Novi Volkswagen Golf Variant

Aktualno, Novosti, Saloni

Volkswagen je na 83. ženevskem avtomobilskem salonu kot svetovno premiero predstavil novi Golf Variant. Prva generacija Golfa Varianta je na tržišče prišla pred natančno 20 leti. Ta praktična karoserijska različica je bila od takrat prodana že v več kot 1,8 milijona primerkih. Zunanje linije 4.562 mm dolgega Golfa Varianta (od Golfa s kompaktnim zadkom je […]

Volkswagen je na 83. ženevskem avtomobilskem salonu kot svetovno premiero predstavil novi Golf Variant.

Prva generacija Golfa Varianta je na tržišče prišla pred natančno 20 leti. Ta praktična karoserijska različica je bila od takrat prodana že v več kot 1,8 milijona primerkih.

Zunanje linije 4.562 mm dolgega Golfa Varianta (od Golfa s kompaktnim zadkom je daljši za 307 mm) so do konca sprednjih vrat enake natančnim in suverenim linijam osnovnega Golfa. Od B-stebričkov naprej pa potem zaradi načrtnih oblikovnih prilagoditev in dodatnega prostora dobimo najbolj značilnega Golfa Varianta, odkar obstaja ta modelska različica.

Proporcionalna razmerja novega Volkswagna poskrbijo za dobršno mero športnosti; to velja še zlasti za medosno razdaljo, ki je pri predhodniku merila 2.578 mm, zdaj pa meri 2.620 mm, in za kompaktno kratke karoserijske previse, ki Golfu Variantu dajejo izrazito dinamično karizmo.

vw golf variant spredaj 2013Novi Golf Variant je danes športno-eleganten vsestranski avtomobil. Prostornina prtljažnika se je v primerjavi s predhodnikom povečala s 505 na 605 litrov (če je prtljažnik naložen do naslonjala zadnje sedežne klopi). Če pa v vozilo prtljago naložimo do naslonjal sprednjih sedežev in do stropa, se novi Golf Variant lahko pohvali s prtljažno kapaciteto kar 1.620 litrov (prejšnji model: 1.495 litrov). Prtljažni prostor meri do zadnje sedežne klopi v dolžino 1.055 mm, do naslonjal sprednjih sedežev pa 1.831 mm; na naj­ožjem delu meri prtljažnik v širino spoštljive 1.003 mm; spodnji rob prtljažnika je praktično nizek, le 630 mm nad tlemi – s temi podatki bi moral biti Golf Variant zlahka dorasel večini transportnih nalog. Kar zadeva opremo, je karavan zdaj prvič opremljen s prtljažnim rolojem, ki ima dvostopenjsko navijalno avtomatiko; kadar roloja ne potrebujemo, ga tako kot predelno mrežo lahko shranimo pod dnom prtljažnega prostora. Poleg tega je pri novem Golfu Variantu prtljažno dno zdaj mogoče nastaviti po višini oziroma ga je mogoče blokirati v različnih položajih, lahko pa ga tudi v celoti odstranimo. Novost v prtljažniku so tudi štirje kaveljčki za vrečke ali torbice.

Golf Variant TDI BlueMotion

Za Golf Variant bodo na voljo paketi opreme Trendline, Comfortline in High­line. V okviru različic Trendline in Comfortline se bodo kupci lahko odločili za novi Golf Variant TDI BlueMotion. Ta se bo od ostalih modelov iz serije razlikoval v optičnem in tehničnem smislu. S povprečno porabo 3,3 l/100 km bo to najvarčnejši model v seriji, ki ga bomo s sprednje strani lahko prepoznali po delno zaprti mreži hladilnika. Od zadaj pa bo Golf Variant TDI BlueMotion prepoznaven po specifično oblikovanem zadnjem usmerniku zraka, ki je podaljšan v stranska robova zadnjega stekla. Ta gospodarni model bo poleg tega med drugim imel aerodinamično optimirane obloge podvozja in kolesnih ohišij, za 15 mm manjši odmik od tal in pnevmatike s super nizkim kotalnim uporom. Spredaj, zadaj in na bokih bodo karoserijo, lakirano v opcijski ekskluzivni kristalno modri kovinski barvi, krasili napisi TDI BlueMotion.

Sistem start-stop in funkcija večnaletnega zaviranja

Kot vse nove izvedbe Golfa, je tudi Variant serijsko opremljen s sistemom start-stop in z rekuperacijskim načinom delovanja. Kot prvi karavan na svetu v svojem avtomobilskem razredu ima poleg tega novo funkcijo večnaletnega zaviranja, ki v primeru trčenja vozilo samodejno večkratno zavira, da bi se prisotna kinetična energija lahko čim bolj zmanjšala. V serijsko opremo že pri osnovni izvedbi sodijo naslednje postavke:

