Oblikovalska nagrada za futuristični Kia Telluride

Aktualno, Zanimivosti

Veliki konceptni športni terenec Kia Telluride je prejel prestižno oblikovalsko nagrado, ki jo podeljuje ameriško društvo oblikovalcev IDSA. Kia je…

Veliki konceptni športni terenec Kia Telluride je prejel prestižno oblikovalsko nagrado, ki jo podeljuje ameriško društvo oblikovalcev IDSA. Kia je osvojila bronasto kolajno za oblikovalsko odličnost IDEA 2017 (International Design Excellence Awards) v kategoriji prevoznih sredstev in sicer za konceptno vozilo, prvič predstavljeno januarja 2016 na avtomobilskem salonu v Detroitu.

Kia se je v zadnjih letih uveljavila s svojim oblikovanjem, saj je leta 2014 osvojila nagrade IDEA za model Soul in koncept GT4 Stinger, že leta 2012 pa za model Rio. Telluride je bil zasnovan v Kiinem kalifornijskem oblikovalskem studiu Kia Design Center America.
Peter Schreyer, predsednik in vodja oblikovanja Kia Motors, je ob tem povedal: “Telluride je Kiino drzno stališče, ki ponuja vpogled v to, kako si naši oblikovalci predstavljajo luksuzni športni terenec. Predstavlja oblikovalsko vizijo koncepta, ki prepriča in predstavlja temelj za serijsko izdelavo vozila. Zelo sem ponosen na naše oblikovalce in osvojeno nagrado, ki nam jo je podelila IDSA. To je velika čast za vse nas.”

Koncept Telluride predstavlja vizijo luksuznega velikega športnega terenca, ki prinaša izstopajočo mišičasto SUV obliko in zavoljo dolge medosne razdalje (najdaljše med vsemi Kiinimi modeli) omogoča maksimalno udobje na vseh 7 sedežih.

Luksuzni SUV drznega videza se lahko pohvali s številnimi naprednimi tehnologijami. Koncept se osredotoča na prijetno počutje in udobje potnikov v drugi vrsti sedežev, ki se lahko skorajda povsem nagne in nudi veliko prostora za noge. Sedeži v prvi in drugi vrsti v svojem hrbtnem delu nudijo odprtine s pametnimi senzorji, ki spremljajo življenjske funkcije potnikov. Podatki, ki se prikazujejo na zaslonih, nameščenih na notranjih oblogah vrat, so sinhronizirani s sistemom LER (Light Emitted Rejuvenation). Gre za sistem pomlajevanja s svetlobo, ki uporablja  in kabino osvetljuje s terapevtskimi svetlobnimi vzorci, ki zdravijo motnjo biološkega ritma (desynchronosis), bolj znano kot »potovalna bolezen« ali »jetlag«, ter tako izboljšuje počutje potnikov.