O moto gumah od A do Ž

Aktualno, Izpostavljeno

Pnevmatike so edini stik s podlago in od tega stika je odvisna vaša varnost.

Peter Kavčič zato svetuje, kako izbrati prave moto gume, in pojasnjuje, da ni nujno, da so najdražje moto pnevmatike tudi najboljše za vas.  

Za začetek malo teorije 

Površina moto pnevmatik, ki se med vožnjo dotika asfalta, je primerljiva velikosti vaše kreditne kartice. To ni ravne veliko, kajne? In sedaj pomislite še na to, da mora ta površina nenehoma prenašati vse sile, ki nastanejo pri zaviranju in pospeševanju, ter sile, ki nastanejo, ko ste z motociklom nagnjeni v ovinku. V resnici gre za fizikalno enačbo, kjer je trenje (ali oprijem) ključna komponenta. Ko sile v tej enačbi niso v ravnovesju, pride do zdrsa. 

Če nimate motocikla z ABS sistemom ali nadzorom proti zdrsu zadnjega kolesa, se bo zagotovo nekaj zgodilo. V najboljšem primeru boste to občutili kot rahel nemir na sprednjem ali zadnjem koncu, ko bo guma za delček sekunde zdrsnila, v najslabšem primeru pa vas bo odneslo, kot da ste zapeljali na ledeno ploščo. 

Ob tem je nujno poudariti še dva zelo pomembna dejavnika, ki vplivata na trenje gume s podlago in torej na varnost med vožnjo. To sta temperatura in vrsta podlage. Vsak izkušen motorist ve, da se asfalt spreminja in nudi različen oprijem gumam. Zato motorist prilagodi hitrost vožnje glede na kakovost asfalta. 

Enako je s temperaturo. Nizke temperature negativno vplivajo na trdoto gume, zato v hladnem jutru na istem ovinku gume držijo drugače kot popoldne, ko je na ta ovinek cel dan sijalo sonce. 

Če bi pogledali stik gume s podlago pod mikroskopom, bi namreč ugotovili, da se guma oprime hrapave površine asfalta. 

Tako zagotavlja potrebno trenje, da se motocikel lahko tako hitro zapelje v nagibu skozi ovinek. Če ne verjamete, dodajte v enačbo še dež in razmerje med silami, ki dopuščajo varno vožnjo, se zopet spremeni. 
 

Prava izbira moto gume je ključ do varnih užitkov v vožnji 

Danes je na voljo tako široka izbira sodobnih moto pnevmatik kot še nikdar doslej. V prvem razmahu motociklizma v sedemdesetih in osemdesetih letih so se pnevmatike v grobem delile na terenske in cestne. Sedaj pa imamo pravo paleto pnevmatik različnih kakovostnih proizvajalcev, kjer se za vsak tip motocikla in za vsakega voznika ter namen uporabe najde najbolj ustrezna pnevmatika. Dober serviser ali vulkanizer vam bo tu lahko zelo pomagal, če pa želite ostati na varni strani, se odločajte med pnevmatikami, ki jih je za vaš motocikel predpisal proizvajalec motocikla. 

 
Dirkalne slick gume, cestne gume za športne in ‘naked’ motorje pa gume za potovalne motorje …  O različnih vrstah moto gum pa tudi nekaj praktičnih nasvetov za menjavo in vzdrževanje več v nadaljevanju.>>