Nova Opel Insignia Sports Tourer: Zdaj v prodaji tudi v karavanski različici.

Novosti

Le nekaj tednov po začetku prodaje nove kombilimuzine Insignie Grand Sport je na slovenske ceste zapeljala tudi njena karavanska različica Sports Tourer. Čeprav ima tudi ta karoserijska izvedba podobne, močne linije, napredne tehnološke rešitve in prepričljivo vozno dinamiko, saj je do 200 kilogramov lažja od predhodnice, je zagotovo njen glavni adut predvsem 1640 litrov velik […]

Le nekaj tednov po začetku prodaje nove kombilimuzine Insignie Grand Sport je na slovenske ceste zapeljala tudi njena karavanska različica Sports Tourer. Čeprav ima tudi ta karoserijska izvedba podobne, močne linije, napredne tehnološke rešitve in prepričljivo vozno dinamiko, saj je do 200 kilogramov lažja od predhodnice, je zagotovo njen glavni adut predvsem 1640 litrov velik prtljažnik, ki je za 100 litrov večji od tistega pri predhodniku. Tudi Insignia Sports Tourer je na voljo s štirimi stopnjami opreme: Insignia, Edition, Drive in Innovation. Na trg vstopa s ceno, ki se začne pri 23.200 evrih (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji za različico z opremo Insignia in z motorjem 1.5 Turbo Start/Stop 104 kW/140 KM) oziroma z doplačilom 1,100 evrov glede na vstopno različico Grand Sport.

Nova Insignia Sports Tourer je opremljena z naprednimi tehnologijami, kot so naslednja generacija sistema prilagodljivih Opel IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki deluje še hitreje in natančneje kot doslej, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, ki samodejno popravi smer in aktivni pokrov motornega prostora, ki se v primeru trčenja s pešcem v nekaj milisekundah dvigne, da poveča razdaljo do trdih delov motorja in tako zagotovi znatno večjo zaščito pešcev. Za doplačilo sta na voljo tudi ergonomska prednja sedeža s certifikatom AGR (akcija za zdrav hrbet) z masažno funkcijo, prezračevanjem in pomnilnikom položaja, da bodo vožnje še udobnejše. Poleg tega sta lahko ogrevana tudi zunanja zadnja sedeža in vetrobransko steklo. Veliko panoramsko strešno okno omogoča neoviran pogled proti nebu, prtljažna vrata pa je mogoče odpreti in zapreti z zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem.

Že nova Insignia Grand Sport je prevzela številne poteze športne študije Monza Concept, a je nova generacija Insignie Sports Tourer naredila še korak dlje. Kljub malenkostnemu povečanju dolžine na 4986 milimetrov ima športne in dinamične poteze. K temu vtisu prispevajo tudi za 11 milimetrov širši kolotek, izrazita prednja maska in vitki žarometi, hkrati pa ima podaljšano medosno razdaljo (zdaj meri 2829 milimetrov), prednji previs pa je skrajšan za 30 milimetrov.

Naslednja generacija Insignie Sports Tourer ni le videti bolj elegantna in športna, je tudi bolj praktična. Premišljena zasnova prtljažnih vrat zagotavlja krajši previs med odbijačem in prtljažnikom, zato je natovarjanje preprostejše. Prtljažnik je v dolžino zrasel za 97 milimetrov in meri pri preklopljenih naslonjalih zadnjih sedežev kar 2005 milimetrov. Tako znaša največja prostornina nove Insignie Sports Tourer 1640 litrov in za več kot 100 litrov presega prtljažnik v predhodnici.

Da bi bilo natovarjanje kar se da preprosto, je možno prtljažna vrata odpreti, ne da bi se vozila kakorkoli dotaknili. V povezavi s sistemom za vstop brez ključa zadošča za odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem. Sistem zazna morebitne ovire in v sili prekine delovanje mehanizma.

Za povečanje prtljažnika in še prilagodljivejše konfiguracije pri natovarjanju je nova Insignia Sports Tourer za doplačilo na voljo s preklopnimi zadnjimi sedeži, deljenimi v razmerju 40:20:40. Zadnjo sedežno klop je možno preklopiti navzdol s pritiskom na gumb v prtljažniku. Na voljo je tudi paket FlexOrganizer s stranskimi vodili, predelnimi mrežami in različnimi možnostmi za pritrjevanje, da bo vsa prtljaga med vožnjo varno in urejeno shranjena.

Kokpit je povsem osredotočen na voznika, ki v novi Insignii Sports Tourer sedi niže kot v predhodnici, instrumenti in sredinska konzola pa ga povsem obdajajo, da se počuti kot v nadzornem centru. Poleg upravljanja prek zaslona na dotik intuitivno uporabo omogočajo tudi tri vrstice tipk: zgornja vrstica tipk je rezervirana za sistem Infotainment, srednja vrstica ogrevanju, prezračevanju in klimatski napravi, spodnja pa sistemom za pomoč vozniku.

Za razvedrilo in povezljivost poskrbijo sistemi IntelliLink, združljivi s funkcijama Apple CarPlay in Android Auto (slednji še ni na voljo v Sloveniji). Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Seveda je ‘na krovu’ tudi revolucionarni sistem za povezave in storitve Opel OnStar, ki nudi storitve od samodejnega klica pri trčenju do pomoči v primeru kraje vozila. Z novo Insignio prihaja tudi nova storitev, ki uporabnikom omogoča, da svetovalcu sistema OnStar naročijo rezervacijo hotelske sobe ter poiščejo prosto parkirno mesto.

Med dodatnimi sistemi za pomoč vozniku so tudi projekcijski zaslon, sistem kamer z vidnim poljem 360°, prilagodljivi regulator hitrosti (ACC), pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom smeri in opozarjanjem na zapuščanje voznega pasu (LDW) ter opozarjanje na prečni promet za vozilom.

Ponudbo motorjev začenja na novo zasnovani bencinski 1,5-litrski turbomotor, ki je glede na moč na voljo v dveh različicah. Vstopni motor za Grand Sport razvije 103 kW/140 KM z navorom 250 Nm med 2000 in 4100 vrtljaji. Močnejša različica motorja za Grand Sport s 121 kW/165 KM je glede na odlike na najboljši poti, da postane najbolje prodajani bencinski motor za Insignio. V primerjavi z varčnim 1,6-litrskim turbomotorjem (125 kW/170 KM), ki je poganjal predhodnico, je poraba novega motorja v skladu z voznim ciklom WLTP v povprečju manjša še za tri odstotke.

Zagotovo je nekaj posebnega tudi najzmogljivejši bencinski motor za novo Insignio. Ta prefinjeni 2,0-litrski bencinski turbomotor za Grand Sport razvije moč 191 kW/260 KM in največji navor 400 Nm med 3000 in 4000 vrtljaji v minuti. Ta štirivaljni motor dopolnjujeta novi osemstopenjski samodejni menjalnik in dovršen sistem štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora – edinstveno funkcijo v segmentu srednje velikih vozil.

Ponudbo pogonov za Grand Sport zaokroža novi šeststopenjski ročni menjalnik za povsem iz aluminija izdelane 1,6-litrske turbodizelske motorje z močjo 81 kW/110 KM  ali 100 kW/136 KM. Ta nova kombinacija ročnega menjalnika z optimiziranim trenjem in 1,-6-litrskega turbodizelskega motorja z 81 kW/110 KM omogoča v primerjavi s predhodnico povprečno za 10 odstotkov manjšo porabo goriva pri voznem ciklu WLTP. Poleg naštetih bo v Oplovi ponudbi Grand Sporta tudi 2,0-litrski dizelski motor s 125 kW/170 KM.