Novo doma: Peugeot 308 SW

Aktualno, Novo doma, Top

Peugeot 308 je po pridobljenem nazivu Evropski avto leta dobil še svojo karavansko različico z oznako SW in novimi motorji, ki ustrezajo normam Euro 6. Novi PEUGEOT 308 SW, ki je od petvratne limuzine prevzel voznikovo mesto PEUGEOT i-Cockpit, predstavlja inovativno notranjost, ki je odločno moderna in prečiščena. S pridobitvijo izjemno fleksibilne nove platforme EMP2 je […]

Zadnje luči, ki tako kot pri limuzini segajo čez robove bokov, so prevzele oblikovno prepoznavno obliko črke C

Peugeot 308 je po pridobljenem nazivu Evropski avto leta dobil še svojo karavansko različico z oznako SW in novimi motorji, ki ustrezajo normam Euro 6. Novi PEUGEOT 308 SW, ki je od petvratne limuzine prevzel voznikovo mesto PEUGEOT i-Cockpit, predstavlja inovativno notranjost, ki je odločno moderna in prečiščena. S pridobitvijo izjemno fleksibilne nove platforme EMP2 je novi PEUGEOT 308 SW izkoristil tudi svoje razkošne dimenzije v prid prostorne notranjosti in prostornega prtljažnika, ki je med največjimi v njegovem tržnem razredu. 

Tržni razred kompaktnih vozil – karavanov, se pravi segment novega PEUGEOTA 308 SW, je avtomobilski razred, v katerem je PEUGEOT prisoten že več desetletij. Od karavana 304 iz daljnega leta 1969 do danes je bila vsaki generaciji serije 300 uspešno priključena eno karavanska različica.  Razmerje karavanov v tržnem razredu kompaktnih vozil je stabilno in že vrsto let v Evropi predstavlja 10 % tržnega razreda. Pojav in povečanje moči izvedenk crossover ter enoprostorcev iz tržnega razreda nista vplivala na razmerje karavanov. To je tudi izjemno raznolik tržni razred, ki pa v nasprotju z razredom limuzin, nima pravega vodstva. Prihod novega PEUGEOTA 308 bo v letu 2014 pravzaprav edina pomembnejša novost tega tržnega razreda.

 Prednji del PEUGEOTA 308 SW se ponaša z enakimi potezami kot limuzina

Prednji del PEUGEOTA 308 SW se ponaša z enakimi potezami kot limuzina

Med kupci karavanov tržnega segmenta C (razred kompaktnih vozil) so najmlajši, najbolj dinamični in predvsem moški. Sestavljajo jih aktivni pari z ali brez otrok, ki svoje vozilo potrebujejo za intenzivno uporabo (vozniki, ki v tem tržnem razredu prevozijo največ kilometrov). Naklonjeni so večnamenski uporabi, zaradi česar pa se niso pripravljeni odpovedati udobju, užitkom in stilski zasnovi vozila. Prednji del PEUGEOTA 308 SW se ponaša z enakimi potezami kot limuzina, vključuje okrasno masko s kromanimi obrobami in optična bloka, ki sta elegantno obdelana, da zagotavljata izrazit mačji pogled, značilen za znamko. Tehnologija Full LED (31 LED diod v vsakem žarometu), ki je pri bogatejših stopnjah opremljenosti na voljo serijsko, zagotavlja tehnološko dovršeno in razpoznavno osvetlitev.

“Z novim PEUGEOTOM 308 SW se znamka na najlepši možni način vrača k osnovnim vrednotam karavana. Novi 308 SW uspešno združuje privlačen in dinamičen stil s prostorno notranjostjo in izjemno prostornim prtljažnikom.” Vincent DEVOS, produktni vodja PEUGEOTA 308

