Novo doma: Fiat 500L Trekking

Aktualno, Novo doma, Novosti

V Sloveniji se že lahko naroči novi Fiat 500L Trekking, za katerega lahko rečemo, da je svobodnega duha in ima dve med seboj brezhibno uglašeni duši, ki se radi vsak dan igrata druga z drugo: prva je mestna gospodična, ki brezskrbno uživa v mestu, druga pa je bolj pustolovska in naravnana na male velike razburljivosti ob koncih tedna.

V Sloveniji se že lahko naroči novi Fiat 500L Trekking, za katerega lahko rečemo, da je svobodnega duha in ima dve med seboj brezhibno uglašeni duši, ki se radi vsak dan igrata druga z drugo: prva je mestna gospodična, ki brezskrbno uživa v mestu, druga pa je bolj pustolovska in naravnana na male velike razburljivosti ob koncih tedna.

Vsestranski značaj novega Fiata 500L Trekking je jasno viden že na prvi pogled: drugačni odbijači, zaščita na prednjem in zadnjem delu in višje podvozje za 10% v primerjavi s 500L, tako da znaša skupna oddaljenost od tal 145 mm. Navzven izstopajo tudi druge estetske podrobnosti, ki bogatijo slog nove različice, kot so dodatki s satinirano površinsko obdelavo na odbijačih in stranskih obrobah, ki so brezhibno usklajeni s kljukami na vratih.

Fiat 500L Trekking je izraz tistega, čemur pravimo “made in Italy”.

Fiat 500L Trekking je izraz tistega, čemur pravimo “made in Italy”.

Ena od posebnosti 500L Trekking je na primer prostornost kabine, ki je rezultat sodelovanja in naporov oblikovalcev in inženirjev, katerih cilj je bil zasnovati mehanske dele, ki bodo čim manjši. Če torej splošna zasnova vozila sledi načelu “vse naj bo pomaknjeno naprej”, kar je prineslo zmanjšanje motornega dela v korist razpoložljivega prostora v kabini (še posebej v višini pasu in stropa), pa je predvsem “empatična” narava dizajna Fiata 500L Trekking tista, ki poudarja splošno ergonomijo vozila. Poleg tega se novi model ponaša z odlično vidljivostjo navzven in svetlo kabino. K temu pripomore največja steklena streha v segmentu (1.5 kvadratnega metra steklene površine) ter stebrička ob vetrobranskem steklu – namesto enega samega sta na vsaki strani po dva vitkejša, kar gre v prid tudi aktivni in pasivni varnosti.

V notranjosti izstopa nova “tehnološka” tkanina z dodatki iz “eko usnja”, v katero so odeti sedeži in obloge stranic. Izbirati je mogoče med dvema kombinacijama: tkanina magnezijevo sive barve z dodatki v naravni barvi usnja, ki ustvarja bolj “terensko” vzdušje, ali pa tkanina črne barve z belimi dodatki, ki ustvarja bolj “urbani” videz. Prilagodljivost dokazujejo številne možnosti nastavitve sedežev, kot na primer sovoznikov sedež, ki ga je mogoče zložiti in spremeniti v mizico, ter deljiva zadnja klop, ki se s pomočjo funkcije “zloži in preklopi” (Fold&Tumble System) zloži tako, da nastane ravna tovorna površina vzdolž celotne dolžine vozila.

fiat 500l trekking notranjost 2013

Fiat 500L Trekking je lahko odet v 7 barvnih odtenkov – bež Capuccino, črna Cinema, siva Moda, bela Gelato, zelena Toscana, rdeča Amore in popolnoma nova rumena Sorrento – ki v kombinaciji s črno ali belo streho sestavljajo skupno 17 barvnih kombinacij.

Svobodnega duha – sistem Traction+

Lastniki Fiatov 500L Trekking lahko zapeljejo iz mestnih ulic in se podajo na pustolovske poti s pritiskom na en sam gumb. Novi serijski sistem Traction+ za nadzor prenosa pogonske moči na kolesa namreč zagotavlja zmogljivosti in oprijem tudi na snegu ali spolzki podlagi. Svoboda pri uporabi, ki si podaja roko z varnostjo, najvišja stopnja zaščite, ki je sedaj, poleg vseh najsodobnejših sistemov aktivne in pasivne varnosti, bogatejša še za sistem “City Brake Control“ – napravo, ki zaznava prisotnost ovir pred vozilom in s samodejnim zaviranjem prepreči trk.

