Novo doma: Kia Optima, v Evropi še neodkrit dragulj

Novo doma

Kia Optima je avtomobil narejen posebej za okus Evropejcev. A prodajne številke zaenkrat kažejo na to, da v segmentu, kjer v Evropi kraljuje sveta nemška trojica, Kia še ni napravila preboja. Kljub “evropskemu” dizajnu slovitega Petra Schreyerja, Kia Optima rekordne prodajne številke dosega predvsem na ostalih trgih po svetu. Prodali so jih že več kot […]

Kia Optima je avtomobil narejen posebej za okus Evropejcev. A prodajne številke zaenkrat kažejo na to, da v segmentu, kjer v Evropi kraljuje sveta nemška trojica, Kia še ni napravila preboja. Kljub “evropskemu” dizajnu slovitega Petra Schreyerja, Kia Optima rekordne prodajne številke dosega predvsem na ostalih trgih po svetu. Prodali so jih že več kot milijon.

Na slovenske ceste je zapeljala nova Optima

Na slovenske ceste je zapeljala nova Optima

Kia Optima pripada segmentu D, kjer kupci iščejo poslovni in delno tudi prestižni imidž avtomobila. Tako običajno opišejo tudi Kio Optimo. Kljub temu, da v tem razredu Kia še išče svoje mesto od evropskim soncem, niso obupali in z novo Optimo pripravljajo manjšo ofenzivo – na preboj računajo predvsem s karavansko različico, prodali bi naj je okoli 75 odstotkov.

Dizajn prve maske je bil posodobljen. Posodobljeni so bili prednji žarometi ter meglenke. Na boku izstopajo nove reže za zrak ter pomaknjeni stebriček C. Tudi zadaj so pri Kii Optimi posodobili luči ter vrata prtljažnega prostora oblikovali bolj položno ter odstranili nekatere detajle.

Nova prednja maska

Nova prednja maska

Za razliko od trendov, ki gredo v obratno smer, je nova Kia Optima en centimeter višja od predhodnika, saj je bila prav višina podvozja ena izmed kritik pri prejšnjem modelu. Za centimeter je sedaj daljša tudi medosna razdalja vozila.

Tudi v notranjosti prevladujejo čiste linije. Videz je zelo vodoraven. Armatura je tokrat rahlo zasukana proti vozniku. Nova Optima se lahko pohvali tudi z kvalitetnejšimi materiali, ki se po mnenju Kie lahko kosajo s premium znamkami, od naziva katerih se sami želijo distancirati.

Ergonomija je po našem mnenju ena glavnih Kiinih kvalitet

Ergonomija je po našem mnenju ena glavnih Kiinih kvalitet

Glavni razlogi za nakup vozila po mnenju kupcev so nagrajen dizajn ter tudi napredna tehnologija. Nova Kia Optima se tako lahko pohvali s številnimi varnostnimi sistemi, kot so samodejno zaviranje v sili, zaznavanje pešcev, aktivni tempomat, nadzor mrtvega kota in prečnega prometa, “lane keeping” sistem, sistem za prepoznavanje hitrostnih omejitev, brezžično polnjenje telefona, 360-stopinjski pogled okoli vozila, senzorji za preklapljanje luči, avtomatično parkiranje …

T. i. “infotainment” tvori 7-palčni zaslon, obenem pa je vozniku na voljo tudi “turn-by-turn” sistem med merilnikoma na armaturni plošči. Poleg tega Kia ponuja 7-letno brezplačno posodabljanje zemljevidov navigacjske naprave, sistem Tomtom ter v različicah z najvišjim nivojem opreme Harman Kardon avdio sisteme. Za praktičnost in udobje vozila poskrbijo denimo samodejno odpiranje prtljažnika ter gretje vseh in hlajenje prednjih sedežev.

Odslej je nekoliko višja in daljša

Odslej je nekoliko višja in daljša

Za boljše vozne lastnosti je bila povečana vzvojna togost karoserije. Uporabljeno je bilo napredno jeklo z visoko trdnostjo. Za varnost pri bočnem trku je bilo ojačano tudi bočno ogrodje. Kia Optima se lahko pohvali tudi s petimi zvezdicami na NCAP testu trka. Voznik bo odslej v Optimi lahko občutil predvsem natančnejše krmiljenje, napredno vzmetenje z elektronskim nadzorom blaženja udarcev, avtomobil pa je opremljen tudi z novimi platišči in (od velikosti le-teh odvisnimi) pnevmatikami. Potniška kabina naj bi bila odslej bolje zvočno izolirana, sam avtomobil pa ima nižji količnik zračnega upora, ki ga med drugim zagotavlja tudi pokrov celotnega podvozja.

V Optimi bosta na voljo ena vrsta dizelskega in bencinskega motorja. Dizelski 1.7 CRDi, ki zagotavlja 141 konjskih moči, je bil izboljšan, da omogoča več navora tudi pri nižjih vrtljajih. Najvišji znaša 340 Nm. Za prenos lahko skrbi 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik.

Na voljo sta po en bencinski in dizelski motor

Na voljo sta po en bencinski in dizelski motor

(Le po naročilu) bo na voljo tudi bencinski motor. Gre za dvolitrski agregat s 163 konjskimi močmi, ki pa je v prvi vrsti namenjen predvsem voznikom na vzhodnoevropskih trgih.

Kia različice GT obljublja za letošnjo jesen, prav tako kot tudi karavansko in hibridno. Prav slednja je že požela nekaj zanimanja med javnostjo – šlo bo za dvolitrski bencinski motor, avtomobil pa bo lahko na elektriko peljal od 44 do 120 kilometrov na uro.