Profil PEUGEOTA 308 SW obdajajo tekoče in usločene linije. S podaljšano medosno razdaljo (+ 11 cm v primerjavi z limuzino) in večjim previsom zadaj (+22 cm v primerjavi z limuzino) se PEUGEOT 308 SW brez pomisleka umešča med najbolj dinamične in uravnovešene karavane svojega avtomobilskega razreda.  Tekoče linije profila poudarja izjemni kromani okrasni profil stekel, ki obkroža vse steklene bočne površine. Pri velikem zadnjem vogalnem steklu je ta okrasni profil iz enega samega dela in ima spremenljiv prerez. Tovrstni tehnološki in stilistični dosežek običajno prištevamo nekaterim vozilom višjih tržnih razredov ter z eno samo potezo poudarja prečiščeno dinamičnost profila. Še en pomemben element so zadnja vrata brez trikotnega stekla, zaradi česar so bočne steklene površine še bolj poudarjene in opazne.

Zadnje luči, ki tako kot pri limuzini segajo čez robove bokov, so prevzele oblikovno prepoznavno obliko črke C

Zadnje luči, ki tako kot pri limuzini segajo čez robove bokov, so prevzele oblikovno prepoznavno obliko črke C

Širok in slok zadnji del prispeva k športnemu videzu PEUGEOTA 308 SW. Zadnje luči, ki tako kot pri limuzini segajo čez robove bokov, so prevzele oblikovno prepoznavno obliko črke C, ki ni zgolj inovativna temveč tudi tehnološko dovršena po zaslugi 42 opalno belih LED diod. S tremi dodatnimi LED diodami na žaromet, ki omogočajo vklop zavornih luči, so zadnje luči opremljene kar z 48 LED diodami. Omenjena oblikovno prepoznavna oblika luči, ki dodatno ovrednoti lego vozila na cesti, izhaja neposredno iz oblikovne podobe luči vozil 508 SW in 508 RXH, s čimer se PEUGEOT 308 SW pridružuje družini velikih karavanov znamke Peugeot.

Notranjost sloni na inovativni zasnovi voznikovega mesta: Peugeot i-Cockpit. Sestavljajo ga štirje elementi: kompakten volan za intenzivne občutke v vožnji, instrumentna plošča v višini oči za odčitavanje informacij brez odmika pogleda s cestišča, visoka in razkošno opremljena srednja konzola ter velik 9,7-palčni zaslon na dotik za intuitivno vožnjo. Po zaslugi kakovostnih materialov in blaga ter natančne sestave in izdelave se PEUGEOT 308 SW uvršča v svet visokocenovnih vozil. Armaturna plošča je v celoti obdana s penasto oblogo, volan prekriva polno zrnasto usnje od 2. stopnje opremljenosti dalje in po potniški kabini so razporejeni dekorativni vstavki lakirane črne in nesvetleče kromane barve.

S 4585 mm dolžine, 1804 mm širine in 1471 mm višine nudi novi PEUGEOT 308 SW idealne dimenzije za zadovoljitev temeljnih pričakovanj kupcev karavanov tega avtomobilskega razreda, še posebej z vidika prostornosti v potniški kabini in velikosti prtljažnika. Ob začetku prodaje je novi PEUGEOT 308 SW opremljen z zmogljivimi in povsem novimi bencinskimi in dizelskimi motorji Euro 6 zadnje generacije. Bencinski motorji so na voljo v razponu od 130 do 155 konjskih moči, z emisijami CO2 od 109 g/km dalje. Izbor dizelskih motorjev se razteza od 92 do 150 konjskih moči in ima izredno nizke emisije CO2, ki ne prekoračijo 111 g/km. Predvsem nova različica 1.6 l BlueHDi s 120 konjskimi močmi, ki se vgrajuje s šeststopenjskim ročnim menjalnikom porabi pri kombinirani vožnji komaj 3,2 l/100 km oziroma 85 g CO2 na kilometer.

Cena se za osnovno izvedenko 1.2 e-THP z opremo Access začnejo pri 16.965 evrov in končajo pri 25.410 evrih z najmočnejšo dizelsko izvedenko opremljeno z najvišjim paketom opreme Allure. Slovenski uvoznik namerava v letošnjem letu prodati 200 vozil, v letu 2015 pa kar 350 modelov 308 SW.