Nissan Qashqai 1.6 dCi 130 Tekna Sport

Nissan, Testi

Nissan Qashqai je zagotovo avtomobil, katerega ime se bistveno lažje izgovori, kot napiše. V prvi generaciji je vodilni v svojem razredu in uspel je prepričati že preko 2 milijona kupcev. Nova generacija pa povsem navduši.  Zadnje čase smo navajeni, da avtomobili iz generacije v generacijo zrastejo. Tokratni preskok pri Qashqai-ju pa je res velikanski. In […]

Notranjost je postala korak bližje premium tekmecem

Nissan Qashqai je zagotovo avtomobil, katerega ime se bistveno lažje izgovori, kot napiše. V prvi generaciji je vodilni v svojem razredu in uspel je prepričati že preko 2 milijona kupcev. Nova generacija pa povsem navduši. 

Nissan Qashqai je odrasel. Z bolj celostno podobo je tudi izjemno atraktiven.

Nissan Qashqai je odrasel. Z bolj celostno podobo je tudi izjemno atraktiven.

Zadnje čase smo navajeni, da avtomobili iz generacije v generacijo zrastejo. Tokratni preskok pri Qashqai-ju pa je res velikanski. In to v vseh pogledih. Nissanov Qashqai je že dolgo uveljavljen kot vodilni mestni crossover na trgu, saj je bilo od leta 2007 prodanih več kot 2 milijona primerkov. Z novo generacijo je avtomobil postal izjemno prostoren. Voznik dobi občutek, da vozi veliki resni terenec in potniki na zadnji klopi uživajo v prostornosti.

Prednji del jasno dokazuje, da je to Nissan

Prednji del jasno dokazuje, da je to Nissan

Gremo po vrsti. Novi Qashqai je 49 mm daljši, čeprav na pogled deluje bistveno večji od predhodnika. Bočna linija je postala atraktivnejša. Oddaljenost od tal se ni bistveno spremenila, vendar zaradi črnih plastičnih obrob, ki preprečujejo poškodbe, deluje precej agresivno. Sprednja stran vozila je dobila prepoznavno Nissanovo podobo. Zadek pa je v primerjavi s predhodnikom bolj spodrezan in s prikupnim “spojlerjem” deluje prav športno. Avto je atraktiven in na cesti izjemno opazen. Nekaj zaslug gre pripisati tudi odlični opremljenosti vozila.

Notranjost je postala korak bližje premium tekmecem

Notranjost je postala korak bližje premium tekmecem

Nissan je v notranjosti uporabil vso tehnološko znanje. Modna sijoča črna plastika je sicer občutljiva na prah, vendar deluje simpatično. Veliko panoramsko steklo je pika na i in v notranjosti daje občutek prostornosti. Velik osrednji zaslon je še posebej priročen v uporabi s 360 stopinjsko kamero. Merilniki so lepo pregledni in meniji izjemno enostavni za uporabo. Avtomobil se je močno približal evropskemu kupcu in v notranjosti bi ob zakritih oznakah kdo kaj hitro posumil, da sedi v kakšnem nemškem avtomobilu. Sploh postavitev stikal in egronomija so kar tipično “nemške”.

360 stopinjska kamera olajša parkiranje

360 stopinjska kamera olajša parkiranje

Varnost je področje, kjer Qashqai postavlja standarde v svojem razredu. Izjemne varnostne asistence namreč šele prodirajo v ta razred vozil. Nissana je pri tem potrebno še kako pohvaliti. Vse sisteme smo spoznavali že na predstavitvi. Delujejo zelo prepričljivo. Odličen je tudi sistem za zaznavnje vozil v mrtvem kotu, ki deluje tako za desno, kot levo stran vozila in v vseh situacijah. Tudi, ko nas prehiteva vozilo po desni strani, kar rado zmede tovrstni sistem.

Oblikovalci so se potrudili tudi pri detajlih. Notranjost je opremljena z dekorativnimi šivi, sedeži so kombinacija usnja in alkantare. 

Oblikovalci so se potrudili tudi pri detajlih. Notranjost je opremljena z dekorativnimi šivi, sedeži so kombinacija usnja in alkantare.

Avtomobil, ki nas navduši s svojo prostornostjo, detajli in voznimi lastnostmi se po navadi ne izkaže najbolj pri porabi goriva. Tokrat se je stvar postavila na glavo. Preverjen 1.6 litrski dCi motor se je v kombinaciji z ročnim menjalnikom izkazal za prvaka v varčnosti. Poraba goriva je namreč v povprečju bila le nekaj nad 5 litri. Kar vsekakor lahko označimo za izvrsten rezultat. V mestu je potrebno dodati še pol litra, vendar v povprečju dobite res izjemno varčen motor, ki je v kombinaciji z vsemi asistenčnimi sistemi res prava kombinacija.

Cena 28.890 evrov je kar precej nad vstopnimi 19 tisočaki. Vendar je potrebno omeniti, da se ta avtomobil z varnostnimi standardi povsem lahko primerja z najdražjimi v svojem razredu, po porabi goriva pa je res prvak razreda. Navdušeni nad njim? Zagotovo!

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Nissan Qashqai si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare Nissan Qashqai si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 turbodizelski (96kw / 130 KM, 320 Nm) / 6-stopenjski ročni menjalnik
Poraba: 5,2 / 3,9 / 4,4 (CO2: 115 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 9,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4377 / 1806 / 1590 mm
Medosna razdalja: 2646 mm
Masa praznega vozila: 1.345 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 278,5 l

Osnovna cena (1,2 DIG-T): 19.890 EUR
Osnovna cena testnega modela: 29.340 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 28.890 EUR (z vključenim popustom), komercialna cena: 30.790 EUR