Odgovor

Audi, Testi

Na vrhu med poslovnimi limuzinami se že lep čas malce zdolgočaseno pase nemška trojica in nič ne kaže da bi se to kaj kmalu spremenilo. Audi, Mercedes in BMW pač pomenijo to, kar med urami…

Na vrhu med poslovnimi limuzinami se že lep čas malce zdolgočaseno pase nemška trojica in nič ne kaže da bi se to kaj kmalu spremenilo. Audi, Mercedes in BMW pač pomenijo to, kar med urami tiste iz majhne alpske države, s katero radi primerjamo našo. Čeprav gre pri vseh treh znamkah za veliko prestiža, vsaka ponuja svoj odgovor na želje in pričakovanja kupcev. Na tak način se pač ustvarja zvestoba! Audi A6 si jo želi pridobiti s športnostjo in vrhunsko tehniko.

Novi A6 oblikovno agresivnejši od predhodnika

Novi A6 v bistvu ostaja zvest svojemu predhodniku, saj gre za veliko klasično limuzino, ki pa po velikosti sili v razred višje. Dolžinskih centimetrov je kar 492, kar je le malo manj kot pri hišni zastavonoši, audiju A8. Elegantno kupejevsko strešno linijo smo videli že pri predhodniku, pri novincu pa smo priča večji dinamiki, ki se kaže v rahlo klinastem boku, markantnejšemu in manj zaobljenemu zadku in skoraj agresivnemu sprednjemu delu. Tam najdemo masko motorja z enojnim okvirjem, ki se zajeda globoko v odbijač in je značilna za vse novodobne audije, zadnji med njimi je A4, ki je ravnokar doživel premiero na pariškem avtomobilskem salonu.

Finomehanika

Velike zunanje mere so Audijevi inženirji s pridom uporabili tudi v notranjosti. Potniška kabina je namreč med nemško trojico v tem segmentu najprostornejša, prostor je pravično odmerjen med prvo in zadnjo klopjo. Prvi vtis, ki ga zapusti novi A6, je tisti o zelo dobri izdelavi, vrhunskih materialih in ljubezni do podrobnosti. Če so že zaradi precej masivne sredinske konzole mnenja deljena, ni dvoma, da si preglednost in ergonomija zaslužita vse pohvale. Tam se po vzoru audija A8 nahajajo številna, vendar logično nameščena stikala, s katerimi neposredno upravljamo različne sisteme, nekaj nastavitev pa je dostopnih le preko vmesnika MMI in velikega barvnega LCD zaslona. Nikjer drugje ni mogoče zaslediti toliko aluminijastih dodatkov in gumbov, kot v novem A6, odvisno od opreme razvajajo tudi drugi žlahtni materiali, v testnem avtomobilu nas je svetlo usnje, v katerega so bili oblečeni razkošno odmerjeni sedeži, volan in prestavna ročica.

Orientiranost k vozniku

Po zaslugi vsestransko nastavljivih sedežev in primerno odebeljenega volana z nekaj gumbi avdio sistema je voznikov položaj brezhiben. Prav tako kot sedeži, so razkošno odmerjena tudi naslonjala za komolce in opora za levo nogo, zato se potnikom ni potrebno posebej truditi, da bi uživali. Posebnost novega A6 je predal pred sovoznikom, v katerem je nameščen tudi izmenjevalec zgoščenk, ki se odpre s pritiskom na električni gumb, elektromehanično zavoro pa poznamo že iz A8. Sredinska konzola je po novem obrnjena nekoliko proti vozniku, česar smo bili včasih vajeni pri bavarski konkurenci, vendar s tem sovoznik ni v ničemer prikrajšan, saj je vse lepo vidno tudi z desne strani. Barvni LCD zaslon v testni različici ugaja z izjemno estetsko grafiko in mehkimi prehodi med preglednimi meniji.

3.0 TDI zaenkrat najmočnejši dizel v A6

V koncernu Volkswagen so dizelski motorji že dolgo tradicija, čeprav se šele v zadnjem času pospešeno selijo med velike limuzine. Današnja tehnologija omogoča tihe in zelo zmogljive stroje, ki se lahko več kot kosajo z bencinskimi agregati. Testnega A6 je poganjal 3.0-litrski šetvaljnik TDI, ki se izkaže za zelo dobro izbiro in popolnoma ustreza športnemu karakterju avtomobila. Motor, opremljen s tehnologija vbrizga po skupnem vodu in piezo injektorji pri 4.000 vrt./min iztisne 165 kW ali 225 KM, še pomembnejših je 450 Nm navora, ki so vozniku na voljo malo nad prostim tekom (1.400 vrt./min). Odmislimo elektroniko in štirikolesni pogon in lahko si predstavljamo, kaj to pomeni za stik s cestiščem in višino stroškov zaradi obrabe pnevmatik. Pogon quattro nas sicer reši vrtenja koles v prazno, vendar le, če je podlaga suha. V nasprotnem primeru lahko le nemočno opazujemo utripanje lučke sistema proti zdrsu gnanih koles ali pa pač z večjo previdnostjo pritiskamo na stopalko za plin. A6 3.0 TDI do hitrosti sto km/h potrebuje 7,3 s, končna hitrost znaša 243 km/h, agregat pa tudi brez filtra sajastih delcev izpolnjuje standarde Euro IV in nas razveseljuje z devetimi litri povprečne porabe. Na drugi strani avtomobila je za 546 l prtljažnika, ki pa jih ovira majhna odprtina prtljažnih vrat.

Športno čvrsto podvozje je značilnost vseh Audijev

Že številke govorijo o tem, da je moči vselej več kot dovolj, t.i. turbo luknje ni mogoče zaznati, motor uboga na vsak voznikov ukaz, pri čemer ima veliko zaslug šeststopenjski menjalnik tiptornic. Ta omogoča tudi ročno prestavljanje, bodisi s premikanjem prestavne ročice naprej in nazaj, bodisi z obvolanskimi ročicami, poleg običajnega režima prestavljanja pa ponuja tudi športni program. Velika medosna razdalja in širina koloteka avtomobila je porok za odlične vozne lastnosti, A6 je v vsaki situaciji suveren, z odličnim stikom s cestiščem, kar pa ne uide niti potnikom, ki z malce nejevolje čutijo sunke zaradi kratkih nepravilnosti na cestišču. Podvozje bi v tej smeri lahko bilo bolj harmonično, BMW serije pet si v tej kategoriji zasluži boljšo oceno. Več informacij s podlage pa bi z veseljem prenesli pri volanskem mehanizmu servotronic, ki je za športnejše okuse nekoliko prelahkoten.

Ugodnejši od tekmecev

Audiju je znova uspelo na kolesa postaviti avtomobil, ki v ničemer ne kaže sramu pred tekmeci. Nasprotno, vodilni v Ingolstadtu so izpolnili zadan cilj in kupcem ponudili izvrsten kompromis med lastnostmi, ki med prestižnimi poslovnimi limuzinami kaj štejejo. A6 3.0 TDI quattro združuje luksuz, športnost, prostornost in vrhunsko tehnologijo, ki se kaže predvsem v zmogljivem dizelskem agregatu in štirikolesnem pogonu quattro, za svojo ceno (11.780.286 SIT) pa ponuja tudi več opreme kot tekmeci. Do odličnosti torej ne manjka veliko, konkurenca pa si že brusi zobe.

Foto: Miloš Milač