Novo doma: Seat Leon (dobiva IQ avtomobilov višjih razredov)

Novo doma, Top

Leon kot eden izmed treh glavnih modelov Seata, cilja na vsestransko uporabnost modela. Ohranili so njegovo bistvo in mu dodali rahlo ostrejši …

SEAT Leon

Leon kot eden izmed treh glavnih modelov Seata cilja na vsestransko uporabnost. Ohranili so njegovo bistvo in mu dodali rahlo ostrejši videz ter ga napolnili z najnaprednejšimi tehnologijami.

Za novim Leonom se mimoidoči ne bodo obračali presenečeni nad izgledom, saj je na zunaj zelo podoben prejšnjemu modelu. Izgled so mu le osvežili s širšo mrežo hladilnika, novimi žarometi, ki so kot se spodobi v LED Tehnologiji, ter novim sprednjim in zadnjim odbijač. Po novem je na voljo tudi 8 novih oblik platišč ter 3 nove barve zunanjosti: poželjivo rdeča, skrivnostno modra in bohemsko vijolična.

Ključna novost pri novem Leonu je v novih tehnologijah, saj se večina inovacij skriva v notranjosti. Avtomobil so nastavili na pot Atece in je tako napolnjen z elektronskimi pomagali. Združili so funkciji Lane Assist, ki usmerja avtomobil v pravo smer in tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje. Ta sistem so poimenovali Traffic Jam Assist, ki vozniku pomaga s samodejnim speljevanjem, ustavljanjem in vožnjo v gostem prometu ter zastojih. Opremljen je tudi s sistemom front assist, ki sedaj spremlja pot pred vami tudi za pešce in deluje do hitrosti 65km/h. Obenem vsebuje tudi asistenco za avtomatsko zatemnitev dolgih luči, kamero za prepoznavanje znakov in sistem za pomoč v sili, kjer sistem zazna neaktivnega voznika, ga skuša predramiti in v skrajni sili avtomatsko ustavi avtomobil.

V notranjosti se znajdemo pred 8-palčnim zaslonom z najnovejšo generacijo multimedijskih sistemov Easy connect, SEAT Full Link, ki podpira tehnologije MirrorLink, Apple CarPlay in Android Auto. Omogoča tudi priklop pametnega telefona na anteno avtomobila za boljši sprejem signala, brezžično polnjenje pametnega telefona in pa Voice Replay, ki ti prebere tekstovna sporočila s telefona, e-pošte ali Facebooka.

Poleg že znanih dizelskih motorjev z razponom od 90 do 184 konjskih moči je novost dizelski motor 1.6 TDI s 115 konjskimi močmi. Pri bencinskih motorjih z obsegom 110 do 180 KM pa je novost litrski motor s tremi valji, ki razvije 115KM.

Novi SEAT Leon bo na voljo v štirih karoserijskih različicah: s 5 vrati, coupe SC s 3 vrati, karavan ST, športna CUPRA in terenski ST X-Perience. Tokratni Leon je na voljo v petih izvedbah opreme in sicer poleg že znanih Reference, Style, FR in Cupra je sedaj na voljo še paket XCELLENCE, katerega posebnost so oblazinjenje iz alkantare ali usnja, veliko dekorativnih elementov in ambientna osvetlitev. Na zunanjosti pa ga krasita nov sprednji in zadnji odbijač, kromirana mreža hladilnika, kromirane obrobe stranskih oken ter sprednje in zadnje luči v LED tehnologiji (vključno s smerniki).