Traction+ je nov sistem za nadzor prenosa pogonske moči na kolesa, ki po eni strani povečuje oprijem na težavnih terenih s slabim oprijemom, po drugi strani pa se izkaže kot rešitev, ki je bolj ekonomična in okolju prijaznejša od tradicionalnega pogona 4×4.

Novi sistem Traction+ za svoje delovanje uporablja napredne komponente ki so vgrajene v vozila, opremljena s sistemom ESC, vendar pa ga ne smemo enačiti kot dodatno funkcionalnost tega sistema. S pomočjo ustreznih algoritmov za nadzor in krmiljenje zavornega sistema namreč elektronska centrala, ki nadzira delovanje sistema, elektronsko simulira obnašanje elektromehanskega samoblokirnega diferenciala. Izpopolnitev programske opreme in dejstvo, da se delovanje sil sproža s pomočjo običajnega zavornega krogotoka (torej s pomočjo hidravličnega delovanja) omogočata bolj progresivno sprožanje kot pri tradicionalnih sistemih, pri čemer so zmogljivosti popolnoma primerljive, hkrati pa dodatno prednost predstavlja manjša teža. Sistem se aktivira s pomočjo ustreznega gumba na armaturni plošči, deluje pa lahko do hitrosti 30 km/h.

Kadar je pri enem izmed koles oprijem slab ali pa ga sploh ni, elektronska centrala sistema zazna, da prihaja do vrtenja kolesa v prazno in preko hidravličnega krogotoka sproži zaviranje kolesa, pri katerem je trenje najmanjše, posledično pa prenese navor na kolo, pri katerem je oprijem boljši. Na ta način omogoči vozilu, da spelje in ohranja smerno stabilnost in vodljivost ter zagotavlja največjo možno pogonsko moč tudi, če gre za neravno podlago s slabim oprijemom.

Varnost

Za zagotavljanje varnosti potnikov 500L Trekking spaja školjko, zasnovano po najsodobnejših merilih, z elementi aktivne in pasivne varnosti, ki zagotavljajo odlične lastnosti, zaradi katerih sodi v sam vrh svoje kategorije. Zasnova kabine po principu varnostne celice ima na prednjem delu dvojna stebrička, zasnovana v skladu s predpisi, veljavnimi v ZDA glede preizkusnih trkov in dimenzij uporabljenih materialov.

Novi 500L Trekking je serijsko opremljen s 6 varnostnimi blazinami (po dve čelni, okenski in stranski), prednjimi žarometi s funkcijo dnevnih luči (DRL – Daytime Running Lights), meglenkami s funkcijo samodejnega osvetljevanja ovinka (self-adaptive cornering), zavornim sistemom proti blokiranju koles (ABS) s sistemom za pomoč pri zaviranju B.A.S. (Brake Assist System) ter elektronskim sistemom za nadzor stabilnosti (ESC – Electronic Stability Control). Za doplačilo pa je vozilo mogoče opremiti tudi z novo kamero Parkview, ki je nameščena na zadnjem delu vozila.

Za doplačilo lahko kupci Fiata 500L Trekking svoje vozilo opremijo tudi s sistemom “City Brake Control“. Gre za sistem, ki je zasnovan za podporo pri vožnji v mestu in je aktiven pri hitrosti do 30 km/h. Na podlagi nekaterih parametrov, kot so dinamika vozila, stopnja zasuka volana, položaj stopalke za plin in jakost pritiska nanjo, lahko v celoti prepreči trk (“Colission Avoidance“) ali pa omili njegove posledice (“Cilission Mitigation“). Ta dovršena naprava, s katero je lahko opremljen Fiat 500L Trekking, integrira še tri dodatne funkcije: samodejno zaviranje v sili (AEB – Automatic Emergency Braking), predhodni dvig tlaka v zavornem krogotoku (Prefill) ter pomoč pri zaviranju (Brake Assist). Prva se, kljub temu, da spoštuje voljo voznika in mu pušča poln nadzor nad vozilom, sproži z zaviranjem v sili tedaj, ko se zdi trk že skorajda neizbežen, voznik pa se še ni uspel odzvati in tako reagira vnaprej pred voznikom. Funkcija “Prefill” predhodno dvigne tlak v zavornem krogotoku s ciljem omogočiti hitrejši odziv tako v primeru sprožitve samodejnega zaviranja v sili (AEB) kot v primeru zaviranja s strani voznika. Pomoč pri zaviranju v sili (Brake Assist) pa prepoznava kritične situacije in prilagodi odziv stopalke zavore tako, da je v primeru kritične situacije, torej v sili, omogočeno še hitrejše zaviranje, s tem pa krajša zavorna pot.

