Nova modela SEAT Leon Ecomotive in TGI

Aktualno, Novosti, Saloni

SEAT bo uspešno modelsko serijo Leon dopolnil z dvema modeloma, ki ju zaznamujejo učinkovitost, nizke emisije in nizki obratovalni stroški. Novi Leon 1.6 TDI Ecomotive porabi pri kombinirani vožnji (NEVC) samo 3,2 litra goriva na 100 kilo­metrov.

SEAT bo uspešno modelsko serijo Leon dopolnil z dvema modeloma, ki ju zaznamujejo učinkovitost, nizke emisije in nizki obratovalni stroški. Novi Leon 1.6 TDI Ecomotive porabi pri kombinirani vožnji (NEVC) samo 3,2 litra goriva na 100 kilo­metrov. To vrednost dosegajo vse tri karoserijske različice: Leon, Leon SC in novi Leon ST.

Drugi novi model, Leon 1.4 TGI, je opremljen s pogonom na avtoplin. Lahko se pohvali z nizko emisijo CO2 97 g/km, ki je v enaki meri prizanesljiva do okolja kot tudi do vaše denarnice. Oba nova motorja za Leon z močjo 81 kW (110 KM) zagotavljata užitek v dinamični vožnji – ki ga dopolnjujejo živahne in natančne vozne lastnosti, te pa so značilne za vse modele SEAT Leon.

seat leon ST karavan TGI 2013

Novi SEAT Leon Ecomotive se uvršča med najbolj varčne avtomobile. Njegova povprečna poraba 3,2 litra na 100 kilometrov ustreza emisiji CO2 85 g/km. Obenem pa novo razviti 1.6 TDI z močjo 81 kW (110 KM) in največjim navorom 250 Nm ponuja suverene vozne zmogljivosti – njegova končna hitrost je 197 km/h. Akcijski radij znaša do 1.500 kilometrov, torej je število postankov na bencinskih servisih zreducirano na minimum.

Bistveni dejavniki nizke porabe in nizkih emisij so sistem start-stop in rekuperacija, specifično zasnovani šeststopenjski menjalnik ter pnevmatike z manjšim kotalnim uporom. Poleg tega velja omeniti aerodinamične spremembe na karoseriji, kot so modificirane odprtine za zajemanje hladilnega zraka na sprednjem delu vozila in usmernik zraka na zadku. SEAT ponuja model Leon Ecomotive v vseh treh karo­serijskih različicah ter s paketoma opreme Reference in Style. 

Edinstvena kombinacija izjemno emocionalnega dizajna, natančne dinamike in zelo nizkih obratovalnih stroškov je značilna tudi za drugega novinca v SEAT-ovi ponudbi – Leon TGI. Novo razviti 1,4-litrski agregat z direktnim vbrizgavanjem goriva in turbopolnilnikom lahko deluje bodisi na avtoplin (CNG) ali bencin. Zaradi nizke porabe in s tem povezanih nizkih stroškov energije je Leon TGI eden od okolju najbolj prijaznih in najbolj gospodarnih avtomobilov na svetu.

Bivalentni motor v Leonu TGI razvije moč 81 kW (110 KM); največji navor 200 Nm je na voljo že pri 1.500 vrt./min. Leon TGI ne navdušuje samo z nizko porabo, temveč tudi z odličnimi voznimi zmogljivostmi. Za pospešek od 0 do 100 km/h porabi 10,7 sekunde, končna hitrost pa znaša 194 km/h. Leon TGI s polnim rezervoarjem ima na izključno plinski pogon doseg okrog 400 kilometrov. Gorivo je shranjeno v dveh jeklenkah pod prtljažnikom, ki imata skupno prostornino za 15 kilogramov CNG (stisnjeni zemeljski plin). Povprečna poraba znaša 3,6 kg CNG/100 km, kar ustreza emisiji CO2 97 g/km. Prostornina rezervoarja za bencin je 50 litrov.

Leon TGI je na voljo kot petvratnik in tudi v karavanski različici ST – pri opremi pa lahko izbirate med paketoma Reference in Style.