Test: Seat Leon 2.0 TDI FR (“hatchback” s stasom)

Novosti, Seat, Testi, Top

Seat z Leonom, kot enim izmed svojih treh (trenutno še) glavnih modelov, cilja na vsestransko uporabnost, ki jo začini z le drobnim ščepcem drame …

Seat z Leonom, kot enim izmed svojih treh (trenutno še) glavnih modelov, cilja na vsestransko uporabnost, ki jo začini z le drobnim ščepcem drame. S prenovo so popolnoma ohranili njegovo bistvo in mu dodali rahlo ostrejši videz ter nekatere dodatne, za ta segment relativno napredne tehnologije.

Za novim Leonom se mimoidoči ne obračajo presenečeni nad videzom, saj je na zunaj zelo podoben prejšnjemu modelu. Je pa potrebno priznati, da je izredno dopadljiv, da ne rečem stilsko dovršen. S prenovo je dobil nekoliko širšo mrežo hladilnika, nove žaromete v tehnologiji LED ter nova odbijača spredaj in zadaj. Paket FR poskrbi, da je Leon še dodatno začinjen s priboljški.

Notranjost vozila je na dokaj visokem nivoju. Materiali so kakovostni in prijetni na otip. Tudi detajli so lični. Nekaj prostora za izboljšave so pri Seatu pustili pri plastičnih površinah, ki jih je še nekoliko preveč. Prostornost Leona ni bila nikoli sporna. Že prtljažni prostor kombilimuzine ponuja 380 litrov volumna. Tudi potniška kabina je v tem smislu radodarna.

Ključne posodobitve osveženega Leona so nove tehnologije – večina se jih skriva v notranjosti. Avtomobil so pri Seatu postavili vzporedno z Ateco in je tako do vrha napolnjen z elektronskimi pomagali. Opremljen je na primer tudi s sistemom front assist, ki sedaj spremlja tudi nepredvidljive premike pešcev na vaši poti in deluje do hitrosti 65 kilometrov na uro. Obenem Leon vsebuje tudi asistenco za avtomatsko zatemnitev dolgih luči, kamero za prepoznavanje prometnih znakov in sistem za pomoč v sili, kjer sistem zazna neaktivnega voznika, ga skuša predramiti in v skrajni sili avtomatsko ustavi avtomobil. V notranjosti se znajdemo tudi pred 8-palčnim zaslonom, ki ima v ozadju sistem SEAT Full Link. Ta podpira povezljivostne platforme MirrorLink, Apple CarPlay in Android Auto. Omogoča tudi priklop pametnega telefona na anteno avtomobila za boljši sprejem signala, brezžično polnjenje pametnega telefona, in pa Voice Replay, ki ti prebere tekstovna sporočila s telefona, e-pošte ali Facebooka.

2.0-litrski turbodizel z oznako TDI je odličen. S 184 konjskimi močmi je več kot dovolj zmogljiv, da je tovrsten Leon dokaj hitra zadeva. Svojega uporabnika nagrajuje tudi z ekonomičnostjo. Na našem testnem krogu je bil Leon zadovoljen s povprečno šestimi litri na sto prevoženih kilometrov, kar je zelo dober rezultat. Motor je torej eden najmočnejših adutov dotičnega testnega vozila, ki je bilo opremljeno še s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Sam ga ne bi izbral, saj za moj okus ni dovolj natančen – predvsem, ko si želimo hitrejšega prestavljanja pri bolj dinamični vožnji.

Vozne lastnosti avtomobila so odlične. Podvozje je čvrsto in vozniku skupaj s krmiljenjem nudi kakovostno povratno informacijo. Leon je zagotovo eden najbolj “vozniških” avtomobilov v svojem segmentu.

Po letih stagnacije se zdi, da je Seat končno našel pravo pot in postaja pravi prodajni hit. Vse bolj se je zasidral tudi v srca ljubiteljev športnih avtomobilov, kar je posledica predvsem priljubljenosti in prepoznavnosti oznake Cupra. No, slednja je zagotovo pustila svoj delni pečat tudi pri FR-u. Čeprav se poudarki te španske znamke sedaj pomikajo proti SUV/crossover segmentu – prišli sta Ateca in Arona – je Leonu še vedno potrebno priznati, da je bil tisti, ki je ta preskok pričel. Še vedno je stilski in kakovosten “hatchback”, ki ima trdno zasidrano mesto na našem trgu.


Ključni podatki: SEAT Leon (2.0 TDI FR)

Cenik
Cena modela brez dodatne opreme: 23.970 EUR
Cena testnega avtomobila: 28.473 EUR
Motor: 1968 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 135 kW/184 KM
Navor: 380 Nm/1750-3000 rpm
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 228 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 380/1.210 l



Foto: Luka Gregoric

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.