjemnimi možnostmi mreženja in povezovanja. S tem odkriva nadaljnjo smer razvoja Oplovih avtomobilov prihodnji generacij, pri katerih bodo vse bolj izpostavljene potrebe povezane in omrežene družbe. Vzpostavili bodo prihodnost individualne mobilnosti, ki bo več kot poenostavila vožnjo in uporabo vozil.

Opel Experimental GT: Prvi med vizionarskimi študijami na IAA 

Monza Concept, avtomobil, ki vzpostavlja nove smeri razvoja je najnovejši med vizionarskimi študijami predstavljenimi IAA. Nadaljuje namreč tradicijo, ki jo je vzpostavil spektakularni študijski avtomobil Opel Experimental GT iz leta 1965. Takrat je bil Opel prvi avtomobilski izdelovalec, ki je v Evropi izdelal študijsko vozilo in jo predstavil na množično obiskanem avtomobilskem salonu, s čemer je požel izjemno odobravanje in uspeh. Experimental GT je navdušil tako vsakdanje obiskovalce, kot medije. Vzpostavil je še do danes uveljavljeno in uspešno prakso predstavljanja študijskih vozil s katerimi se predstavljajo inovativne zamisli in nadaljnji razvoj ponudbe znamke. Uspešnost in vizionarstvo Oplovih študijskih avtomobilov v šestdesetih letih prejšnjega stoletja so najbolj zgovorno in prepričljivo potrdili tekmeci, ki so sčasoma začeli sami predstavljati lastne študijski avtomobile.

Trenutno še ne morejo pri Oplu odkriti podrobnosti o dizajnu notranjosti Monza Concepta, še posebej ne o tehnologijah, ki bodo vzpostavile nove trende in popolnoma spremenile dojemanje in izkušnjo vožnje.