Kompaktni enoprostorec v Sloveniji od petka dalje

Aktualno, Novosti

Renault se kot pionir enoprostornih avtomobilov (espace in scenic sta bila v Evropi prva v svojem segmentu) z modusom podaja tudi v razred enoprostornežev, narejenih na osnovi majhnih avtomobilov. Modus, pri nas na prodaj od…

Renault se kot pionir enoprostornih avtomobilov (espace in scenic sta bila v Evropi prva v svojem segmentu) z modusom podaja tudi v razred enoprostornežev, narejenih na osnovi majhnih avtomobilov. Modus, pri nas na prodaj od prvega oktobra dalje, temelji na prihodnji generaciji clia, postavlja pa se ob bok na primer oplu merivi in fiatu idei. Pri družbi Renault Nissan Slovenija so zaenkrat zelo zadržani glede prodajnih napovedi, pričakujejo pa nekaj več prodanih modusov kot scenicov. Letos bodo tako trgu ponudili okoli 500 vozil, prihodnje leto pa naj bi v primerjavi z letošnjo prodajo scenicov to pomenilo okoli dva tisoč modusov. Izdelovali ga bodo izključno v tovarni v Španiji, zaradi česar so od tam umaknili proizvodnjo cliov in jo razporedili med druge Renaultove tovarne (novomeški Revoz je na primer včeraj zagnal tretjo izmeno). Modus je tudi prvi avtomobil v svojem segmentu, ki je na preizkusnih trkih EuroNCAP dosegel oceno vseh pet zvezdic, obenem pa je bil za varnost otrok ocenjen s štirimi zvezdicami. Modus je tako postal tudi sedmi renault z najvišjo oceno za pasivno varnost.

Visoka karoserija z velikimi steklenimi površinami

Renault modus zaznamujejo cliu sorodna sprednja maska s trikotnimi žarometi, kratek sprednji del, razmeroma dolg potniški prostor in odsekan zadek z izvirno oblikovanimi zadnjimi lučmi. Nizki boki in velike steklene površine ustvarjajo svetlo notranjost, kar poudarja tudi opcijsko strešno steklo, zaenkrat električno pomično, kasneje tudi ročno. Pri najbogatejši stopnji opreme, luxe, je vrata prtljažnega dela mogoče odpirati v dveh delih. Namesto odpiranja celotnih vrat je mogoče zgolj spodnji del odpreti navzdol, kar olajša nalaganje prtljage na tesnih parkiriščih. Novost predstavlja tudi dodaten svetlobni snop, ki po potrebi osvetli notranjo stran ovinka.

Svetla in prostorsko prilagodljiva potniška kabina

Zahvaljujoč velikim steklenim površinam je modusova svetla potniška kabina, odvisno od opreme, odeta v različne kombinacije blaga na sedežih in barv na armaturni plošči. Plastika v notranjosti je solidne kakovosti, a nekoliko manj dosledno obdelana, pregledni digitalni merilniki pa so nameščeni na sredino armaturne plošče. Sicer pa je modus kljub zunanji dolžini 379 cm (2 cm manj od clia) v potniški kabini podobno prostoren kot večji scenic, z vzdolžnim pomikanjem zadnje sedežne klopi za 17 cm ter prečnim pomikanjem (z dva ali tri potnike) pa je mogoče prostor prilagoditi potnikom oziroma prtljagi. Prtljažni prostor meri od 198 litrov ob povsem nazaj pomaknjeni zadnji klopi do preko 1,6 kubičnega metra, veliko pa je tudi najrazličnejši odlagalnih mest in predalov za drobnarije.

Štiri stopnje opreme

Modus je na poleg štirih kombinacij notranje in zunanje ureditve (authentique, expression, dynamique in privilege) na voljo s tremi stopnjami opreme. Osnovna z oznako pack med drugim obsega ABS, štiri zračne blazine, po višini nastavljiv električni servo volan, po višini nastavljiv voznikov sedež, električni pomik sprednjih stekel, daljinsko centralno zaklepanje in potovalni računalnik. Confort je bogatejši za varnostni zavesi klimatsko napravo, električno nastavljivi in ogrevani vzvratni ogledali in še kaj. Pri opremi luxe je klimatska naprava samodejna, elektrika pomika vsa štiri stekla, radio s CD predvajalnikom je vgrajen serijsko, več je odlagalnih mest za drobnarije, vrata prtljažnika je mogoče odpirati v dveh delih, tako opremljen modus pa se ponaša tudi s platišči iz lahke litine premera 15 palcev.

Pet motorjev z močjo med 65 in 112 KM

Sprva je modus na voljo s petimi motorji, tremi bencinskimi štirivaljniki s šestnajstventilsko tehniko in dvema dizelskima motorjema z vbrizgavanjem goriva po sistemu skupnega voda. Bencinsko osnovo predstavlja 1,2-litrski motor s 75 KM, sledi mu 1,4-litrski motor z 98 KM, najmočnejši pa je 1,6-litrski štirivaljnik, ki razvije 112 KM. Dizelske barve predstavljata zaenkrat predstavljata dva 1,5-litrska dCi motorja. Šibkejši razvije 65 KM, močnejši pa s pomočjo turbinskega polnilnika 80 KM in 185 Nm navora pri 2.000 vrtljajih na minuto. V začetku prihodnjega leta bo motorno ponudbo obogatil še 1,5-litrski turbodizel s 100 KM. Moč se na sprednji kolesni par prenaša preko petstopenjskega ročnega menjalnika, oziroma v kombinaciji z najmočnejšim motorjem lahko tudi s pomočjo štiristopenjskega avtomatskega menjalnika (doplačilo 240 tisoč tolarjev).

Najcenejši modus stane 2,69 milijona, najdražji pa 3,86 milijona tolarjev

Najcenejši je z 2,69 milijona tolarjev renault modus 1,2 16V authentique pack, ostale cene modusa pa so v naslednjem razmerju. Expression je 50 tisočakov dražji od pack, dynamique je od expressiona dražji za 75 tisočakov, privilege pa je dražji še za 145 tisoč tolarjev. Med stopnjami opreme pack, confort in luxe znaša razlika po 200 tisoč tolarjev. Pri bencinskih motorjih je bencinski 1,4 16V motor za 170 tisočakov dražji od 1,2 16V, najmočnejši, bencinski 1,6 16V pa je dražji še za 190 tisoč tolarjev. Dizelski 1,5 dCi motor (65 KM) je za 260 tisočakov dražji od bencinskega 1,2 16V motorja, za močnejši, turbodizel z 80 KM, pa je potrebno še za 235 tisoč tolarjev globlje seči v žep. Cenovna uvrstitev posameznega modela modusa niti ni tako zamotana kot se zdi na prvi pogled. Najcenejši dizelsko gnan avtomobil je tako modus 1,5 dCi authentique pack za 2,95 milijona, modus 1,4 16V expression confort na primer stane 3,11 milijona, za modus 1,6 16V dynamique confort je potrebno odšteti 3,38 milijona, najdražji pa je s 3,86 milijona tolarjev modus 1,5 dCi privilege luxe.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine