Test: Opel Mokka 1.6 CDTI (odličen motor in povprečna notranjost)

Opel

Pred testom je bilo glavno vprašanje, kaj ponuja ta Mokka, ki konkurira Capturju, Juku, CX-3 in drugimi v kategoriji mini SUV. Za vse kategorije SUV vozil je znano, da je sedišče višje, posledično je vstop v vozilo bolj ergonomičen hkrati pa ima voznik več pregleda nad prometom ter večji občutek varnosti. Kaj torej razlikuje Mokko […]

Pred testom je bilo glavno vprašanje, kaj ponuja ta Mokka, ki konkurira Capturju, Juku, CX-3 in drugimi v kategoriji mini SUV.

Za vse kategorije SUV vozil je znano, da je sedišče višje, posledično je vstop v vozilo bolj ergonomičen hkrati pa ima voznik več pregleda nad prometom ter večji občutek varnosti.

Kaj torej razlikuje Mokko od ostalih v svojem razredu?

Na nenavadna imena avtomobilov smo danes že navajeni, zato ime Mokka ne zveni nič nenavadno. Je pa pri tem avtomobilu zanimivo, da ga imenujejo tudi:

  • Bitter Mokka
  • Buick Encore
  • Vauxhall Mokka

Odvisno od tržišča in s katero znamko nastopa General Motors na določenem trgu.

Prvo Mokka smo imeli leta 2013, ko je prišla v Slovenijo, na testu tudi v našem uredništvu. Takrat je Iztok zapisal:

S prefinjenim slogom, poslovno – nekoliko resno – držo in gladko zaobljenimi linijami nova Mokka prinaša osvežujočo spremembo med majhnimi mestnimi terenci.

V notranjosti ne zgrešiš, da sediš v Oplu – najlažje in najhitreje to opazi voznik, ko poprime za volanski obroč z značilno postavljenimi gumbi. Uporabnih predalčkov je kar nekaj. Razveselil sem se predvsem tistega zgornjega pred sovoznikom. Višje terensko sedenje je udobno, hkrati pa omogoča dober pregled. Prednja sedeža sta udobna, ogrevana. Zadaj se Mokka ne more ravno bahati s prostorom za tri potnike, a bodo že potrpeli na krajših relacijah. Za več prostora pri prevozu tovora pa lahko preprosto zložite sedeže. Prtljažnik sicer ni največji v razredu, a zadovoljivo velik s 356 litri in uporabnim dvojnim dnom.  

mokka-notranjost

Seveda je iz vidika osnovne funkcionalnosti Mokka danes še vedno ista, a v samo treh letih se je v avtomobilski panogi precej spremenilo. Čedalje več je poudarka na digitalni notranjosti in ravno to sem pogrešal pri Opel Mokki. Dobra novica je, da so ta segment uspešno že nadgradili s povsem novo Mokko X, ki pride na slovenski trg še letos. Novo Mokko X stilsko osvežili z novimi linijami ter LED lučmi, ampak o tem kaj več drugič.

Mokka se lahko pohvali z nagrado »Avtomobil leta s pogonom na vsa kolesa« v kategoriji »Terenec in SUV pod 25.000 evrov«. Če temu dodamo še odličen dizelski motor, na testu sem imel porabo 5,6 l / 100 km, se sploh ne čudim, da so do meseca januarja 2016 prodali 500.000 primerkov Mokke.

Motor 1.6 CDTI se je na testu odlično izkazal. Kot že rečeno ima nizko porabo ter z močjo 100 kW predstavlja optimalno izbiro, saj boste suvereno opravili s počasnejšimi udeleženci v prometu.

Mokka ima še eno posebnost. Že v letu 2013 je bila na razpolago tovarniška različica s pogonom na utekočinjen naftni plin (LPG). Na Petrolu še danes podpirajo predelavo vozila na LPG.

Pod črto

Mokka, ki jo vozimo v letu 2016, se ni bistveno spremenila, še vedno prevladuje na področju uporabnosti in edino, kar ji manka je še kakšen dodaten prostor v prtljažniku, da bi lahko osvojila še večji trg. Zato niti ne preseneča, da naj bi po neuradnih informacijah v Sloveniji Mokko največ kupovali ljudje, ki so v pokoju. To še ne pomeni, da ni uporabna za druge. Ocenjujem, da je lahko tudi zelo primeren drugi družinski avtomobil oziroma avtomobil za mlad par, ki še nima otrok.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (Opel Mokka 1.6 Selection): 18.600 EUR
Cena testnega modela:  26.690 EUR
Motor: 1598 ccm
Moč: 100 kW (136 KM) pri 4000 vrtljajih/min.
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pospešek: 9,9  sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 191 km/h
Poraba pri mešanem ciklu: 4,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 356-1.372 l
Masa praznega vozila: 1.335 kg

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet oziroma nam zastavite vprašanje na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.