Motorna paleta

Novi Fiat 500L Trekking je na slovenskem trgu na voljo z bencinskima motorjema 1.4 16v s 70kW (95 KM) in 0.9 TwinAir Turbo s 77 kW (105 KM) ter turbodizelskima motorjema 1.6 Multijet II 16v s 77 kW (105 KM) in 1.3 Multijet II 16v z 62 kW (85 KM) (slednji tudi z menjalnikom Dualogic™). Za vožnjo Fiata 500L Trekking v vseh okoliščinah, predvsem pa za vožnjo izven mesta, je namreč potreben živahen motor, točno tak, kot je novi turbodizelski 1.6 Miltijet II 16v s 77 kW (105 KM), ki zagotavlja zabavo, veliko avtonomijo, nizke stroške uporabe in dolge vzdrževalne intervale. 500L Trekking, ki ga poganja ta motor, lahko doseže najvišjo hitrost 175 km/h, pospeši od 0 do 100 km/h v 12,0 sekundah, obenem pa se lahko pohvali z nizko porabo goriva in izpusti škodljivih snovi. V kombiniranem ciklu vožnje, kot ga predvidevajo homologacijski predpisi, znaša poraba goriva 4,7 l/100 km, izpusti CO2 pa 122 g/km.

Z odličnimi zmogljivostmi se lahko pohvali tudi motor 1.3 Multijet II 16v z 62 kW (85 KM), opremljen s 5-stopenjskim z robotiziranim menjalnikom Dualogic™. V primerjavi z enakim agregatom v kombinaciji z ročnim menjalnikom se je poraba goriva znižala s 4.3 l/100 km na 4,2 l/100 km, izpusti CO2 pa s 114 g/km na 109 g/km (vrednosti veljajo za kombinirani cikel vožnje).

Oba turbodizla Fiata 500L Trekking pripadata drugi generaciji agregatov Multijet, ki zagotavljajo visoko stopnjo gospodarnosti, so okolju prijazni, po zmogljivostih pa sodijo v vrh svoje kategorije.

Oba motorja, ki sta opremljena s turbinskim polnilnikom majhnih dimenzij (s fiksno geometrijo pri 1.6 in variabilno geometrijo pri 1.3), oljno črpalko s spremenljivo prostornino in alternatorjem z “inteligentnim polnjenjem“, se ponašata z novim sistemom napajanja: njuni injektorji so hitrejši in sposobni več zaporednih vbrizgov, ki si hitro sledijo drug za drugim. Še posebej je pomembno, da lahko ta sistem razdeli glavni vbrizg goriva v več ločenih faz in anticipira faze, ki sledijo. Sistem Multijet II lahko vrši do 8 vbrizgov na posamezni cikel. Zasluga za to gre novemu uravnoteženemu hidravličnemu servoventilu, ki zagotavlja večjo hitrost, prožnost in natančnost v posameznih fazah delovanja. Injektor je tudi bolj enostaven in zanesljiv, saj je konstrukcijsko manj zapleten in ima za 40% manj sestavnih delov. S temi injektorji je mogoče dosegati vse naprednejše strategije delovanja, katerih cilj je optimizacija izgorevanja, kakršna je Injection Rate Shaping (IRS). Ta predvideva dva glavna zaporedna vbrizga, ki sta si časovno tako blizu, da ustvarita neprekinjen in moduliran profil dovajanja goriva v valje. Posledica je izboljšan proces izgorevanja, to pa gre v prid tihemu delovanju in nižjim emisijam delcev ter žveplovih oksidov (NOx). Danes motorji Multijet II povsem zadostujejo zahtevam okoljskega standarda Euro5, hkrati pa predstavljajo odločen korak v prihodnost, ko bodo v veljavo stopili še strožji predpisi. Ne manjka seveda niti sistem Start&Stop®, medtem ko zaradi zmanjšanja trenja motor in menjalnik uporabljata mazalno olje z nizko stopnjo viskoznosti.

