Novo doma: Mercedes-Benz razred G (“če ne opazite razlik, je to dobro”)

Novo doma, Top

Rojen je bil kot delovni stroj leta 1979, inženirji pa so z razvojem pričeli že leta 1972, ko so si pri Mercedesu (na pobudo iranskega kralja) zadali cilj razviti vozilo, ki bo nudilo odlične off-road sposobnosti, varnost in udobje.

Avtomobil je bil do danes deležen številnih posodobitev in izboljšav, a čas za njegovo drugo generacijo je napočil šele 39 let po rojstvu … Pa še ta je ob bežnem pogledu enaka kot prva! Robert Lešnik je namreč tokrat dejal: “Če ne opazite razlik v primerjavi s predhodnikom, potem nam je uspelo!”

Vse to priča o dejstvu, za kakšno avtomobilsko ikono gre. Razred G domuje na cestah po vsem svetu. Priljubljen je za vojaške namene pa tudi namene zasebnih kupcev. Gre za model z drugim najdaljšim stažem pri Mercedesu, saj zaostaja zgolj za legendarnim Unimogom.

Pri novincu, drugi generaciji, so številne stvari ostale (morale ostati) enake ali pa vsaj podobne kot pri predhodniku. Tečaji vrat, ki se še vedno izjemno robustno zapirajo, so na primer še vedno na zunanji strani avtomobila. Enake kot pri predhodniku so tudi kljuke vrat ter smerniki, le da se slednji v primeru trka s pešcem odslej skrijejo. Podobne so še zaščitne letve na vratih, zadku pa prepoznaven videz tudi tokrat daje rezervno kolo.

Novosti predstavljajo prilagodljivi LED žarometi, ki svetijo do oddaljenosti 650 metrov. Novi so tudi odbijači in motorna maska. Odslej vozilo lahko naročite s paketom opreme AMG line, ali pa “Nočnim” paketom (črni elementi – ogledala, letve, platišča …).

Razred G je v primerjavi s predhodnikom za 53 mm daljši ter (skupaj z ogledali) za 121 mm širši. To se odraža pri prostoru v potniški kabini, kjer imajo potniki zadaj 15 centimetrov več prostora za noge.

Notranjost je povsem nova in v sedaj usklajena z ostalimi (prestižnimi) modeli Mercedesa. Sedeži so drugačni, bolj ergonomično oblikovani ter serijsko oblečeni v usnje. Volanski obroč je enak kot pri Razredu S, to pa velja tudi za zaslona infotainmenta. V notranjosti se je poslovila tudi klasična ročna zavora, ki jo sedaj nadomešča tipka.

Kljub večjim meram je novi Razred G 170 kilogramov lažji od predhodnika. K boljšim voznim lastnostim bosta prispevala tudi večja togost šasije ter neodvisno vzmetenje na prednji osi.

Razred G seveda ostaja zelo zmogljivo terensko vozilo. Ponovno so tu tri 100-odstotne zapore diferencialov in reduktor. Podvozje odslej stoji 24,1 cm od tal, kar je 6 mm več kot prej. Avtomobil dopušča vožnjo z do 36 stopinj bočnega  nagiba (prej 28 stopinj), “potopimo” pa ga lahko v do 70 centimetrov globoko vodo.

Za začetek sta na voljo različici G500 in G63 AMG (obe z bencinskim motorjem). Prvo dizelsko (G350d) pričakujemo v začetku leta 2019, konec leta 2020 pa sledi še zmogljivejša G400d. Zgolj samodejni menjalnik je odslej 9-stopenjski (G-tronic) namesto 7-stopenjskega.

Novi Razred G stane približno 2.000-4.000 evrov več od predhodnika. Cene za G500 se pričnejo pri 149.500 evrih, za G63 pa pri 216.000 evrih.