Novo doma: Hyundai Santa Fe (četrta generacija kot nov družinski favorit?)

Novo doma, Top

Domačo predstavitev je dočakal Hyundaijev veliki SUV Santa Fe. S četrto generacijo tega modela želi Hyundai še dodatno utrditi svoj položaj v segmentu športnih terencev.

Odkar je leta 2001 na ceste zapeljala prva generacija modela Santa Fe, je Hyundai v Evropi prodal 1,6 milijona športnih terencev. V preteklih 17 letih je tako na ceste zapeljalo več kot 400.000 Santa Fejev. S prihodom četrte generacije so cilji višji. Novi Santa Fe bo zastavonoša Hyundaijeve SUV ponudbe ter nadaljevanje tradicije znamke na tem področju.

Novinčev videz je bil kajpak zasnovan v Evropi – z namenom, da bi tukajšnjim kupcem tudi karseda ugajal. Glavne značilnosti predstavljajo: dvodelna žarometa, ki obdajata kaskadno masko hladilnika ter celostno krepka in široka postava. Dnevne LED luči so nameščene nad zasenčene luči, prav tako v LED tehniki. Santa Fe je kupcem na voljo v desetih različnih barvah karoserije.

Novi Santa Fe je od predhodnika večji in za doplačilo omogoča možnost sedmih sedežev. Različica Grand Santa Fe se tako poslavlja.

V notranjosti kot novost izstopa dvonivojska armaturna plošča, ki ima tako estetsko kot tudi uporabno vrednost. Njen ozek zgornji del je postavljen nad na otip mehko osrednjo površino, pod slednjo pa se nahaja utor, ki služi kot odlagalno mesto. Kupci lahko notranjost svojemu okusu prilagodijo z izbiro štirih različnih barv.

Kupci lahko izbirajo med tremi multimedijskimi sistemi. Opcijsko je na voljo vmesnik z 8-palčnim zaslonom na dotik, ki združuje navigacijski sistem in funkcije storitev Apple CarPlay in Android Auto. Obe storitvi ponuja tudi sistem Display Audio, ki dostop do funkcij na mobilnih telefonih omogoča s pomočjo 7-palčnega barvnega zaslona na dotik. Serijsko je na voljo sistem Standard Audio s 5-palčnim TFT zaslonom, radijem, povezavo Bluetooth ter vhodoma AUX in USB. Na instrumentni plošči se nahaja tudi 7-palčni barvni TFT zaslon, ki je nameščen med dvema merilnikoma. Novi Santa Fe je prvi Hyundai s projekcijskim zaslonom, ki podatke o vožnji projicira neposredno na vetrobransko steklo.

Novi Santa Fe v primerjavi s predhodnikom ponuja 38 mm več prostora za noge v drugi vrsti, sedežna klop pa je nameščena 18 mm višje. Slednjo je mogoče s pritiskom na gumb pomakniti naprej in s tem olajšati vstopanje v tretjo vrsto, ki ponuja 22 mm več prostora za glavo. Prtljažnik je z novo generacijo pridobil 40 litrov prostornine, ki sedaj znaša 625 litrov.

Motorna paleta novega Santa Fe obsega dva dizelska agregata. Oba sta posodobljena v skladu z najnovejšim emisijskim standardom 6d Temp, zaradi česar naj bi bila sedaj varčnejša kot poprej. Serijski 2,0-litrski dizelski agregat je na voljo v dveh različicah, in sicer s 110 kW (150 KM) ali s 136 kW (185 KM), združen pa je lahko s 6-stopenjskim ročnim ali novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Močnejši 2,2-litrski turbodizelski motor ponuja 147 kW (200 KM). Na voljo je v kombinaciji z dvo- ali s štirikolesnim pogonom ter 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Hyundai bo predvidoma v začetku leta 2020 predstavil tudi dve alternativni pogonski opciji za novega Santa Fe – na voljo bo kot hibrid in priključni hibrid.

Štirikolesni pogon HTRAC predstavlja novo generacijo Hyundaijeve štirikolesne tehnologije, ki seveda temelji na variabilni porazdelitvi navora in zavorne sile med prednjim in zadnjim kolesnim parom. Opcijsko je na voljo tudi samoprilagodljivo vzmetenje, ki samodejno dvigne vzmeti in prilagaja blaženje, s čimer izniči vpliv težkega tovora na višino podvozja.

Santa Fe z novo generacijo ponuja več varnostnih tehnologij. Ti varnostni pripomočki so združeni pod oznako Hyundai SmartSense. Med tehnologijami izstopa sistem za opozarjanje na potnike zadaj, ki s pomočjo senzorjev nadzira zadnje sedeže in voznika opozori, če ta vozilo zapusti, ko so potniki še v njem. Novost predstavlja tudi aktivni sistem za preprečevanje trka s strani. Slednji voznika v primeru, da se ta iz manj pregledne stranske ulice ali parkirišča vzvratno vključuje neposredno v promet, ne le opozori na prečni promet, temveč v nevarnosti tudi samodejno ustavi vozilo. Sistem za varno izstopanje prav tako preprečuje nesreče, saj v primeru, da se vozilu od zadaj približujejo drugi udeleženci v prometu, začasno zaklene vrata in omogoči potnikom, da izstopijo iz vozila šele, ko nevarnosti ni.

Raven pasivne varnosti viša ojačana karoserija. Po zaslugi razširjene uporabe tehnike vročega stiskanja, ki jo dopolnjujejo povečana površina spojev, je avtomobil lažji od predhodnika, obenem pa po besedah Hyundaija nudi višjo raven zaščite v primeru trka. Konstrukcija je v 57% sestavljena iz visokotrdnostnih jekel – to je najvišji odstotek med vsemi Hyundaijevimi vozili.

5-letna tovarniška garancija brez omejitve prevoženih kilometrov zajema tudi 5 let asistence na cesti in 5 let brezplačnih preventivnih pregledov vozila.

Cena osnovne različice se prične pri 34.900 evrov. Cenik lahko preverite tukaj.