Modelska paleta

Vse različice so serijsko opremljene s sistemom Traction+, 6 varnostnimi blazinami (po 2 čelni, okenski in stranski), zavornim sistemom proti blokiranju koles (ABS) z elektronskim porazdelilnikom zavorne sile (EBD), prednjimi žarometi s funkcijo dnevnih luči (DRL – Daytime Running Lights), in sistemom za nadzor stabilnosti (ESC), ki vključuje še funkcije ASR (omejevane zdrsa pogonskih koles), Hill Holder (pomoč pri speljevanju na klancu), MSR (omejevalec zdrsa koles pri zaviranju z motorjem), DST (sistem za izboljšanje varnosti in vodljivosti) in ERM (sistem proti prevračanju vozila). Zaradi zagotavljanja najvišje stopnje udobja so del serijske opreme tudi ročna klimatska naprava, električno pomična stekla na prednjih in zadnjih vratih, volan nastavljiv po višini in globini, električni servo volan Dualdrive s funkcijo “city“, po višini nastavljiv voznikov sedež z električno nastavljivo oporo v ledvenem delu in komolčnim opornikom ter osrednja ključavnica z daljinskim upravljalnikom za odklepanje in zaklepanje vrat.

Fiat 500L Trekking je serijsko opremljen tudi z deljivo zadnjo klopjo (40/60), ki je drsno pomična, s pomočjo funkcije “zloži in preklopi” (Fold&Tumble System) pa tudi zložljiva, pa s priročnimi odlagalnimi predali na armaturni plošči in dobrodošlo možnostjo nastavitve višine dna prtljažnega prostora. Posebno pozornost pa si zaslužijo trije dragoceni dodatki, ki vzbujajo veliko zanimanja:nova kamera Parkview® za lažjo vzvratno vožnjo, novi sistem Uconnect® avtoradio s predvajalnikom zgoščenk in zapisov v formatu MP3 s 5-palčnim zaslonom na dotik, sistemom Bluetooth®, USB in AUX vhodom (tudi s funkcijo navigacijske naprave) in sofisticiran Hi-Fi avdio sistem Beats® z močjo 520 W. Poleg tega pa je na voljo še pestra ponudba edinstvenih in ekskluzivnih dodatkov, s pomočjo katerih je mogoče dodatno personalizirati svoje vozilo.

Ekskluzivna dodatna oprema Mopar, s pomočjo katere bo Fiat 500L Trekking še bolj “mopariziran”

Potem, ko je bilo pripravljenih preko 140 dodatkov posebej za model Fiat 500L, blagovna znamka Mopar razširja svojo ponudbo s serijo ekskluzivnih izdelkov, namenjenih Fiatu 500L Trekking. Gre za popolnoma nove izdelke, ki se skladno spajajo s tehničnimi in oblikovnimi značilnostmi Fiata 500L in omogočajo še bolj izrazito in popolno personaliziranje vozila. V ta namen so na primer na voljo štiri posebne okrasne nalepke za karoserijo, s katerimi postane vozilo še bolj edinstveno. Na enak način je mogoče kromiranim okrasnim elementov vozila dodati popolnoma novo satinirano obrobo pokrova motorja. Tu so še dodatni tepihi z rafinirano obrobo ter lahka platišča izvirnega dizajna, lakirana s sivo barvo “brunex“.

Skupaj z novim Fiatom 500L Trekking je nastala tudi nova kolekcija dodatkov, ki omogoča v polni meri uživati v svobodnem in izrazito v naravo usmerjenem značaju tega avtomobila. Med številnimi izdelki vrhunske kakovosti velja omeniti športno uro, zložljiv mini-šotor, nahrbtnik z brisačo za plažo in blazino, v katero je vdelan par zvočnikov, zložljivo košaro za piknik, daljnogled s povečavo 20×50, nepremočljivo potovalko in zložljivo večnamensko hladilno torbo.

Osnovni 500L Trekking 0.9 TwinAir Turbo vas bo s trenutnim popustom stal 16.360 evrov. Za najdražjega velja opcija 1.6 Multijet 16v, ki s popustom v višini 2.000 evrov stane trenutno 18.900 evrov.