Novo doma: Prišel je Volkswagen Touran, ki je kos vsemu

Aktualno, Novo doma

Tako pravijo pri Volkswagnu … kos naj bi bil tudi zahtevnejšim in bolj številčnim družinam.  Touran ima za seboj že precej lepo zgodovino, saj je na trgu prisoten od leta 2003 in ob tem zadovoljil okoli 2.000.000 družin. Kakorkoli že, Volkswagen cilja pri modelu 2015 predvsem na mlade in bolj aktivne družine. Očitno so se […]

Tako pravijo pri Volkswagnu … kos naj bi bil tudi zahtevnejšim in bolj številčnim družinam. 

Touran ima za seboj že precej lepo zgodovino, saj je na trgu prisoten od leta 2003 in ob tem zadovoljil okoli 2.000.000 družin. Kakorkoli že, Volkswagen cilja pri modelu 2015 predvsem na mlade in bolj aktivne družine. Očitno so se spremembe obrestovale, saj so v Sloveniji v predprodaji prodali 145 primerkov, kar je odličen začetek.

izgled-volkswagen-touran-2015

Kar se novosti tiče, najbolj izstopajo naslednje spremembe:

  • oblikovalci so z ostrimi linijami uspeli ustvariti bolj dinamični videz,
  • za 11,5 cm je daljša medonosna razdalja, kar pomeni večje udobje med vožnjo ter več prostora v notranjosti,
  • za 47 l je večji prtljažnik (743 l) od svojega predhodnika,
  • novi vodoravno zložljivi sedeži s sistemom Fold Flat v pet- ali sedemsedežni izvedbi
  • serijsko je opremljen s funkcijo večnaletnega zaviranja in sistemom za nadzor prometa Front Assist,
  • nova paleta multimedijskih sistemov, prvič z elektronskim ojačevalnikom govora, ter
  • nova klimatska naprava Pure Air Climatronic,
  • Motorji TSI in TDI imajo za vse do 19 odstotkov manjšo porabo goriva (Touran 1.6 TDI z menjalnikom DSG porabi le 4,1 l/100 km) ter
  • za novi Touran je skupno na voljo devet varnostnih blazin (na preizkusu Euro NCAP dobil najvišjo oceno 5 zvezdic).

Družine imajo zelo natan­čne predstave o tem, kakšen mora biti družinski avtomobil (enoprostorec). Zaradi otrok potrebujejo prostor. Pravzaprav veliko prostora za razgibano življenje. In predale. Veliko predalov ter drugih mest za odlaganje in shranjevanje. Pa prilagodljivost. Po možnosti za kar največ otrok ali odraslih. In varnost, saj pri tej točki ne sme biti nikakršnih kompromisov.

Na osnovi teh parametrov je Volkswagen razvil Touran avtomobil, ki kot pravijo, da zmore vse. Za vožnjo do atletskega stadiona, šole, vrtca ali na dopust je to najbolj priljubljeni enoprostorec v Nemčiji in eden izmed treh najuspešnejših svoje vrste v Evropi. In ker je tako praktičen, ga imajo radi tudi vsi tisti, katerih otroci so se že odselili od doma. Vozniki, ki radi sedijo visoko in udobno, obenem pa v Touranu cenijo prilagodljivost in intuitivno upravljanje.

Novi sedeži in nova klimatska naprava

Druga generacija Tourana prepriča z novo razvitimi in izjemno prilagodljivimi sedeži s sistemom Fold Flat. Z njimi je opremljena tako petsedežna kot tudi sedemsedežna izvedba vozila. Pri vsakodnevnih vožnjah so poleg tega pomembni detajli, kot so na primer predali in druga mesta za odlaganje. Teh je v novem Touranu skupno lahko kar 47. In še ena domiselna in nadvse praktična rešitev, lučko v prtljažniku je mogoče sneti in jo uporabiti kot žepno svetilko. S tehničnega vidika je optimalno poskrbljeno tudi za zagotavljanje prave temperature. Kot novost je opcijsko na voljo 3-conska avtomatska klimatska naprava Pure Air  Climatronic, ki se ponaša z novo tehnologijo prečiščevanja. Senzor kakovosti zraka z aktivnim biogenskim filtrom vzdržuje kakovost zraka na konstantno visoki ravni in preprečuje vdor škodljivih snovi, vključno z glivičnimi trosi in alergeni.

notranjost-volkswagen

Večja varnost

Višjo raven pasivne in aktivne varnosti je Volkswagen tu med drugim dosegel z uporabo jekel visoke trdnosti pri naletno izboljšani karoseriji (zagotovljena je za pribl. 25 odstotkov večja statična togost strukture karoserije), s skupno devetimi varnostnimi blazinami, podvozjem, ki je primerljivo s podvozjem osebnih vozil, ter s široko paleto novih asistenčnih sistemov, ki v tem avtomobilskem razredu lahko služi za zgled. Ponudba asistenčnih sistemov za novi Touran zajema serijsko funkcijo večnaletnega zaviranja in sistem Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili. Opcijsko so na voljo proaktivni sistem za zaščito potnikov, sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), asistenco za zastoje, sistem Side Assist z asistenco za odparkiranje in asistenco za manevriranje s prikolico Trailer Assist, ki je v razredu enoprostorskih vozil na voljo prvič.

Večje udobje z novimi tehnologijami

Z vidika udobja so novost pri Touranu električno odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika, funkcija za avtomatsko odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika Easy Open (aktivira se ob gibu z nogo), izbira voznega profila in zmogljivi LED-žarometi. Novi LED-žarometi so pri Touranu nadomestili ksenonske luči. Kupci lahko izbirajo med dvema izvedbama, pri osnovni izvedbi so v LED-tehnologiji zasnovane zasenčene in dolge luči, poleg tega je mogoče dodatno naročiti sistem za uravnavanje dolgih luči Light Assist, ki avtomatsko vklaplja in izklaplja dolge luči. Pri najzmogljivejši izvedbi LED-žarometov je Touran opremljen tudi z dinamičnimi smerno prilagodljivimi luči, dnevnimi LED-lučmi (opcijsko) in dinamičnim uravnavanjem dolgih luči Dynamic Light Assist  (sistem prilagaja osvetlitev cestišča in tako omogoča, da so dolge luči stalno vključene) .

Motorji

Za Touran so na voljo novi oz. izpopolnjeni pogonski agregati, ki se vsi po vrsti ponašajo z večjo močjo. Ob tem trije bencinski motorji (TSI z 81 kW/110 KM, 110 kW/150 KM in 132 kW/180 KM) in trije dizelski motorji (TDI z 81 kW/110 KM, 110 kW/150 KM in 140 kW/190 KM) izpolnjujejo zahteve izpušnega normativa Euro 6 in porabijo do 19 odstotkov manj goriva. Najvarčnejša izvedba – Touran 1.6 TDI z 81 kW (110 KM) in 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG) – je nedvomno lahko za zgled, saj mu na 100 km zadostuje že 4,1 l goriva.

Najvarčnejša različica bencinskega motorja je s povprečno porabo 5,4 l/100 km motor 1.4 TSI s 110 kW (150 KM), prav tako v kombinaciji z opcijskim 7-stopenjskim menjalnikom DSG. Pri tem so vsi pogonski agregati serijsko kombinirani s sistemom start-stop in sistemom za rekuperacijo.