Novo doma: Citroen DS4

Aktualno, Novosti

Včeraj je na slovenskce ceste skupaj z električnim C-zerom zapeljal Citroen DS4. Gre za drugo vozilo v seriji vozil DS in je izdelan na osnovi C4. Kot pravijo pri francoskem proizvajalcu je to nov dokaz kreativne tehnologije znamke, saj je s ponudbo…

DBA07F2A-8B6C-11E0-8788-C16465B94067Včeraj je na slovenskce ceste skupaj z električnim C-zerom zapeljal Citroen DS4. Gre za drugo vozilo v seriji vozil DS in je izdelan na osnovi C4. Kot pravijo pri francoskem proizvajalcu je to nov dokaz kreativne tehnologije znamke, saj je s ponudbo neobičajnih stilskih in oblikovnih rešitev, ki vzbujajo emocije in prefinjenost, popolnoma v skladu s filozofijo linije DS. Je kupe z razširjenimi zmožnostmi, ki je po zaslugi svojih funkcij sposoben zadovoljiti številne potrebe in je hkrati vse bolj dinamičen ter privlačen.

 
Že prvi pogled na sprednji del vozila DS4 kaže, da spada v linijo prestižnih vozil. Predstavitev dvojnih puščic na okrasni maski, dodan logotip DS na pokrovu motornega prostora, svetlobni vodniki, ki so vidni tako podnevi kot ponoči, prispevajo k njegovemu značaju. Profil, ki se ponaša s kromirano obrobo okoli dodatno zatemnjenih bočnih stekel, oblikujejo izraziti blatniški koši, ki poudarjajo njegova velika do 19-palčna kolesa – in nad katerim visi napeta streha, ki se konča z lepo obdelanim spojlerjem, kar dodatno prispeva k dinamičnosti. Pogled na zadnji del vozila DS4 popolnoma razkriva ekskluzivnost njegove oblike karoserije. Kljub čokatosti in mišičavosti, upošteva načela ekskluzivnosti, ki veljajo za Citroënovo linijo prestižnih vozil. Na primer: kromirani dekorativni elementi na spodnji strani odbijača in tako podnevi kot ponoči prižgani vodoravni svetlobni vodniki, ki krasijo zadnje luči, z originalnim boomerang učinkom.
 
Nekaj dejstev o novem vozilu:
– Z dolžino 4,27, širino 1,81 in višino 1,53 metra je DS4 v primerjavi s C4 malce krajši, a širši in višji avtomobil.
– Na drugem paru vrat ni mogoče odpirati oken (stekla so fiksna). Kljuka pa je stilsko skrita v zgornjem delu vrat, kot je to že bilo pri Alfi Romeo 147, Seat Leonu, ipd…
– Na začetku prodaje je ta novi model na voljo z 2 dizelskima motorjema Euro V, ki sta serijsko opremljena s filtrom sajastih delcev: motor HDi 110 (na voljo izvedenka e-HDi) in motor HDi 160, ter s 3 bencinskimi motorji Euro V, razvitimi v sodelovanju z družbo BMW: motor VTi 120, motor THP 155 in končno novi motor THP 200 KM. Zadnja verzija, izdelana na osnovi 1,6-litrskega motorja nudi zmogljivosti in ugodje na visoki ravni po zaslugi svoje moči (147 kW) in najvišjega navora (275 Nm pri 1700 vrt/min) z emisijo CO2 pod 149 g.
– Vsi ti motorji so opremljeni s 6-stopenjskimi menjalniki, ki so lahko ročni ali robotizirani.
– Prtljažni prostor meri od osnovnih 389 pa do maksimalnih 1.021 litrov prostornine ob podrtih sedežih.
– Nivoji opreme so sledeči; Chic, So Chic in Sport Chic. 
 
Cene DS4 se gibljejo med 19.490, kolikor ostane osnovni model z opremo Chic in najšibkejšim motorjem, in 28.290 evrov. Do konca leta naj bi se v Sloveniji naokoli že vozilo 100 vozil. DS4 pa že prejema številne lepotne naziva, kot je >>ta<<.