Novo doma: Porsche Cayenne (še nikoli tako blizu športnim modelom znamke)

Novo doma, Top

V Slovenijo je pripeljala tretja generacija Cayennea. Cene se pričenjajo pri 93.214 evrih …

V Slovenijo je pripeljala tretja generacija Cayennea. Cene se pričenjajo pri 93.214 evrih …

Tretja generacija Cayennea je zelo pomemben avtomobil za znamko Porsche in glavni razlog, da je ta sploh obstala. Brez profitabilnega Cayennea bi najverjetneje ostali tudi brez ostalih kultnih modelov te legendarne znamke.

Trenutno je po trditvah uvoznika v Sloveniji registriranih okoli 350 Cayenneov.

Cayenne je luč sveta prvič ugledal leta 2002. Sedaj je napočil čas za njegovo tretjo generacijo, ki se drži znamkinega trenutnega oblikovalskega jezika. Pri Porscheju obljubljajo, da Cayenne še nikoli ni bil tako blizu športnim modelom te znamke, kot je sedaj.

Dizajn novega Cayennea je zelo blizu Macanu ter novi generaciji Panamere. Avtomobil je od svojega predhodnika nekoliko večji (za 63 mm), a je medosna razdalja ostala enaka. Sedi tudi nekoliko nižje od tal (za 9 mm). Platformo MLB si deli s prestižnima Audijem Q7 in Bentleyem Bentaygo.

Komandna plošča je na las podobna tisti v Panameri. Na sredini tokrat zasledimo 12,3-palčni zaslon na dotik.

Prtljažni prostor je za 100 litrov večji kot pri predhodniku. Sedaj njegov volumen znaša 770 litrov (ob petih sedežih).

Trenutno sta na voljo zgolj različici Cayenne in Cayenne S. Prva je opremljena s trilitrskim turbo-šestvaljnikom, ki uspe proizvesti maksimalno 335 konjskim moči. Takšen Cayenne do 100 km/h pospeši v 6,2 sekunde. Cayenne S je na drugi strani opremljen z 2.9-litrskim bencinskim motorjem. Ta ima 2 turbo puhali in s tem zagotavlja 434 konjskih moči. Do 100 km/h potrebuje še sekundo manj od prej navedenega podatka.

Kasneje bodo pri Porscheju na trg poslali tudi hitrejše različice GTS, Turbo, Turbo S ter hibrida.

Cene za Cayennea se pričnejo pri 93.214 evrih za osnovno različico. Cayenne S bo pri nas na voljo od 117.463 evrov dalje, Cayenne Turbo pa od 192.157 evrov.