Novo doma: BMW i8 Roadster. Koliko pogledov še lahko prenesete? :)

Novo doma, Top

Na Primorskem smo prvič preizkusili BMW i8 Roadster.

BMW i8 velja za revolucionarno vozilo v svojem razredu. Gre za prvi (super)športni avtomobil, ki lahko ob dirkaških voznih lastnostih postreže s porabo goriva in emisijami družinske kombilimuzine …

BMW i8 je priključni hibrid. Njegova moč je posledica odlične sinhronizacije električnega motorja (131 KM) ter varčnega, a zmogljivega motorja z notranjim izgorevanjem (trivaljnik z dvema turbo puhaloma in 231 KM). Avtomobil je zato lahko več kot očitno učinkovit in primeren za užitke pri športni vožnji. Ko avtomobil deluje v hibridnem načinu, je vozniku na voljo štirikolesni pogon. Ta v kombinaciji s skupnimi 362 konjskimi močmi ter maksimalnim navorom 570 Nm avtomobil do hitrosti 100 kilometrov na uro izstreli v času 4,4 sekunde.

Kljub vsemu pa bi faktor užitka v vožnji bi lahko postavil celo pred vrhunske vozne lastnosti – pa četudi avtomobil slednje nesporno nudi. i8 vendarle ni tako surov kot “klasični” avtomobili, ki nudijo dirkaške vozne lastnosti. Zato je bilo logično nadaljevanje življenjske zgodbe tega modela, da odvrže še zgornji del in voznikom ponudi še več užitka. Tako je nastal BMW i8 Roadster.

Veter v laseh torej … in še več spektakla za mimoidoče. Zapeljite ga skozi Portorož ali Ljubljano in vedeli boste, o čem govorim. Za njim se obračajo vsi – tudi tisti, ki jim avtomobili ne pomenijo popolnoma nič. Zgolj od vašega dojemanja pozornosti je odvisno, kako dobro ali slabo se boste zaradi tega počutili. “Šovfaktor” tega futuristično oblikovanega vozila ni nič manjši, kot da mimo prihrumi kakšen Ferrari ali pa “Lambo”.

Da, prihrumi! Tudi i8 je tega zmožen, pa čeprav ga ne poganja kakšen visokovrteči V12, pač pa zgolj trivaljnik in skoraj neslišni elektromotor. Avtomobil ima v športnem programu zvok, ki je popolnoma dostojen njegovemu videzu. Ta seveda ni posledica hrumenja trivaljnika, pač pa gre za umetno ustvarjen zvok, ki prihaja iz zvočnikov. Nekateri bodo skočili v zrak, pa vam že kar takoj odgovorim, da je na svetu zagotovo še veliko stvari, ki niso popolnoma takšne, kot si mislite. He, he … 🙂

Kaj še prinaša “topless” i8? Za razliko od klasičnega kupeja, ima roadster le dva sedeža, težji je za dobrih 100 kilogramov, prag, ki ga je potrebno prestopiti za vstopanje in izstopanje, pa je še nekoliko širši. A mera užitka je odslej še višja in to je pri tovrstnem avtomobilu edino, kar šteje!

Aha, še cena … Superšportna! 🙂