 • varnostne blazine (sedem)
 • zunanji ogledali, električno nastavljivi
 • prikaz zunanje temperature
 • kromirane obrobe prezračevalnih šob v notranjosti
 • ECO-HMI (napotki za učinkovitejšo porabo v večfunkcijskem prikazovalniku na instrumentni plošči)
 • elektronski stabilizacijski program
 • voznikov sedež, nastavljiv po višini
 • električni pomik sprednjih in zadnjih stekel
 • brisalec zadnjega stekla z intervalnim delovanjem
 • klimatska naprava
 • volanski drog z nastavljivo višino in globino
 • sredinska konzola s predalom
 • elektronska parkirna zavora s funkcijo Auto Hold
 • prečna zapora diferenciala (XDS)
 • kontrolna lučka za tlak v pnevmatikah (RKA+)
 • naslonjalo zadnje sedežne klopi, asimetrično deljivo in zložljivo, z vzvodom za podiranje iz prtljažnika
 • elektromehansko servokrmiljenje
 • protiprašni filter
 • dnevne luči
 • 5-palčni TFT-zaslon na dotik
 • zelena termoizolacijska zasteklitev
 • centralno zaklepanje z radijskim daljinskim upravljalnikom

Za novi Golf Variant bo opcijsko kot novost v ponudbi proaktivni sistem zaščite potnikov. Če ta sistem zazna potencialno nezgodno situacijo, se voznikov in sovoznikov varnostni pas samodejno vnaprej napneta, da bi bila s tem zagotovljena najboljša možna zaščita, ki jo nudita sistema varnostnih blazin in varnostnih pasov. Če pa je situacija še bolj kritična, denimo če pride do prekrmiljenja ali podkrmiljenja, pri čemer se vključi ESC, se poleg tega zaprejo stranska stekla (do končne reže) in strešno okno. Če so okna in streha skoraj do konca zaprti, se varnostne blazine za glavo oz. stranske varnostne blazine lahko optimalno naslonijo nanje, tako da je njihov učinek kar najboljši.

vw golf variant 2013 zadajPoleg naštetega bo za Varianta v ponudbi široka paleta najsodobnejših novih sistemov. Mednje sodijo tehnologije, kot so sistem za nadzor prometa Front Assist s funkcijo mestnega zaviranja v sili, avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, funkcija prepoznavanja prometnih znakov, najnovejša generacija parkirnega sistema s krmilno avtomatiko ParkAssist ter avtomatizirani funkciji za uravnavanje luči Light Assist in Dynamik Light Assist. Poleg tega naj omenimo še druge nove sisteme, denimo progresivno krmiljenje, izbiro voznega profila z do petimi programi (Eco, Sport, Normal, Individual in v kombinaciji s sistemom za dinamično uravnavanje podvozja DCC plus, ki je prvič na voljo za Golf Variant, tudi program Comfort), novo razviti ergonomski športni sedež (ergoActive), zaščito pred točenjem napačnega goriva za dizelske modele, v tem segmentu prav tako novo komfortno termoizolacijsko zasteklitev ter novo generacijo informacijskih in razvedrilnih sistemov.

Vsi informacijski in razvedrilni sistemi za Golf Variant so serijsko opremljeni z zaslonom na dotik. Nova generacija naprav je na voljo v šestih izvedbah in s tremi različnimi velikostmi zaslonov: 5-palčnim, 5,8-palčnim in 8-palčnim. Zasloni od velikosti 5,8 palca naprej so pri Volkswagnu opremljeni s senzorjem približevanja: ko se voznik ali sovoznik s prstom približata zaslonu, sistem iz prikazovalnega samodejno preklopi v upravljalni režim. Poleg tega imajo zasloni integrirano funkcijo, ki omogoča, da s potegom prsta pregledujemo sezname ali v mediateki listamo po naslovnicah CD-plošč. Opcijsko so med drugim na voljo še vrhunski avdiosistem proizvajalca Dynaudio ter dva telefonska vmesnika (Comfort in Premium).

Sedem motorjev s polnilnikom in direktnim vbrizgavanjem

Tako kot pri klasičnem Golfu, se bosta tudi v novi Golf Variant vgrajevali dve popolnoma novo razviti generaciji motorjev. Kot je bilo omenjeno že v uvodu, je vseh sedem motorjev kombiniranih s sistemom start-stop (za pribl. štiri odstotke nižja poraba) in z rekuperacijo (izpust CO2 manjši za okrog tri odstotke). Za prestavljanje se v novem Golfu Variantu glede na izbrani motor uporabljajo 5- in 6-stopenjski ročni menjalniki. Poleg tega je večino agregatov TSI in TDI mogoče kombinirati tudi z avtomatskim menjalnikom za nepo­sredno prestavljanje (DSG).

Bencinski motorji (agregati TSI serije EA211) imajo moč 63 kW (85 KM), 77 kW (105 KM), 90 kW (122 KM) in 103 kW (140 KM). Z učinkovitostjo se lahko pohvalijo prav vsi motorji za Golf Variant. Za primer vzemimo 1.2 TSI BlueMotion Technology s 77 kW: karavan s tem živahnim motorjem porabi samo 5,1 l/100 km (DSG: 5,0 l/100 km), njegova končna hitrost pa znaša 193 km/h.

Še posebej učinkovito seveda Golf Variant poganjajo novi dizelski motorji (agregati TDI serije EA288). Moč teh treh sodobnih dizelskih modelov: 77 kW (105 KM), 81 kW (110 KM) in 110 kW (150 KM). Pri tem pa varčnost ne odlikuje samo 110-konjskega TDI Blue­Motion, ki v povprečju porabi 3,3 l/100 km; celo TDI z močjo 110 kW in navorom 320 Nm se s porabo 4,2 l/100 km močno približa magični 4-litrski porabi.