Novo doma: Volkswagen Polo (šesta generacija si želi mlajših kupcev)

Novo doma

Polo se po prodajnih številkah v Sloveniji uvršča le pod priljubljenim Renault Cliom. Pri uvozniku močno upajo, da jim bo s šesto generacijo uspelo…

Novi Volkswagen Polo že vse od svoje prve generacije, ko je bil predstavljen leta 1975 na platformi takratnega Audi 50 kraljuje v enem izmed najbolje prodajanih avtomobilskih segmentov v Evropi. Pri Volkswagnu štejejo že 14 milijonov izdelanih primerkov skozi pet generacij in 40 let, to pa pomeni, da Polo predstavlja deset odstotkov vseh izdelanih vozil te znamke.

Polo se po prodajnih številkah v Sloveniji uvršča le pod priljubljenim Renault Cliom. Pri uvozniku močno upajo, da jim bo s šesto generacijo uspelo prehiteti Clia in obenem privlačiti tudi nekoliko mlajše kupce, a vsi vemo, da bo to tudi za tehnološko naprednega, a sicer nekoliko dražjega Polota, velik izziv. Na kratko; šesta generacija Volkswagen Pola je tehnološko najbolj izpopolnjena v segmentu, saj se ponaša z visoko mero kakovosti, prostorno notranjostjo, naprednimi asistenčnimi sistemi in varčnimi motorji, ki se predstavljajo s povsem novo tehnologijo. Z omenjenimi argumenti se pri znamki želijo otresti naziva, da je Polo za tiste, ki si enostavno ne morejo privoščiti Golfa. Do konca drugega leta naj bi se v Sloveniji za Pola odločilo več kot 2,000 kupcev.

Prostorna in udobna notranjost

Novi Polo, ki je osnovan na modularni MQB A0 platformi (kot že predstavljena Seat Ibiza) omogoča precej bolj prostorno notranjost. Nova generacija bo na voljo le v karoserijski izvedenki s petimi vrati, kar pomeni, da s tremi vrati v tem segmentu ostaja le nova Ford Fiesta. Je za 81 milimetrov daljši (4,053 milimetrov) ter za 69 milimetrov širši (1,751 milimetrov), zaradi krajših previsov pa ima za 92 milimetrov daljšo medosno radaljo (2,548 milimetrov). To pomeni, da je od trenutnega Golfa sedme generacije krajši za 20 centimetrov in ožji za 4 centimetre, prvič pa tudi večji kot Golf četrte generacije (1997). Zaradi večjih zunanjih mer in povečane medosne razdalje je prostora za potnike več, prtljažnik pa meri zavidljivih 351 litrov (četrtino več kot prej). Žal pa kljub temu, da Polo uradno ostaja igralec v ”supermini” segmentu, ni več niti približno majhen avto. Seat Ibiza je še nekoliko večja, sicer pa se vsa vozila tega segmenta nekoliko večajo iz generacijo v generacijo.

Bogata opremljenost

Bogata serijska oprema se začne že pri osnovnem Trendline paketu, ki mu nato sledi še Comfortline in Highline. Le-ta vključuje Front Assist z zaviranjem v sili (v kombinaciji z DSG od 0 pa do 210 kilometrov na uro, z ročnim od 30) in naprednim sistemom, ki prepozna tudi pešce. Seveda pa lahko kupci izbirajo tudi med številnimi drugi asistenčnimi sistemi, katerih smo bolj vajeni v višjih segmentih. To je recimo sistem za nadzor mrtvih kotov, radarski tempomat, ki samodejno skrbi za ustrezno varnostno razdaljo do spredaj vozečih vozil in asistent za parkiranje (delno samodejno parkiranje). Novi Polo sicer od drugih konkurentov tega segmenta preseneča le z naprednimi digaitalnimi merilniki, ki jih v ta segment tudi prinaša kot prvi. V primerjavi s prejšnjo generacijo je za 600 evrov dražji, a ne pozabite, da za to nudi več osnovne opreme. Za najcenejšega z litrskim atmosferskim agregatom in Trendline paketom opreme boste odšteli 12,591 evrov, uvoznik pa pravi, da bo največ prodanih primerkov s Comfortline paketom opreme in 1,0-litrskim TSI motorjem s 85 kilovati. Najcenejša dizelska različica bo na voljo od 15,282 evrov.

Za Mlajše in mlajše po srcu

Če so se za Pola v prejšnjih generacijah odločali predvsem starejši kupci, želijo z novo generacijo znižati povprečno starost kupcev tega legendarnega modela. Mlajše kupce bodo tako ”lovili” s štirinajstimi atraktivnimi barvami zunanjosti, desetimi različnimi dizajni aluminijastimi platišč velikosti vse od 15″ do 17″ in pa dekorativnimi elementi armaturne plošče v različnih odtenkih. Bolj drzni kupci se bodo lahko odločili tudi za ekskluzivno različico Beats, ki prinaša 300 vatno ozvočenje in 8-kanalni ojačevalnik, vrsto dekorativnih dodatkov v notranjosti in zunanjosti. Sicer pa bo na voljo tudi R-Line paket kozmetičnih dodatkov (za katerega se sicer odločijo številni kupci) in športna različica GTI.

Motorizacija

Prvi kupci bodo verjetno razočarani nad dejstvom, da bo sprva na voljo le 1,0 atmosferski trivaljnik, ki razvije 55 kilovatov in močnejši 1,0 TSI bencinski motor z 70 kilovati. Več motorjev pričakujemo konec leta, le na 1,5-litrski TSI s 110 kilovati bodo morali kupci počakati šele v drugi polovici naslednjega leta. Kljub slovenski nerazvitosti plinske infrastrukture so se pri uvozniku odločili tudi za TGI različico z 1,0-litrskim motorjem s 66 kilovati, ki za gorivo uporablja zemeljski plin. Čeprav prodaja dizelskih motorjev nekoliko upada (sploh v tem segmentu), bo na voljo 1,6 TDI v dveh različicah. GTI različica se bo ponašala za 2,0-litrskim TSI bencinskim motorjem, ki razvije 147 kilovatov. Slednji, 1,5 TSI in najmočnejši 1,0 TSI je na voljo z dvosklopčnim DSG samodejnim menjalnikom.

Več fotografij poiščite na spletni strani: jangregorin.eu, sledite pa mi lahko tudi na Instagram profilu @jan_gregorin.