Novo doma: Mitsubishi Eclipse Cross. Staro ime, nov avto.

Novo doma, Top

Morda bo kdo razočaran, ko bo videl stavek »novi Eclipse« za tem pa še fotografije. Tokrat Eclipse ni dvovratni športni coupe, ampak srednje velik križanec. Mitsubishi se tako podaja v najhitreje rastoč segment v Evropi, ki je hkrati tudi najbolj poln konkurentov. Uradno je znova uporabljeno ime upravičeno zaradi usločene strehe proti zadku vozila, ki […]

Morda bo kdo razočaran, ko bo videl stavek »novi Eclipse« za tem pa še fotografije. Tokrat Eclipse ni dvovratni športni coupe, ampak srednje velik križanec. Mitsubishi se tako podaja v najhitreje rastoč segment v Evropi, ki je hkrati tudi najbolj poln konkurentov.

Uradno je znova uporabljeno ime upravičeno zaradi usločene strehe proti zadku vozila, ki mu daje rahlo coupejevski izgled. Pozicioniran je med večjega Outlanderja in manjšega ASX. Postavljen je na isto osnovno arhitekturo kot večji Outlander. Spredaj je oblikovanje zelo prepoznavno ostalim Mitsibishijem. Visoko postavljene ozke luči mu dajo značilen jezen a prepoznaven pogled, stranske linije pa so še bolj dinamične. Navdih naj bi vzeli iz poze šprinterja v trenutku »polnega pospeševanja«, zato tudi zelo razgibane linije. Zadek pa je res poseben. Z dvojno šipo in lučjo na sredini so, po besedah Mitusbishija, zagotovili dober pogled nazaj navkljub usločeni strehi, a morda ne bo pravi ravno za vsakega.

Tudi v notranjosti se nadaljuje razgibano oblikovanje in drugačne rešitve. Materiali so pridobili na kvaliteti in tudi kjer še vztraja plastika, je na otip prijetna in kvalitetna. Močno 3-dimenzionalna armaturna plošča ima veliko oblikovalskih dodatkov, izrastkov in previsov, a je vse dobro premišljeno in ne moti praktičnosti avtomobila. Ponuja veliko električnih pomočnikov za vožnjo, ki imajo skoraj vsaka svoj gumb. Najvišji rang opreme ima tudi head-up display, ki vam prikazuje vse pomembne informacije, da vam pogleda ni treba usmerjati s cestišča. Ne ponuja pa navigacijskega sistema. Pri Mitsubishiju pravijo, da je za to namenjeno projiciranje Android ali Apple navigacijskih aplikacij na osrednji zaslon. Na sredinski konzoli je tudi priročen Touchpad, kot na prenosnem računalniku, za upravljanje infotainment sistema. Ker sedi na podvozju večjega modela, je v notranjosti dovolj prostora. Na zadnji klopi je dovolj prostora tako za kolena, stopala in glavo. Na ta račun pa s 341 litri prostornine rahlo trpi prtljažnik. Rešitev se skriva v premikajoči se zadnji klopi, ki jo lahko premikate naprej in nazaj po tretjinah ali pa v celoti, ter tako pridobite dodatnih 100 litrov prostornine.

Trenutno je voljo le z enim motorjem in sicer 1.5-litrskim bencinskim motorjem, ki proizvede 163 konjskih moči in 250 Nm navora. Spet je s 6 stopenjskim ročnim menjalnikom ali CVT samodejnim menjalnikom, ki simulira 8 prestav. Proti koncu leta 2018 pa pride še dizelski 2.2-litrski motor. Svoj štirikolesni pogon imenujejo S-AWC (Super All Wheel Control). Ima 3 različne programe. Auto, kjer na zadnji kolesni par prenaša vsaj 20% moči, v bolj ekstremnih pogojih pa prenaša med 45% in 60%.

Veliko varnostne opreme pride z novim Eclipse cross že kot standardno. Sistem za ublažitev naleta, ki opozarja in samodejno zavira, kadar je to potrebno, lane assist, avtomatske dolge luči in sedem zračnih blazin. Kar mu le še doda vredost pri že tako dobri ceni. Osnovna cena je 21.890 €, vendar pa imate pri vseh nivojih opreme serijski popust dveh tisočakov, tako da cena pade na 19.890 €. Veliko avtomobila za tako ceno. Najdražji in polno opremljeni Eclipse Cross pa stane 31.490€.