Nissan predstavil novi električni pogonski sklop e-POWER

Aktualno, Novosti

Nissan je predstavil svoj novi pogonski sistem, imenovan ePOWER. Ta tehnologija je tako prvič (v modelu Note) na voljo tudi potrošnikom, kar je pomemben mejnik v strategiji elektrifikacije v skladu z vizijo Nissan Intelligent Mobility. Sistem e-POWER temelji na dovršeni tehnologiji električnih vozil iz modela Leaf, najbolje prodajanega povsem električnega vozila v zgodovini (več kot […]

Nissan je predstavil svoj novi pogonski sistem, imenovan ePOWER. Ta tehnologija je tako prvič (v modelu Note) na voljo tudi potrošnikom, kar je pomemben mejnik v strategiji elektrifikacije v skladu z vizijo Nissan Intelligent Mobility.

Sistem e-POWER temelji na dovršeni tehnologiji električnih vozil iz modela Leaf, najbolje prodajanega povsem električnega vozila v zgodovini (več kot 250.000 vozil). Sistemu e-POWER je za razliko od modela Leaf dodan majhen bencinski motor, ki po potrebi napaja visokozmogljivo baterijo, zato zunanje napajanje ni več potrebno, zmogljivosti pa ostanejo na enako visoki ravni.

Nissan je z modelom Leaf oral ledino v segmentu električnih vozil

Nissan je z modelom Leaf oral ledino v segmentu električnih vozil

Tehnologija sistema e-POWER

Sistem e-POWER ima povsem električen pogon, kar pomeni, da kolesa v celoti poganja elektromotor, ki mu moč dovaja visokozmogljiva baterija prek kompaktnega pogonskega sistema, sestavljenega iz bencinskega motorja, električnega generatorja, inverterja in elektromotorja. Pri običajnih hibridnih sistemih se uporabljajo elektromotorji majhne moči, povezani z bencinskimi motorji, ki poganjajo kolesa, ko se baterija izprazni oz. med vožnjo pri visoki hitrosti, medtem ko pri sistemu e-POWER bencinski motor ni povezan s kolesi, ampak zgolj napaja baterijo. V nasprotju s povsem električnimi vozili električno energijo v tem primeru zagotavlja bencinski motor in ne samo baterija.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan je predstavil novi električni pogonski sklop e-POWER

Takšna zasnova sistema običajno zahteva večji motor in baterijo, saj je motor edini vir, ki neposredno poganja kolesa, zato ima avtomobilska industrija težave pri nameščanju takšnih sistemov v kompaktna vozila. Nissan pa je po drugi strani uspel izvesti preboj na tem področju, saj je znižal maso, razvil odzivnejše načine za nadzor motorja in optimiziral upravljanje električne energije. Sistem e-POWER tako uporablja manjšo baterijo kot Leaf, vendar kljub temu zagotavlja enako vozno izkušnjo kot povsem električno vozilo.

Prednosti sistema e POWER

Sistem e-POWER zagotavlja ogromno količino navora skoraj v trenutku, kar izboljša odzivnost pogona in omogoča gladko pospeševanje. Poleg tega sistem deluje zelo tiho, podobno kot povsem električna vozila, bencinski motor pa uporablja mnogo redkeje kot običajno, zato je njegova poraba goriva primerljiva z vodilnimi standardnimi hibridi, zlasti med mestno vožnjo. S tem sistemom lahko izkoristite vse prednosti, ki jih ponujajo električna vozila, toda brez skrbi glede polnjenja baterije.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Zgodovina razvoja

Nissan si s svojim programom električnih vozil in tehnologije avtonomne vožnje aktivno prizadeva za vožnjo brez emisij in smrtnih žrtev. Za uresničitev te vizije razvija koncept »Nissan Intelligent Mobility«, na katerega se bo opiral pri sprejemanju ključnih odločitev o avtomobilskih pogonih ter o tem, kako se avtomobili vozijo in kako se vključujejo v družbo, pri čemer pa ne bo pozabil na ustvarjanje prijetnejših voznih izkušenj. Sistem e-POWER je dodaten korak v smeri uresničitve vizije ničelnih emisij s pomočjo novega in učinkovitejšega električnega pogonskega sistema.

Leta 2006 je Nissanu uspel preboj na področju tehnologije upravljanja električne energije. Njegovi inženirji so uspešno zmanjšali velikost baterije na raven hibridnih vozil njegovih tekmecev brez poseganja v druge zaželene lastnosti tovrstnih vozil, kot sta tiho delovanje in učinkovita raba električne energije. Uporaba Nissanovih tehnologij – npr. vgradnja motorja za proizvajanje električne energije, elektromotorni pogon za kompaktno vozilo, povečana togost pogonskega sistema in znižane ravni neudobja NVH (Noise, Vibration, Harshness) – je bila ključna za sistem e-POWER in njegovo uporabo v razredu kompaktnih vozil.

Nissan velja za enega najbolj trajnostno naravnanih avtomobilskih proizvajalcev. Njihovo proizvodnjo v Veliki Britaniji denimo poganja sončna energija.

Nissan velja za enega najbolj trajnostno naravnanih avtomobilskih proizvajalcev. Njihovo proizvodnjo v Veliki Britaniji denimo poganja sončna energija.

Nissan je zavezan razvoju električnih pogonskih sistemov, ki za izpolnjevanje najrazličnejših zahtev svetovnih trgov uporabljajo različna goriva, in e-POWER je zgolj en primer tovrstnih prizadevanj, s katerimi družba namerava okrepiti svojo ponudbo električnih pogonskih sistemov. Nissan izvaja tudi raziskave in razvoj na področju vozil na gorivne celice SOFC (Solid Oxide Fuel Cell) in bo še naprej predstavljal inovativne nove izdelke na različnih področjih in promoviral uporabo električnih vozil po vsem svetu.

Opomba: Sistem e-POWER je označen kot serijski hibrid. Note e-POWER je prvo serijsko proizvedeno vozilo kompaktnega razreda na svetu, opremljeno s serijskim hibridnim sistemom.