Očetje Ibize prvič združeni

Zgodovina

Oblikovalci Giugiaro, de Silva, Donckerwolke in Mesonero se ob 30. obletnici Ibize spominjajo njene zgodovine in razvoja “Bil je dolg in zapleten proces,” se spominja Giorgetto Giugiaro, ustvarjalec prve Ibize leta 1984, avtomobila, ki je kasneje postal najbolj karizmatičen in najbolje prodajani SEAT-ov model. S skicami in kotomerom v roki italijanski oblikovalec obuja spomine na […]

Oblikovalci Giugiaro, de Silva, Donckerwolke in Mesonero se ob 30. obletnici Ibize spominjajo njene zgodovine in razvoja

Bil je dolg in zapleten proces,” se spominja Giorgetto Giugiaro, ustvarjalec prve Ibize leta 1984, avtomobila, ki je kasneje postal najbolj karizmatičen in najbolje prodajani SEAT-ov model. S skicami in kotomerom v roki italijanski oblikovalec obuja spomine na tista leta, ko je bil cilj, da z razvojem “izrazito drugačnega produkta, kot ga pri znamki še ni bilo” postanejo vodilni v segmentu. In razlogi za uspeh? “Proporcionalna razmerja avtomobila, preprostost njegove arhitekture in eleganten športni videz,” pravi Giugiaro.

Za SEAT je bila Ibiza prvi korak k izdelavi domačih modelov in razlog, zakaj so iskali dizajn avtomobila z “osebnostjo”, ki bi jo bilo mogoče uporabiti pri kasnejših modelih, je še dodal Giugiaro. Druga generacija Ibize, pod katero se je prav tako podpisal Giugiaro, je vključevala najnovejše tehnološke dosežke in je prinesla “bolj zaobljene oblike”, ne da bi pri tem izgubila bistvene elemente prve generacije.

ocetje-ibiza

Osemnajst let po prvi je leta 2002 luč sveta ugledala tretja generacija Ibize, ki je bila delo sedanjega vodje oblikovanja v koncernu Volkswagen, Walterja de Silve. De Silva, ki je uvedel bolj privlačen, z dinamičnostjo zaznamovan dizajn, brez zadržkov pove, da Ibiza “predstavlja srce znamke”. Vsaka naslednja generacija je zanj rezultat “naprednega dizajna”. Meni, da Ibiza odgovarja “želji mnogih mladih po športnem in obenem funkcionalnem avtomobilu”.

Podobnega mnenja je tudi Luc Donckerwolke, ki je leta 2008 lansiral četrto generacijo Ibize. Nekdanji vodja oblikovanja pri SEAT-u verjame, da njen uspeh sloni na vrednotah, “s katerimi se želijo identificirati vsi mladi”. Pravi, da model dosega “pravo ravnovesje” med oblikovno zasnovo in vrednotami, ki so značilne za mlade ljudi, npr. “uporništvo, inovativnost in dinamičnost”.

Sedanji vodja oblikovanja pri SEAT-u, Alejandro Mesonero-Romanos, pa je eden tistih mladih, ki so pri osemnajstih dobili svoj prvi avto – SEAT Ibizo. “Takrat sem začenjal s študijem oblikovanja in zame je bila Ibiza sinonim za modernost. Avtomobil, ki ga je oblikoval Giugiaro, z motorjem, ki ga je razvil Porsche, izdelan pa v mojem najljubšem mestu – Barceloni. To je bila kombinacija, ki me je takoj očarala,” je povedal Mesonero-Romanos.

Usoda je hotela, da je prejel nalogo, da ob 30. obletnici Ibize oblikuje njeno posebno izvedbo. Odločil se je za trivratni model v sivi barvi balea – v odtenku, ki je “izredno prefinjen. Da bi še poudarili njegovo športnost, smo ga kombinirali s črno barvo platišč, šivov in drugih elementov v notranjosti,” je razložil. Mesonero-Romanos.

Vsi štirje oblikovalci so očetje SEAT Ibize in so se zbrali ob njeni 30. obletnici. “Redko katero avtomobilsko podjetje se lahko ozre nazaj in pohvali s tako dolgo zgodovino” posameznega avtomobila, je povedal de Silva.