Test: Ford Mondeo 2.0 TDCi Powershift AWD Titanium (avtocestna križarka za “na lepše”)

Ford, Testi, Top

Ford Mondeo je ljudski avtomobil, ki stremi h kakovosti in uporabnosti, ki jo ponujajo tudi določeni avtomobili višjih razredov. Trenutna modelska različica je na slovenskem trgu že dobro poznana in si je utrdila svoje mesto na trgu. Mondeo je tudi eden izmed avtomobilov z zelo dolgim stažem med karavani in je priljubljena izbira najrazličnejših segmentov […]

Ford Mondeo je ljudski avtomobil, ki stremi h kakovosti in uporabnosti, ki jo ponujajo tudi določeni avtomobili višjih razredov. Trenutna modelska različica je na slovenskem trgu že dobro poznana in si je utrdila svoje mesto na trgu. Mondeo je tudi eden izmed avtomobilov z zelo dolgim stažem med karavani in je priljubljena izbira najrazličnejših segmentov kupcev tako v Evropi, kot čez lužo …

Ford je na začetku 90. let sklenil ustvariti “svetovni avto”. Tako se je leta 1992 rodil Mondeo. Fordovi načrti so jasni že iz imena, saj le-ta izvira iz latinske besede “mundus”, ki pomeni “svet”.

Zunanji izgled je agresiven in posledično, vsaj kar se tiče mojega okusa, privlačen. Upal bi si reči, da je karavanska različica še lepša od kombilimuzinske. Na oblikovne značilnosti trenutnih Fordovih modelov, ki so plod skupnega oblikovalskega jezika, smo se že dodobra navadili, zato že z nestrpnostjo pričakujemo, da ta znamka stori korak naprej.

Avtomobil je izredno prostoren, saj v dolžino meri skoraj pet metrov. Kot smo pri Fordu navajeni, notranjost vozila ne ponuja oblikovalskega presežka (slednji je rezerviran za različico Vignale), a je zelo razkošno posejana s priboljški. V ospredju je udobje, kakovost materialov pa medtem ne zaostaja. Tako spredaj, kot zadaj je prostora v izobilju. Pri testnem primerku usnjenega oblazinjenja nisem pogrešal, saj so sedeži zelo prijetni in udobni.

Z izjemo številčnic so merilniki v celoti digitalni. Nadgradnja delovanja multimedijskega prikazovalnika na sredini armaturne plošče je bila uspešna. Ta je odslej precej lepše grafično oblikovan (svetlejša tema), pa tudi lepše in hitreje odziven.

Prtljažni prostor ni največji v segmentu. Glavni rival Mondea, Volkswagen Passat ima za primerjavo nekoliko večji prtljažnik, zanimivo pa je, da isto velja za Mondeovega predhodnika. Kljub temu bo 500 litrov povsem dovolj za potrebe povprečne družine. Ko zadnjo klop podremo je prostora za dobrih 1.600 litrov.

Mondeo lahko brez prask samodejno zapelje na parkirno mesto, za vašo varnost pa poskrbi tudi z zračnimi blazinami, vgrajenimi v zadnje varnostne pasove. Poleg tega je tudi seznam ostalih varnostnih pripomočkov zelo dolg. K tovrstnemu avtomobilu sodijo tudi aktivni LED žarometi, ki poleg funkcionalnosti poskrbijo tudi za ščepec še dodatne vznemirljivosti.

Dvolitrski turbodizel z oznako TDCi ima 180 konjskih moči in predstavlja enega mojih najljubših dizelskih agregatov. Je tih in dovolj varčen, pa tudi precej zmogljiv. Poraba na testu je znašala znosnih sedem litrov in pol. Sodelovanje motorja z dvosklopčnim samodejnim menjalnikom, ki ga lahko, mimogrede, upravljamo tudi sami z obvolanskima ročicama, je odlično.

Podvozje je izredno mehko. To pripomore k zelo udobni in prijetni vožnji, manj pa k športnosti, oz. dinamiki. Najnovejši Mondeo zato ni najzabavnejši za vijuganje po regionalkah, a svoje kvalitete pokaže drugje – tam, kjer je za njegov najširši krog uporabnikov verjetno najpomembneje. Ford Mondeo se namreč najbolje izkaže na avtocesti, kjer je prava uglajena križarka. Zmogljiv dizelski motor deluje tiho in sofisticirano. Tudi sama vožnja je izredno prijetna. Kabina je namreč odlično zatesnjena, tako da potnike ne zmoti skoraj nič šuma.

Cena Forda Mondea je nekoliko višja v primerjavi s tisto, ki smo je bili navajeni v preteklosti. Različica z nivojem opreme Titanium, dvolitrskim turbodizlom, samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom stane vsaj 38.600 evrov, medtem ko je bil naš testni Mondeo opremljen še z za dobrih šest tisoč evrov dodatne opreme. Seštejte in dobili boste natančno 44.930 evrov. To se sliši precej, a beseda “precej” bo uporabna tudi pri orisu tega, koliko Mondeo ponuja.

Ford Mondeo četrte generacije je bil zasnovan v Evropi za evropskega kupca. Še preden so ga lahko evropski kupci okusili, so se z njim Američani že dodobra navozili, saj se je tam avtomobil že več kot leto prej začel prodajati pod imenom Fusion. Pri nas in onkraj Atlantika Mondeo uspešno prevaža številne družine, ki še niso pogledale k vozilom SUV, križancem in enoprostorcem. Morda so lahko slednji boljša izbira, a Mondeo jim še vedno uspe ponuditi zelo močno alternativo.

Mimogrede, Forda Mondea po svoji meri si lahko sestavite na novem spletnem portalu Avtoklik. Tam boste zanj prejeli ponudbe različnih slovenskih pooblaščenih prodajalcev. ?Tehnični podatki:

Cena osnovnega modela (Titanium, 2.0 TDCi, Powershift, AWD): 38.600 EUR
Cena testnega modela: 44.930 EUR
Motor: 1997 ccm, dizelski, 4-valjni
Moč: 132 kW/180 KM
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni z dvema sklopkama
Pospešek: 8,8 s do 100 km/h
Končna hitrost: 218 km/h
Poraba pri mešanem ciklu: 5,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 500 l/1605 l


Foto: Davorin Pavlenič in Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.