Nastja in Jeep Renegade: Naredi nekaj za svoje telo, um in dušo!

Blog, Jeep, Top

Imam prijateljico Jano in njeno otroštvo je bilo prežeto z jutranjimi izleti po Primorsko-Notranjskih hribovjih. Zgodba se je ponavljala iz meseca v mesec, ko se je družina na tisti prelepi dan v vikendu že navsezgodaj zapeljala iz mesta in se nato z nahrbtnikom odpravila novi dogodivščini naproti. Bili so med prvimi, ki so zagledali sonce, ko […]

Imam prijateljico Jano in njeno otroštvo je bilo prežeto z jutranjimi izleti po Primorsko-Notranjskih hribovjih. Zgodba se je ponavljala iz meseca v mesec, ko se je družina na tisti prelepi dan v vikendu že navsezgodaj zapeljala iz mesta in se nato z nahrbtnikom odpravila novi dogodivščini naproti.

Bili so med prvimi, ki so zagledali sonce, ko se je prikazalo na obzorje, in prvi zaslišali jutranjo pesem ptic. A se Jana ni marala zbujati tako zgodaj in hoja po hribih ji je bila vse prej kot všeč.

Ko je govora o naravi, lahko razdelimo svet na dva tabora – tiste, kot je Jana, ki enačijo pohodniški izlet s potjo do pekla na Zemlji, in tisti, ki ne. Jaz? Jaz izlete v naravo obožujem. Pohodništvo krepi moj um, telo in dušo na en tak poseben način in ne poznam drugega športa, ki bi mi dal takšne energije. Naj vas tu in zdaj spodbudim, da se nekoč angažirate tudi vi!

Imam 6 dobrih razlogov, zakaj!

1. Pohodništvo nas postavi v sedanjost.

Po mnenju starodavnega rimskega filozofa Seneca je nekdo resnično srečen takrat, ko uživa v trenutnem trenutku – sedanjosti.

Kristina in Jeep Renegade v Turističnem Centru Lazar

Med hojo po planinah ni težko biti prisoten, saj se v tistem trenutku osredotočiš samo dve stvari – na naravo in samega SEBE, medtem ko prestavljaš eno nogo pred drugo, izbiraš primeren kamen, na katerega boš stopil, vdihuješ, izdihuješ. Za trenutek prenehaš premlevati, kaj se je zgodilo tisti oni dan ali razmišljati o tem, kako v prihodnje igrati igro življenja… Takrat se osredotočiš na trenutek, v katerem si in na popolnoma nič drugega. Takrat si lahko samo TI.

S pohoda na Mali Golak v Trnovskem gozdu

To je eno najboljših daril, ki si jih lahko podarimo.

2. Pohodništvo prebudi vse naše čute.

Ko hodim po mestu, polnem vrveža, hodim kot vojak na paradi – oči so naravnane naravnost ali v tla, v ušesih slušalke, da s prijetno melodijo prekrijem prometni hrup, in se ob tem spretno izogibam dotikom s tujci za vsako ceno.

Za razliko od hoje po mestu, nas pohodništvo navduši, da aktiviramo vse svoje čute. Med prijetnim sopihanjem po ozkih poteh, naš običajni notranji monolog izgine in zvoki narave nas prej ko slej pritegnejo, da jim prisluhnemo – začnemo prevzemati čedalje več informacij iz svoje okolice.

Nastja med počivanjem

3. Pohodništvo usmerja naravo v perspektivo.

Razgled z vrha na bližnje hribe, ravnice, gozdove – pohodništvo je odlična (in bolj redka) priložnost za stik z naravo. To je le opomba, kako majhni smo in kako lep (in obsežen) je svet.

Občuti vetrič na svoji koži, prisluhni zvokom, ki jih med civilizacijo ni, uživaj v barvah rastlin in če si srečnež, tudi v njihovih plodovih!

