Volkswagen v Mehiki odprl tovarno

Aktualno

Volkswagen bo odslej imel še večji pomen v severnoameriški industriji. Danes je bila v mestu Silao v osrednji mehiški zvezni državi Guanajuato odprta tovarna motorjev. To je že 100. tovarna koncerna Volkswagen. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili mehiški predsednik Enrique Peña, Miguel Marquez, guverner zvezne države Guanajuato, in prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave delniške […]

Volkswagen bo odslej imel še večji pomen v severnoameriški industriji.

Danes je bila v mestu Silao v osrednji mehiški zvezni državi Guanajuato odprta tovarna motorjev. To je že 100. tovarna koncerna Volkswagen. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili mehiški predsednik Enrique Peña, Miguel Marquez, guverner zvezne države Guanajuato, in prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave delniške družbe Volkswagen. V prihodnje bo Volkswagen v svoje severnoameriške avtomobilske tovarne v mestih Puebla (Mehika) in Chattanooga (ZDA) dobavljal sodobne in varčne motorje iz lokalne proizvodnje v Silau.

volkswagen tovarna v mehiki 2013 

Prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave delniške družbe Volkswagen, je povedal: “Z novo tovarno nadaljujemo svojo veliko, ambiciozno ofenzivo v Severni Ameriki. V naslednjih treh letih bo koncern Volkswagen samo v Severni Ameriki investiral več kot pet milijard ameriških dolarjev. Silao je tako tudi močan simbol za našo neprekinjeno rast in za nadaljnjo internacionalizacijo koncerna.”

Podjetje načrtuje, da bo od leta 2018 naprej samo v ZDA letno prodalo milijon vozil. Osnova za to so ameriškim kupcem prilagojena vozila, kot so Jetta, Beetle in novi, posebej za ZDA zasnovani Passat, ki jih izdelujejo v severnoameriških tovarnah z visoko stopnjo lokalizacije.

Z začetkom izdelave motorjev v Silau bo Volkswagen v Mehiki nadaljeval svojo skoraj 60-letno zgodbo o uspehu. Skupaj s Volkswagnovo tovarno v Puebli, tovarno gospodarskih vozil podjetja MAN, ki je locirana v mestu Querétaro, ter Audijevo avtomobilsko tovarno, ki bo predvidoma odprta leta 2016 v kraju San José Chiapa, bo koncern tako še naprej imel pomembno vlogo pri razvoju mehiškega gospodarstva.

V severnoameriških avtomobilskih tovarnah v Puebli in Chattanoogi bodo v prihodnje v vozila vgrajevali najnovejšo generacijo varčnih motorjev TSI iz tovarne v Silau. Skladno s srednjeročnim načrtom naj bi v njej letno izdelali 330.000 agregatov. 

Koncern je v izgradnjo tovarne investiral 550 milijonov ameriških dolarjev. Volkswagen bo v tovarni v Silau, ki stoji na 60 hektarov velikem zemljišču, srednjeročno zaposlil več kot 700 novih delavcev. Poleg tega se bodo v regiji odprla nova delovna mesta pri dobaviteljih in v storitveni panogi.

Izdelava motorjev v Silau poteka skladno z visokim okoljskim standardom programa „Think Blue. Factory.“ znamke Volkswagen. Cilj tega programa je, da bi vse Volkswagnove tovarne učinkoviteje uporabljale razpoložljive vire in da bi si prizadevale za nenehno zmanjševanje emisij. Tako vsi proizvodni obrati v Silau ustrezajo najnovejšim standardom za energijsko učinkovitost, s čimer je obremenitev okolja ob vsakem izdelanem motorju občutno manjša. Posebne svetlobne odprtine v proizvodnih halah skupaj z lučmi, ki so vse energijsko varčne, zagotavljajo optimalno osvetlitev z naravno svetlobo, sočasno pa se nastala toplota vsa absorbira. Motorji TSI z izboljšanimi zmogljivostmi (EA 888) iz tovarne v Silau so poleg tega sinonim za manjšo porabo in nižje emisije, obenem pa se lahko pohvalijo tudi z manjšo maso.

V celotnem letu 2012 je bilo v Mehiki kupcem dobavljenih 165.900 (2011: 153.300) vozil koncerna Volkswagen. Znamke Volkswagen Osebna vozila, Audi, SEAT, Porsche, Bentley in Volkswagen Gospodarska vozila so tako v primerjavi s prejšnjim letom dosegle 8,2-odstotno rast.