Novo doma: Kia Stonic (novi Kiin prodajni zastavonoša?)

Novo doma, Top

Slovenski uvoznik vozil Kia je predstavil najnovejši model korejskega proizvajalca z nazivom Stonic, s katerim vstopa na enega izmed najhitreje …

Slovenski uvoznik vozil Kia je predstavil najnovejši model korejskega proizvajalca z nazivom Stonic, s katerim vstopa na enega izmed najhitreje rastočih segmentov na trgu. Pri Kii trdijo, da gre za avtomobil, ki kupcu nudi največ možnosti personalizacije doslej v njihovi paleti.

Stonic se po velikosti uvršča med Ria in Sportagea. Slednji je še vedno najbolje prodajano Kiino vozilo. Letos so jih prodali približno 207.000. Tudi za Stonica ima Kia visoke prodajne ambicije, čeprav ta ponuja nekoliko drugačen paket kot prvak Sportage. Nekateri pričakujejo celo, da bo Stonic celo naslednji Kiin zastavonoša.

Dizajn vozila je ponovno plod dela znanega oblikovalca Petra Schreyerja. (“Targa” – začne se pri B stebričku) streha je v skladu s težnjami po personalizaciji na voljo v drugačni barvi od ostale karoserije. Kupci lahko izbirajo med dvajsetimi barvnimi kombinacijami. Z vidika dizajna je zanimiva tudi “kick-up linija”, ki na spodnjem delu zadnjih vrat optično nekoliko spremeni obliko vozila.

Možnosti personalizacije se nadaljujejo v notranjosti, kjer lahko kupec izbira med različnimi barvnimi kombinacijami elementov. Tudi tehnologije, ki jih ponuja novi Stonic so številne. Standardno avtomobil razpolaga s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto (ko bo ta seveda na voljo tudi v Sloveniji), pa tudi številnimi dodatnimi varnostnimi sistemi in sistemi za udobje, kot so na primer ogrevani sedeži, prilagodljivi tempomat ter upravljanje vozila brez ključa.

Avtomobil ponuja precej prostora za noge spredaj in zadaj ter zajeten prtljažnik, katerega prostornina znaša 352 litra. Če podremo zadnjo klop, dobimo 1.155 litrov prostornine. Kot dodatna oprema je na voljo tudi dvojno dno.

Nabor motorjev zajema 1,0-litrski turbobencinski motor s 120 konjskimi močmi, 1,25-litrski atmosferski bencinski motor, 1,4-litrski atmosferski bencinski motor in 1,6-litrski turbodizelski motor. Z 1,0-litrskim motorjem bo v prihodnje na voljo tudi samodejni menjalnik s sedmimi prestavami. Slednji bo na trgu predvidoma z začetkom prihodnjega leta.

Tako kot za vse Kie, tudi za Stonica velja 7-letna (ali do 150.000 km) standardna garancija.

Stonic je namenjen zgolj evropskemu in južnokorejskemu trgu, tako da pri Kii ne pričakujejo večjih težav z izdobavami vozil. Trdijo, da bodo strankam lahko tokrat ponudili tudi več opcij prilagajanja izbranih vozil.

Cena vstopnega modela je za slovenske kupce 13.490 evrov (gotovina), pri čemer bodo prodajalci ponujali še dodatnega tisočaka popusta v primeru financiranja. Vsi paketi opreme in motorji bodo na voljo takoj. Pri slovenskem uvozniku pričakujejo, da se bodo kupci največ odločali za (že precej bogat) vstopni nivo opreme v kombinaciji z 1,25-litrskim bencinskim motorjem. Glavna Stonicova konkurenta na slovenskem trgu sta Renault Captur in Peugeot 2008. Za letos slovenskih uvoznik napoveduje prodajo 120 vozil, prihodnje leto pa po 70 primerkov mesečno.

Na tej povezavi si lahko prenesete cenik.