Novo doma: Mercedes razred GLA

Aktualno, Novo doma, Novosti

Mercedes-Benz širi svojo ponudbo v vse segmente in tako je prišel tudi čas za njihov manjši SUV, ki temelji na platformi razreda A, CLA in B.

Mercedes-Benz GLA

Mercedes-Benz širi svojo ponudbo v vse segmente in tako je prišel tudi čas za njihov manjši SUV, ki temelji na platformi razreda A, CLA in B. 

Gre za vozilo, ki se ponaša z izjemno aerodinamiko in sicer 0,29 cW. GLA ima zelo ‘organsko’ obliko – to poudarja predvsem s kombinacijo svojih zaobljenih ter ostrih linij. Novi GLA je najmanjši mercedesov SUV in si platformo deli z razredom A (CLA) in B. Prav z njima si deli tudi oblikovalske poteze, ki so plod dela Roberta Lešnika in ekipe. Na trgu bo na voljo kot dvo ali kot štirikolesno gnani model, veliko zanimanje bo zagotovo za menjalnik 7G-DCT, ki ga že poznamo iz družine A, CLA in B.

Mercedes-Benz GLA

Avtomobil je po velikosti tipični predstavnik B segmenta. Dolg je 4,42 metra, v prtljažniku bo prostora za 421 litrov. GLA ima najboljšo aerodinamiko v tem razredu in količnik samo 0,29, kar je kar 10% manj od najresnejših tekmecev, BMW X1 in audija Q3. Najvarčnejši motor GLA 200 CDI s sto kilovati bo imel povprečno porabo 4,3 litre.

Armaturna plošča nam je poznana že iz razreda A, s tem da so dodali prečno letvico, ki je bolj ostra kot v razredu A. Zaslon je obdan s tako imenovanim ‘piano’ lakom ter aluminijasto obrobo, ki izgleda kot iPad. Vložki v prezračevalnikih, katere lahko obračamo pa so v obliki metulja. Zadnja naslonjala se lahko zložijo in tako še dodatno povečajo prostornino prtljažnika (iz 421 litrov na 836 litrov). Avtomobil omogoča veliko možnosti barvnih kombinacij ter oblazinjenj (tkanina, delno usnje, usnje). Kot opcija so možni tudi športni sedeži z integriranimi vzglavniki.

Mercedes-Benz GLA

Motorna paleta je obsežna in je sestavljena iz štirivaljnih motorjev  s stop-start funkcijo, ročnim šeststopenjskim menjalnikom ali z  7G-DCT avtomatikom z dvojno sklopko (serijsko pri GLA 250, 220 CDI GLA in 4×4 različici). Vozilo ima McPhersonovo sprednjo os in večtočkovno neodvisno zadnje vzmetenje. Nosilci koles ter prečne osi so iz aluminija. V različicah z 4MATIC je zadnja os izolirana s posebnimi gumijastimi pušami, ki služijo za boljše udobje. Gre za prvi Mercedes SUV, ki ima novo generacijo 4MATIC sistema, ki ponuja nekaj lahkih terenskih sposobnosti (npr. plaža, rahla zemlja ali odseki asfalta).

Mercedes-Benz GLA

Cene so seveda premijskemu avtomobilu primerne. Novi GLA 200 bo na voljo od 29.280 EUR, kolikor stane bencinski model GLA 200 (115 kW, 6-stopenjski ročni menjalnik). Najcenejši dizelsko gnani GLA 200 CDI (100 kW, 6-stopenjski ročni menjalnik) je na voljo od 31.200 EUR. Vrh ponudbe bo predstavljal v jeseni dobavljiv GLA 45 AMG, ki bo na voljo od 55.500 EUR.