4. Pohodništvo vabi k pustolovščini.

Pohodništvo je lahko edinstven način za raziskovanje novega kraja. Ker ne drviš skozi kraje, v svojem avanturističnem duhu izkoristiš dan na zdrav način, ki ne vključuje preveč sedenja. Sedimo že tako ali tako dovolj – bodisi v avtomobilu bodisi na delovnem mestu.

5. Pohodništvo nam daje prostor.

Fizični prostor, seveda, a še pomembnejša je čustvena in duševna razdalja, ki je potrebna, da se čim hitreje odmaknemo od službenih tegob, napetih odnosov, finančnih skrbi ali zdravstvenih težavah. Medtem ko “lutamo” naokrog, pridemo do pomembnih spoznanj o sebi in svojem življenju. Dovolimo možganom, da se predihajo in zaplešejo od realnosti do še tako absurdnih absurdov. In to je tudi v redu – oboje je potrebno. Toda oboje zahteva prostor.

6. Pohodništvo spodbuja odnose.

Povabiš nekoga, ki ti je pri srcu, na sprehod. Ker je to super priložnost, da nekoga spoznaš še globlje, lahko odnose okrepiš ali pa nemara ugotoviš, da je bila tvoja predstava o določeni osebi popolnoma napačna…

Pripravljeni?

Spodaj je nekaj najboljših nasvetov za pohodnike začetnike:

  • Ne razmišljaj predolgo, kam na pot. Poglej na zemljevid in se odpravi.
  • Ne obremenjuj se s tem, koliko naj traja. Pri pohodništvu ni nobenega pravila, koliko minut ali kilometrov mora trajati.
  • Začni z lažjimi pohodi. Nihče ne pričakuje, da boš takoj kos poti na Triglav. Zato pa, pol dneva je za začetek več kot v redu.
  • Izbiraj dobro označene poti, kjer ti ne bo potrebno preveč razmišljati, v katero smer usmeriti korak.
  • Sprosti se. Cilj pohoda je, da se tvoja duša počuti dobro in živahno.
  • Pred celodnevnim pohodom se dobro okrepčaj. Vsekakor pa s seboj ne pozabi vzeti vode, ključev, nekaj denarja, telefona (za zemljevide, izredne dogodke, fotografije), dodatnih kosov oblačil in ustrezne zaščite pred UV žarki.
  • Povej nekomu, kam greš in kdaj se nameravaš vrniti.
  • Nasmehni se in pozdravi vsakega mimoidočega.
  • Če srečaš medveda ali divjega prašiča, upaj na najboljše.

Nastja in Jeep Renegade na Lokvah

Jeep Renegade 1.6 Multijet TCT Limited

Ime je kar komplicirano, mar ne? Gre za dizelsko različico z 1.6 litrskim motorjem, dvojno sklopko in 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom.

Jeep Renegade v Novem mestu

S čim me je najbolj…

Razočaral?

Za terenca se spodobi, da ga kdaj pa kdaj zapeljemo tudi na kak bolj divji teren. Z dodatnim (rezervnim) kolesom bi se osebno počutila bolje, a ga serijske različice modela Renegade žal nimajo! Na voljo je le ob doplačilu. V situacijah s predrto pnevmatiko naj bi si voznik (kjerkoli že je) pomagal s kitom za polnjenje pnevmatik (Fix&Go).

Navdušil?

Tako po asfaltnih kot makadamskih cestah, vožnja z njim postane poezija. Ceste se drži neverjetno dobro in v volanu imaš vrhunski občutek kompaktnosti. Menjalnik prestavlja tekoče, popolnoma neopazno. Tudi poraba goriva je bila (v mojem stilu vožnje) presenetljivo nizka – gibala se je med 6.5 in 7.2 litri na 100 km.

“Renegade prinaša dodatno mladostnost in še večjo prilagodljivost na najrazličnejše nepričakovane situacije. Je za tiste, ki želijo vsak dan pisati svojo zgodbo.”

Ker je na voljo (seveda) več nivojev opreme, te tu in zdaj povabim, da si na avtoklik.si sestaviš svojim željam primernega!

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Slike so bile posnete v čudovitem Turističnem centru Lazar v okolici Kobarida in Trnovskem gozdu.